Ökad konkurrens- bättre service

Ja, detta är ju ett ämne jag har berört tidigare- hur som rubriken säger ökad konkurrens KAN ge bättre service.

Jag märker det extremt tydligt både vad gäller sjukvården för hunden och hästen och det är mycket glädjande.

Som jag redan har berättat är jag kund hos en veterinärklinik där jag oftast kan få en tid inom några dagar till en vecka, något som var otänkbart när jag köpte min första häst för runt 25 år sedan.

Då fick man nästan alltid vänta i minst 2 gastkramande veckor- ingen rolig situation!

På den tiden hade jag också hund och även om jag inte minns hur det var med just väntetiden för att få komma på besök så kommer jag mycket väl ihåg vad som utspelade sig när man kom till den bokade tiden, i alla fall på djursjukhuset i Malmö.

Hade man fått en tid klockan 9 kunde man nästan garantera att man inte skulle få prata med veterinären förrän klockan 10 och så var det i princip utan undantag.

En evig väntan i först väntrummet och sedan lika länge i något undersökningsrum dit man blev hänvisad.

Och visst kan en timmes väntan te sig som ett I-landsproblem men har man tex en hund som är jättestressad över att ens behöva vistas i sjukhusets lokaler och/ eller man har fått ta sig ledigt från jobbet- tja…då är en timme ganska lång tid.

Numera tycker jag att effektiviteten är en helt annan och bemötandet ÄNNU proffsigare.

Veterinärvård har aldrig varit en billig historia och kan dessutom många gånger vara traumatiskt, inte bara för djuret utan minst lika mycket för ägaren så i alla fall jag välkomnar alla förbättringar som kan få båda parter att må bättre.

Min tolkning av varför jag upplever att det ÄR så mycket bättre numera handlar som sagt dels om något så enkelt som en ökad konkurrens där man ”måste” bemöta kunden bra för att behålla den men givetvis också att utvecklingen har gått framåt, både vad gäller det rent medicinska men också vad gäller att utbilda och anställa inte bara veterinärer utan alla som jobba med djur som vet hur man ska bemöta en djurägare på bästa sätt.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cristel

    Jag tror du har rätt. Dessutom har vi som konsumenter vett på att ställa krav. Vi vill få valuta för våra pengar.

    Svara
  2. silverbjälke

    instämmer med Cristel. Det är alltid bra när vi konsumenter har valfriheten att välja eller välja bort och idag i konkurrens tappar en slarvig eller halvintresserad vet fort i rykte och kunder. Jag ser däremot att vi än idag har fruktansvärt lågt generellt hästkunnande bland hästägarna och att det är denna breda kategori som ser till att dåliga och halvdåliga veterinärer fortfarande verkar aktivt. Man ser inte en kunnig hästmänniska hos en dålig veterinär, men de har ändå klienter.

    Svara
    • Birgitta

      Kan bara hålla med.

      Jag ser tex hur okunskap gör att vissa ringer ut en distriktsveterinär i stället för att ta hästen till en fullutrustad klinik.

      Jag kan inte uttala mig om hur det fungerar i andra delar av Sverige men att man i mina ”krokar” (Malmö-regionen med ”tusen” kliniker inom en radie av 15 mil) tar ut en distriktare är för mig en gåta.

      Jag har flera gånger hört om distriktare som kommit ut och inte gjort mycket mer än hänvisat till tex Helsingborgs djursjukhus (ca 7 mil från mig) så det enda som har hänt i de fallen är att man har slösat bort tid och fått en fet räkning utan åtgärd (en hästägare fick en räkning på ca 3000:– för en sårskada som inte åtgärdades utan hänvisades till Helsingborg).

      Jag resonerar som så att självrisken i de flesta fall ändå överstigs redan vid enklare första besök var man än vänder sig så då kan man lika bra och DIREKT åka till klinik/ sjukhus som har all apparatur och (förhoppningsvis) spets-kompetens som behövs.

      Sedan finns det tyvärr en kategori av hästägare som också delvis/ ibland pga okunskap tar ut veterinär till stallet enbart för att hästen är ”dum att lasta”.

      Nu kanske jag raljerar för mycket kring detta eftersom jag är lite av en självutnämnd lastningsexpert men i min värld finns det inte att en normal häst inte ska gå att lasta på ett sådant sätt att man inte kan köra den till klinik.

      Och ja, jag VET att det finns fullkomligt galna hästar som ingen människa vid sunda vätskor skulle försöka att lasta utan fara för eget liv men dessa hästar är i sådan minoritet att vi inte behöver diskutera dom här och nu.

      Alla de andra 98 % kan man lära att bli lastade och klarar man det inte själv finns det många andra som kan hjälpa till.

      Nu vek jag av lite från ämnet men för mig är det så självklart att ”endast det bästa är gott nog” för min häst så varför jag skulle anlita en veterinär som jobbar med även grisar och kor när jag kan få en häst-veterinär som BARA jobbar med det jag ”vill åt”- nej…det finns inte på världskartan annat än vid enklare sårskador, vaccination och dylikt.

      Svara
      • silverbjälke

        Vet exakt vart du vill komma med lastningssidospåret och instämmer tillfullo. 99,5 gånger av 100 är det ägarens fel att det är svårslastat vad de än hävdar själva.

        ang distrikarn är det samma i vår region, de kommer – stannar– undrar och rekommenderar vidare men fakturerar som om de hittat botemedlet mot cancer. Den ena av ”mina” veterinärer har sin bakgrund hos distriktvet och hävdar själv att det är ko och får doktorer med ytterst lite egentlig hästdoktorkunskap. dessutom är de så rädda för att göra misstag rörande häst så de avstår från att göra något om det är enklare att rekommendera ägaren att uppsöka klinik och det bottnar i försäkringar-ansvarsbörda-ersättningar-självrisker. en stor frisk tung ko kan på sin höjd kosta 6000:- ett får 1400:- så det är minimal ekonomisk risk att lösa problemet på plats men ge er inte på en hästskada eller ett allvarligt kolikanfall om det går att ge enkelt dropp och be ägaren åka till klinik är vad som gäller, INTE riskera nåt på ett djur i prisklass över avelstjur.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>