Trist syn i Malmö

Idag tänkte jag skriva om något som inte har det minsta att göra med hästar men som jag skulle vilja diskutera ändå.

Jag ser numera tämligen ofta människor som ser till synes ”vanliga” ut och som går runt och rotar i stans papperskorgar efter pantburkar och dito flaskor.

Man skulle ju kanske lite ”förlåtande” kunna tänka att de gör ett bra jobb för miljön men jag tycker bara att det ser hemskt ut- eller tänker jag fel?

Jag har så svårt att tro att man frivilligt ägnar sig åt detta ”jobb” och ser bara risker med att man sticker ner händerna i all möjlig skit rent ut sagt.

Något jag ser ÄNNU oftare är tiggare och de är numera i snart sagt vartenda gathörn i Malmö.

Inte heller detta gillar eller begriper jag, framför allt inte efter att ha försökt att studera fenomenet.

De tiggare jag sett brukar nämligen knappt få en blick av förbipasserande, än mindre några pengar så det jag inte förstår är lönsamheten i detta så att säga- framför allt eftersom det sägs att det är ”ligor” som utposterar dessa människor överallt i stan.

Tills nyligen trodde jag att detta med tiggare var ett typiskt storstadsfenomen men döm om min förvåning då jag såg samma sak i Tomelilla, en liten håla på den skånska landsbygden. Till och med dit har alltså tiggarna hittat?!?

Jag undrar om ni har märkt av samma tendenser där ni bor- finns det tiggare och burksamlare?

Är det något som stör er eller bryr ni er inte? Skulle ni ge pengar till tiggare?

22 kommentarer Skriv kommentar

  1. Corre

    Jag har märkt samma sak som dig! Till och med där jag bor så står de med en håv i metallåtervinningen och letar pantburkar. Vad det gäller tiggare så är de hur många som helst. Tyvärr efter lite studerande så såg jag att ca 5-6 stycken (som satt på olika ställen i centrala Malmö samtidigt) hade 1. Likadana skålar till pengarna
    2. Likadana fotoramar
    3. Likadana eller väldigt liknande foto.
    Jag har svårt att tro att detta var en slump. Och tyvärr är det inte i så fall de stackars tiggarna man hjälper. Och min princip är att jag ger hellre mat/kläder än pengar till alkisar/tiggare/hemlösa m.m då vet jag att inte pengarna går till annat :).

    Svara
  2. Monica

    Tiggarna har även kommit till min hemkommun som är Lomma, strategiskt placerade utanför systemet och matbutikerna. Det gör mig inget och jag brukar alltid lägga skrammel i deras pappmugg(sedel funkar inte blåser bort innan den ens närmat sig detsamma) om jag inte har skrammel så bemöter jag dom i alla fall med ögonkontakt, en nick eller ett leende…lite värdighet får man väl ändå ge dom.
    Men jag har också funderat vidare, var gör dom av allt skrammel???
    Har aldrig någonsin stått bakom i en kö där någon betalar matvagnen med skrammel!
    inte heller tror jag de kan gå in på en svensk bank eller typ forex och be att få växla in och sända iväg till deras konto i deras hemland!
    Det måste med andra ord finns en mellanhand som tar emot all växel eller hur går det till?
    Oavsett vilket så fortsätter jag ge dom skrammel

    Svara
  3. My

    Jag har sett pantburksplockare i Klippan, men typ alltid samma man och det stör mig inte, tycker det är bra att han gör det, mer miljövänligt och så får han lite pengar.

    Angående att ge tiggare gör jag det inte, men däremot ger jag gärna en slant till de som spelar på stationen i Lund – det är bara det att jag tyvärr oftast inte har lösa pengar på mig eftersom jag köper allt på kort, så för det mesta får jag skämmas och gå förbi 🙁

    Svara
  4. Prick

    Jag ger ingenting till tiggare, vill tro man inte ska behöva tigga i detta land?

    Köper tidning som säljs till förmån för hemlösa. Kan hända jag har flera ex av samma nummer hemma. Läser sällan tidningen, köper den endast för den goda sakens skull.

    Svara
    • My

      Jag köpte en gång men tyckte inte artiklarna var särskilt bra, men tänkte som du, att det iaf var för en god sak.

      Svara
  5. Thomas

    Aldrig i livet att jag ger något till tiggare. Vill se ett förbud mot tiggeri i Sverige.

