Ska man förbjuda fälttävlan?

I helgen skedde 2 nya dödsfall inom fälttävlan och som nästan alltid i dessa fall (oj, en ofrivillig ordvits…) samt då ryttare eller hästar skadas svårt väcks frågor om att förbjuda sporten helt.

”Man” säger att riskerna för människa och djur är för stora- att sporten är för farlig.

Och jag kan absolut hålla med om att det är en farlig sport som jag själv aldrig skulle våga prova men därifrån till ett förbud- nej, inte enligt mig.

Jag tycker nog att i alla fall vuxna människor själva ska få bestämma över sina liv det här fallet men visst…tyvärr bestämmer man ju också över ett djurs liv och utsätter det för en potentiell fara.

Men ska man börja ifrågasätta allt som är farligt för hästar så kan ju dessa skadas allvarligt även när de hoppar ”vanliga” hinder eller gör vad tusan som helst med en ryttare på ryggen.

Vinthundar som deltar i hundkapp skadas ibland också rejält och jag har då och då hört de som inte är insatta på fullt allvar tycka synd om hundarna som ”man tvingar att springa”.

Har man som jag otaliga gånger sett den nästan hysteriska glädjen hos hundar som springer så vet man att det inte handlar om ens en antydan till tvång men åter igen- oavsett vilket så kan hundarna skada sig.

Men för att gå tillbaka till ursprungsfrågan så tycker jag alltså inte att fälttävlan ska förbjudas- vad tycker ni och varför?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. silverbjälke

    Absolut INTE!!! Ingen som rider fälttävlan gör det i tron att det är ungefär som att kasta kubb trädgården. Ryttaren tävlar på egen risk, Det ”vi” eller ”man” bör ha järnkoll på är hästarnas skick och villkor.

    Svara
  2. Titti

    Nej det tycker jag verkligen inte!! Man får väl ta en runda till och titta på säkerheten och kanske minska på svårighetsgraden i så fall. Men förbud INTE!/ Titti

    Svara
  3. My

    Jag tycker inte heller man ska förbjuda det, olyckor händer alltid och de som är med är med av egen vilja. Jag gissar att hästarna tycker det är kul också, annars hade de aldrig klarat av att prestera som de gör på dessa svåra banor.

    Har man rett ut vad ryttare två dog av? Det var lite oklart när jag läste artikel om det.

    Det var visst en häst också som dog samma dag, precis innan hindret vek den av och föll död ner, pga ett brustet aortaaneurysm – en sån TUR att den inte dog precis över hindret, för då hade vi kanske haft tre döda ryttare och en död häst.

    Vad man däremot kan göra (och som ju görs hela tiden) är att se till att ha bra säkerhetsåtgärder, som att man t ex måste ha väst, jag är inte säker men är det inte krav på att man har sån airbagväst? Att hela tiden försöka göra det så säkert som möjligt OM något händer.

    Svara
  4. Anna-Karin Eng

    Aldrig i livet! Det är ju det roligaste som finns! Det händer olyckor överallt. Du kan lika gärna halka på ett bananskal och slå ihjäl dig

    Svara
  5. Cecilia

    Nä då får man nog fundera på om man inte skulle förbjuda hagvistelse för häst (många fler som gör illa sig så att de får tas bort i hagen än på fälttävlansbanan) och bilkörning för människor först. 😀

    Svara
  6. Linda

    Håller med alla ovanstående.
    Eller, inte om att det är roligt för det ser sjukt läskigt ut =) Men inget förbud.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>