Fråga från en läsare om avmaskningsrutiner

En mångårig läsare skrev nyligen till mig och uttryckte sin frustration över att en av hennes hästar, precis som hennes andra häst för 1½ år sedan, var full av mask.

Läsaren skyller detta i alla fall delvis på att det inte finns några gemensamma avmaskningsrutiner på den anläggning där hon står och hennes fråga är hur det går till i era stall.

Avmaskar folk ”hej vilt” och lite som de känner (eller inte känner) för eller görs detta kollektivt?

Jag minns att vi på ridskolan, i alla fall på den tiden jag stod där, verkligen gjorde som vi ville: någon avmaskade nästan in absurdum flera gånger om året och utan att ha tagit träckprov, andra avmaskade inte på flera år och så fanns det allt däremellan.

Minns också hur korkad jag tyckte att en hästägare var som avmaskade sin häst samma dag som den kördes till ett nytt bete- nu vet jag ju inte OM den hade mask men som betesägare hade jag ju inte blivit så glad om så var fallet.

På nuvarande anläggning tas träckprov och hästarna avmaskas gemensamt och av stallägarna. Kostnaden läggs sedan på vår stallhyra.

Väldigt smidigt tycker jag.

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. My

  Det är bra med gemensamma rutiner tycker jag. I stallet jag står nu tas inte träckprov pga mycket unghästar och föl (uppfödning) – eftersom Luzen är unghäst fortfarande väljer jag att bara följa maskningen de har utan att ta träckprov, nästa år kanske jag tar ett prov bara för att vara säker på om han behöver medel eller inte, är det negativt tvivlar jag på att stallägaren tycker att han ska ha medel.

  På hösten avmaskas alla ändå, då vi alltid har styngflugor även om det är i olika mängd från år till år.

  Svara
  • Prick

   Unghästar är typ åringar när man pratar mask. Är inte din äldre? Unga hästar kan behöva tas mot spolmask. Onödigt att avmaska mot blodmask om det inte behövs. Fast nu vet jag ju inte vilket preparat du använder förstås.

   Svara
   • My

    Jo, han är fyra, men jag har tänkt tävlingsmässigt angående termen unghäst.

    På tal om era andra inlägg, hos min mamma, som också har eget bete, tar hon samlingsprov på fyra hästar, Primeur tas ej, då han under alla mina år haft mask vid träckprov. ”Unghästen” på fyra år där hade maximalt med mask, alla de andra tre (15, 23 samt 29 år gamla) var maskfria.

    Nästa år tar vi förmodligen Primeur igen eftersom han då varit okollad i två år, har han ingen mask då (fast han haft i sex år) vore det skönt, och gärna unghästen också 😉

    Svara
 2. Anna-Kajsa

  Vi sköter oss ju själva – vilket naturligtvis innebär att vi är rädda om våra beten. Alltså tar vi träckprov minst på våren. Har det varit mycket styngflugor händer det att vi rutinmaskar senhöst. I år hade en av valackarna mask, så han maskades. Däremot bestämde vi i samråd med maskgurun Madick att inte avmaska det dräktiga stoet i samband med fölning, då hon var helt maskfri. Däremot kommer fölet maskas med Axilur som man ska.

  Svara
 3. Trasselkvast

  Vi har samma rutiner som ni. Stallägarna tar prover, och avmaskar de som behöver (4 av 31 nyss) och sen läggs kostnaden på hyran. Extremt smidigt tycker jag.

  Svara
 4. Prick

  Jag tar träckprov och avmaskar efter behov. Ev att jag tar något mot styngflugan på senhösten om det varit mycket ägg.

  Svara
 5. CeciliaL

  Jag har ju eget nu, men under alla ar jag statt pa storre stall sa har stallagaren organiserat det hela och det var obligatoriskt att ge det maskmedel som de kopte in, vid det tillfalle da alla hastar skulle maskas. Vanligen betalade man stallagaren for maskmedlet, snarare an kopte eget, sa som ni andra beskriver.

  Nu tar jag trackprov var 3e manad och maskar rutinmassigt en gang om aret mot encysted redworm och bandmask (tror jag det var…!). Till skillnad fran alla stora stall jag statt pa sa mockar jag ju hagen extremt noga varje dag, sa det ar ju valdig skillnad. Mina hastar har haft noll pa trackprovet alla ganger jag kollat dem, senaste 10 aren.

  Svara
  • CeciliaL

   PS tycker fortfarande det ar extremt stort motstand bland de flesta hastagare vad galler trackprov – de resonerar som sa att maskmedlet kostar lika mycket som trackprovet sa de kan lika garna ge medlet… eller de har sa manga hastar att det inte lonar sig att ta trackprov osv. Har en kompis som har 10 hastar och blivit ordinerad av veterinaren att strunta i trackprov och maska alla varje gang, for det ar mer prisvart. Jag nastan langtar till maskmedel blir receptbelagt sa det blir dyrare att maska an att ta trackprov!!

   Svara
 6. Jenny

  När jag stod uppstallad så gjordes det som på din anläggning, första gången jag var med om detta blev jag lite ”putt” då det inte informerades om i förtid, plötsligt en dag komm jag till stallet och då hade någon redan avmaskat mina hästar och så fick jag en faktura…. Men det är en god tanke men kontrollfreaket i mig blev sur 🙂
  Nu har vi hästarna hemma och skickade analys inför betet(men bara på de som hade haft mask i höstas när vi kollade sist, de andra kollar vi i höst igen). Fick veta av veterinären att vi kunde släppa ut hästarna på betet dagen efter avmaskning då det som kommer ut i träcket ändå är dött och ingen fara för betet.

  Svara
 7. Stina

  Som uthyrare tar jag träckprov på alla stallets hästar och avmaskar i samråd med veterinär på hästägarens bekostnad.
  Det har jag inskrivet i kontraktet och informerar noga om när ngn ny kommer.

  Svara
  • Birgitta

   Låter som den smartaste och smidigaste lösningen. Och bra att det är inskrivet i kontraktet så att man vet vad som gäller.

   Svara
 8. Madeleine

  På mitt stall finns det inga avmaskningsrutiner.
  Jag avmaskar alltid i maj, sedan följer jag resp avmaskningsmedels effekt. Tex om jag tar cydeltin är det 12 veckors intervall. Då blir det två avmaskningar på sommaren. Plus att jag tar en avmaskn på hösten som tar styngflugans larver och bandmask.
  Jag har hört att träck kontroll inte är pålitligt.
  Det som är säkert är att ta ett blodprov.

  Svara
  • Minstral

   Vad gör du den dagen det inte finns något medel som tar masken? Hur kan du gå på att ”du har hört” att träckprov inte är pålitligt? Det bästa är att ta reda på fakta och att faktiskt inse att vi redan nu har resistens.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>