    Svara
  6. Rie

    Även upp till oss har tiggarna funnits i 2-3 år nu.
    Första gången jag såg det var det -25 grader, jag trodde inte att jag såg rätt.
    Kan vi ha fått tiggare? Mitt i vintern? Jodå. Men det var nog undantag, men resten av året finns de.
    En gång när jag gick förbi såg jag en tiggerska prata i mobiltelefon. Det såg lite udda ut.
    Jag pratade med en som hade hört av kassör på matvaruaffär och tiggare utanför dörren.
    Denna sade att tiggarna fick ihop förvånansvärt mycket pengar.
    De tar förmodligen bort de flesta pengarna från skålarna.
    Vem ger om det ligger mycket pengar där liksom?

    Svara
  7. Hanna

    Det är samma sak i Kalmar vad gäller tiggare, de står/sitter/ligger i varenda hörn. Klart det känns i hjärtat men man kan ju inte ge alla och då kan iaf inte välja VEM jag ska ge så därav ger jag inget. Det är en av anledningarna, sen tänker jag som många av er ovan, hur vet man att just den personen man ger pengar verkligen får nyttja dem?

    Svara
  8. Anna Lind

    Det är INTE ligor som ”placerar ut”. Det är en bedrövlig skröna som är lika sorglig som felaktig!!

    Svara
    • My

      Däremot är det sant att de som går runt och säger att de är döva/har döva barn är ”bluff” – fast på ett annat sätt. För de som går runt är inte döva (de reagerar nämligen på om man kallar på dem i ett annat ögonblick), men de har förmodligen inga pengar. I vår by har man nämligen flera gånger följt efter dem och sett hur de hoppar in i en snygg bil på avlägsen plats, efter sin ”runda”. Vi har en god grannsamverkan med full koll på allt som händer i byn. Tacka Internet för det!

      Vår gissning är att de antagligen inte får pengarna själv, utan att de går till någon annan som tvingar dem till detta (den som hämtar dem i bilen?)

      I vilket fall som, så är det fel att ljuga för att få pengar – tycker jag. Och ljuger för att få pengar, det ser vi ju hur många som helst som gör (folk som lurar FK och andra på hur mycket pengar som helst) så det handlar inte om ett visst klientel precis.

      Svara
    • Renee Andersson

      Nej jag har också förstått det, det var faktiskt ett tv program i julas om en av familjerna. Om deras liv i Rumänien och att de tjänade ihop till ett ”lite bättre” liv för deras barn och släktingar här tiggandes. I Rumänien fanns inget hopp för dem annars..

      Svara
  9. Catrine

    Diskussioner om tiggeri har tagits upp en hel del i både tv, tidningar och andra medier det senaste året. Det har även varit intervjuer med politiker i Rumänien, då iallafall många tiggare i Stockholm är romer från Rumänien som har det än svårare att där hitta försörjning. Självklart vore det bra om »samhället« kunde hitta en lösning för alla människor men jag misstänker att ärendet inte ligger så högt upp på agendan.

    På nätet florerar myter om att de som tigger är miljonärer vilket ju vem som helst borde kunna räkna ut är en orimlighet. Har man pengar sitter man inte hela dagarna i hopp om några kronor.

    Självklart är det upp till var och en om man vill ge pengar eller inte, men det inte svårt att förstå att den som tigger har det svårare på många sätt än en själv. Undrar lite varför man ger mat istället för pengar. På vilket sätt vet jag bättre än den som tigger vad just han eller hon behöver?

    Svara
  10. CeciliaL

    Jag lade verkligen marke till detta i Stockholm i ar – oerhort manga mera tiggare an det brukar vara, och de ser annorlunda ut – aldre kvinnor i langa kjolar och hucklen. Sag aven manga manga pantburkssamlare, haller med om att det har okat ocksa.

    Svara
    • Birgitta

      I Malmö har det verkligen fullkomligt exploderat.

      För bara kanske 2 år sedan hände det då och då att man såg på sin höjd 3-4 tiggare i centrum där jag arbetar.

      Samtliga var missbrukare med eller utan psykisk problematik, ”välkända” av de flesta.

      Idag kan man inom samma område dagligen se säkert 20 olika tiggare där alla förefaller att inte kunna tala svenska. Vet inte om missbrukarna känner sig bortkörda eller har försvunnit av andra skäl men de syns numera inte till alls.

      Svara
  11. Åsa T

    Jag försöker ofta tänka mig in i deras situation, eller om det var mina nära och kära som blev drabbade. Jag tycker absolut inte man ska förbjuda dom, de är harmlösa och folk väljer ju själva om de vill ge dom en slant eller inte? Jag ger om jag har växel, och tänker att jag är lyckligt lottad här i livet. Jag köper också tidningarna ibland och känner att jag gör en god gärning, bryr mig inte så mycket om vad som står i dom. Oavsett pengar, ras eller hudfärg så brukar jag iallafall leva efter devisen att ”ingen människa är mer värd än någon annan människa”

    Svara
  12. Birgitta

    Som socialarbetare VET jag att man inte ska behöva tigga i Sverige- alla har rätt till i vart fall mat för dagen och tak över huvudet oavsett övriga omständigheter (detta kan bli en evighetsdiskussion men i korthet så är det exakt så).

