Visst stiger dressyrprocenten?

Nu var det av förklarliga skäl ett tag sedan jag tävlade själv men jag följer ju ”alla möjliga” andra ryttares resultat på dressyrbanorna och blir mer och mer övertygad om något som jag misstänkte redan förra året och skrev om: dressyrprocenten överlag skjuter i höjden!

Nu är det inte bara det yttersta toppskiktet som rider på långt över 70 %- det blir mer och mer vanligt även i lätt och medelsvår klass.

Jag minns då jag började tävla för över 20 år sedan: fick någon över 70 % i lätt klass höjde man rejält på ögonbrynen- det förekom inte så ofta medan det numera inte alls är ovanligt och ibland nästan nödvändigt för att man ens ska bli placerad.

Så klart skiljer det från domare till domare men jag ser som sagt ändå en ny trend och tycker att det mest är positivt.

För mig har alltid den inbördes rangordningen varit viktigast, just eftersom domare KAN döma så olika vilket KAN betyda att en 63 % ritt för en domare är lika bra som en 69 % ritt för någon annan- för att ta ett exempel.

Och visst är det roligare när hela skalan används och inte bara 6,6,6,6,6,6,6,6- ibland utan en kommentar- hur kul är det och vad lär man sig av det som ryttare?

Sedan tycker i alla fall jag att även KVALITÉN på dressyrhästar över lag har blivit bättre så bara det BORDE ju faktiskt medföra att procenten ökar, eller hur?

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Catrine

  Om jag inte minns fel räknades bara sammanlagda poängen för 20 år sedan. Ingen procentsats med andra ord. Det hindrar i och för sig inte att hela skalan används mer idag.

  Svara
 2. Madeleine

  Jo, det håller jag med om. Och det är bra att domarna har börjat använda 8&9 oxå.
  Fast jag är undantaget som bekräftar regeln. Jag presterar dåligt på tävling. ( dumma nerver)

  Svara
  • Frida

   Haha jag tycker att alla andras resultat har ökat de senaste åren men mina sjunker….

   Svara
 3. Dressyrtant

  Tittade på gamla protokoll och räknade. Hade runt 58-59% på den tiden, och var på placering. Jag har för mig att 5 var godkänt på den tiden. Nu räknas väl en sexa som godkänt. Jag kan ha fel men det är ju en del av förklaringen. Jag tycker att efter Totilas kom in i bilden så har procenten höjts även för oss amatörer.

  Svara
  • Birgitta

   Såg att ett ekipage fick 76 % i medelsvår C förra helgen- det hade varit en världs-sensation för 20 år sedan 🙂 !

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>