Har ni fixardagar?

Som vissa av er vet stod jag i många år uppstallad på en stor ridskola i Malmö.

Där var det extremt ovanligt att vi hästägare gjorde saker gemensamt i stallet- gissningsvis för att det finns betald personal som ska sköta ”allt”.

På nuvarande, långt mindre anläggning, förväntas vi inackorderade inte heller jobba ihjäl oss precis men en gång om året (på sommaren) har vi en gemensam städdag då hela stallet tvättas och vi förväntas också hjälpa till med halmintaget vilket brukar ta ungefär 2 kvällar i anspråk.

Personligen tycker jag att dessa arrangemang brukar vara väldigt trevliga och inte speciellt betungande- vi jobbar, snackar och fikar och får  ganska snabbt gjort det vi ska eftersom vi är flera som hjälps åt.

Och det är ju det som är ”grejen”; sådant som skulle ta en evighet om man var själv och som dessutom skulle vara mycket tråkigare att göra ensam går jättesnabbt om man hjälps åt.

För egen del skulle jag kunna tänka mig säg 2 ”fixardagar” om året då alla hjälptes åt med olika projekt men jag vet också att vissa inte alls skulle vilja ha det så; dels kanske för att de har fullt upp med annat i sina liv men kanske också av någon slags ”princip”; ”om jag betalar stallhyra ska jag inte även behöva jobba gratis”.

Hur har ni det i era stall?

Finns det någon form av ”arbetsplikt” och står den inskriven i era uppstallningskontrakt?

Hjälper ni gärna till och med vad i så fall?

Vill ni helst slippa och varför ?

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Vi har två fixardagar, en på våren och en på hösten. Därtill tillkommer två fixardagar på manegeanläggningen. Tävlar man måste man vara med på minst två tävlingar per år. Vi har också manegeveckor när manegen ska krattas och vattnas tre gånger per vecka samt städning av cafeteriavåningen.
    Jag hjälper gärna till men alla fixardagar brukar infalla under antingen april/maj eller augusti/september på helger. Då är det som mest att göra på jobbet, trädgården och med tävlingar. Det gör att jag tycker det är skitjobbigt med alla måsten i stallet. En bidragande orsak till att jag ser mig om efter ett fullservicestall.

    Svara
    • Birgitta

      Nej, det där lät för mycket tycker jag.

      Är för övrigt allergisk mot det tvång en del klubbar har vad gäller att hjälpa till på just tävlingar.

      Blev medlem i en klubb BARA för att kunna nyttja deras ridhus 5 ggr och hann knappt betala medlemsavgiften förrän sms med förfrågningar om att hjälpa till på tävlingar började komma. Det blev för mycket för mig och jag var bara medlem det året.

      Men står man på en anläggning där krav på whatever är inskrivna med tydliga regler får man ju ta ställning till detta och anpassa sig därefter.

      Svara
  2. Anna-Kajsa

    Om man tycker att allt ingår bara för att man betalar stallhyra är det kanske dags att börja räkna lite. Stallhyran måste vara bra hög för att betald personal ska kunna göra allt. Sen är det ju kul om fixardagarna blir trevliga och inte särskilt betungande – vilket förstås kräver att de flesta är med. När det gäller tävlingar så ser jag det som en självklarhet att vill jag tävla får jag också offra lite tid på att hjälpa till med tävlingar, även om det innebär att man själv missar någon tävling. Det går åt en hel del ideella krafter för att anordna tävlingar, och jag kan inte se att man kan begära att folk som inte tävlar ska dra hela lasset.

    Svara
  3. rackemarie

    Vi har haft en dag när vi målat ridhus. Då bjuder ägarna på både fika och lunch. Alla inhyrda var med, några med hela familjen. Supertrevligt! Blir nog en dag till lite längre fram då vi inte blev färdiga. Annars hjälper man till med det man vill och orkar. Jag var med och hämtade hö, någon annan körde ensilageplast etc. Alla tömmer bajstunna och krattar kanter i ridhuset

    Svara
  4. My

    På anläggningen där du tävlat hade man fixardagar och sen hade man veckoschema, den helg man hade utsläpp fixade man även toaletterna och lite allmänt i stallet. Sen behövde man hjälpa till på ett antal tävlingar.

    På anläggningen jag står nu behöver man inte hjälpa till, men alla hjälps ändå åt. Vad jag känner är att det är roligare att hjälpa till nu, dels känner man att man avlastar någon annan, och att det blir uppskattat. På förra anläggningen var det ju bara tjat om allt som inte blev gjort och ingen som uppskattade det man gjorde, plus att om man inte är det minsta intresserad av tävlingar och inte tävlar själv, är det piss att inte kunna betala för att slippa (så har det varit i andra klubbar jag varit med).

    På anläggningen jag står nu har man inte tidigare haft inhysningar, så det är väl därför de gör allting själva fortfarande, men som sagt, då känner man att man avlastar, och man kan välja vad man vill göra för att avlasta, dvs något som passar en själv. Jag känner mig verkligen bortskämd som egentligen bara behöver mocka och sköta min häst :O

    Som sagt, det är så mycket roligare att göra sånt här när man står i ett stall där alla trivs med varandra, och där man blir uppskattad för det man gör.

    Svara
    • Birgitta

      Förstår precis vad du menar och håller helt med.

      Tvång kan bara göra mig barnsligt anti (såvida jag inte NOGA samtyckt till vad det nu må vara).

      Jag hjälper till ganska mycket på nuvarande anläggning men det är helt frivilligt och jag vet att det är uppskattat.

      Jag gör det gärna om jag har tid och lust- ser det som avkoppling.

      Svara
  5. Prick

    Vi har inskrivet i arrendeavtalet om städdagar, två per år, men det är ofta inte alla är med. Men det brukar vara trevligt med lite korvgrillning och en massa snack.

    I klubben är det obligatoriskt att hjälpa till på de tävling vi arrangerar. Tycker det är hur naturligt som helst och ogillar skarpt alla som är ute och tävlar utan att göra ett handtag för att hjälpa till nånstans. Brukar ofta hjälpa andra klubbar ffa som hindervakt på terrängmomentet i ft, där går det åt grymt med funktionärer.

    Svara
    • My

      Ja, det glömde jag, men det är ju samma sak med maratonkörningen här, där behövs det massa funktionärer och det är en sak jag gärna skulle kunna tänka mig att ställa upp på (hittills har det dock varit så himla stora tävlingar att jag inte vågat, av rädsla att klanta mig).

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>