    Jag vill inte se tiggare på gatorna nej och vill inte approachas av dom på vilka sätt det än må vara (vädjande rop, gatumusik, skyltar med diverse budskap) .

    Och jag tror att ju fler som ger/ desto mer det ”lönar” sig att tigga- desto större är risken att tiggeriet fortsätter eller rent av blir ännu mer utbrett.

    Jag ger aldrig någonsin pengar av ovan skäl och ger för den delen inte mat heller men skulle i vart fall kunna tänka mig att ge en smörgås eller dylikt om någon vädjade efter mat.

    Men det tiggeri jag mest sett handlar om att man vill bekosta hemresa, skicka pengar till någon sjuk släkting och dylikt (vilket brukar stå på kartongbitar tiggaren håller fram) och detta vill jag inte ge pengar till.

    Svara
  13. Catrine

    Om jag är en tiggare från Rumänien som inte kan svenska kan jag ju rimligen inte vara inskriven på Arbetsförmedlingen vilket är ett av kraven för att få försörjningsstöd. På vilket annat sätt kan dessa människor få tak över huvudet och mat för dagen?

    Svara
    • Birgitta

      Utan att gå in på detaljer är det skillnad på ”vanligt” försörjningsstöd och akut bistånd till livsmedel. Det sistnämnda är bara avsett till mat men kan erhållas utan de krav som ställs för att få bistånd till det förstnämnda. Ansökan måste göras och prövas och vissa handlingar måste redovisas men man måste tex inte vara inskriven på arbetsförmedlingen för att få detta akuta och tillfälliga bistånd.

      Svara
  14. silverbjälke

    Att ge en femma är samma sak som att locka hit en till tiggare, går ryktet att man inget får återvänder få och inga nya vill hit. Det tycker jag är logik.
    Att hjälpa husvagns / kåkstädernas boende är samma princip, INGEN söker sig till en stad eller ett land om det blir allmänt känt i ursprungsregionerna att det är helt värdelöst att tigga för ingen ger och det är skitjobbigt att bo för man blir bortkörd.

    Man löser ingen nations och inget folkslags problem genom att ge en europeisk tiggare pengar, vad man gör är att man utan att veta om det bjuder hit fler och avlastar den ansvariga staten och ger dem utvägar och frist.

    Jag såg så sent som förra veckan att den arme svaga mannen som tiggde på en filt utanför ica helt plötsligt reste sig obehindrat och gick för att köpa en fika och ringa ett samtal, började fundera lite över hur fan man har råd med en iphone och 15 kronors läskburkar i en förbutik om man måste tigga för att ens överleva.

    Svara
  15. Minstral

    Jag vet att det finns folk som tigger mha rullstol och liknande fast de absolut inte behöver, mer information kan jag inte ge pga sekretess. Jag ger inte tiggare pengar, det är bättre att stötta Stadsmissionen och deras boendeverksamhet då, där är alla välkomna. Jag fattar inte resonemanget att man inte skulle kunna ge mat ist för pengar? Vad är det de behöver om inte mat, en ny plasma-TV? Om man har pengar till mat och dryck behöver man väl inte tigga för att skaffa sig pengar? För jag har väldigt svårt att tro att man skulle kunna tigga sig ihop pengar till boende.

    Jag ömmar väldigt för människor som hamnar utanför systemet och har det svårt, men jag ser inte vad någon skulle vinna på att ge en tiggare pengar? Det är väl bättre att notera problemet och försöka göra något på högre plan. Det är ju absolut inte hållbart att leva ett liv baserat på tiggeri, då får man se till så att socialtjänsten fångar upp dem istället. Eller till oss inom beroendevården så vi kan få dem rena så de slipper tigga till sitt knark. Och det gör vi så gärna, alla är välkomna och alla får hjälp faktiskt, och vi samarbetar dessutom med socialen.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror faktiskt att en del ger pengar av rent egoistiska skäl- det får DOM (givarna) att må bra tänkandes att de gjort en god gärning för någon annan- så som man är lärd sedan barnsben att man ”ska” göra.

      Men jag tycker som du- det finns långt bättre sätt att hjälpa och boosta sitt samvete om det är det man är ute efter och det vet vi som jobbar inom socialtjänsten tex.

      Tycker Silverbjälke uttryckte det väldigt bra faktiskt- jag vill inte få ”överdumpat” andra länders problem på detta vis- genom att vi i Sverige ska få tältläger och tiggare- sådant vi inte haft på många, många år i den omfattning som nu börjar komma tillbaka.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>