Nya regler för ponnyryttare

Läser om dessa förändringar och gissar att en del ungdomar kommer att bli glada.

Själv tycker jag att det är bra med åldersindelningen- vad tycker ni?

Vad gäller ”proportionerliga ekipage” undrar jag hur/ vem som avgör detta- det torde vara väldigt subjektivt.

Vet att jag på några bloggar sett bilder på vad JAG definitivt tycker är en för lång ryttare på en för liten ponny men uppenbarligen har detta varit ok.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. G

    Min spontana reaktion var ” gud va roligt för alla de som inte känner sig klara med ponny” så jag tycker det är positivt även om jag ska erkänna att jag inte läste mer än att de höjt gränsen. Flera mer insatta personer har tydligen en negativ inställning och med rätta kanske. Måste vara väldigt svårt som du säger med proportionerligt ekipage, det som funkar på en tävling kanske blir tvärstopp på en annan men det är väl en chansning de som tävlar får ta då.

    Svara
      • G

        Bl a det som Sandra pratar om nedan och att 18-åringar borde gå över till häst istället. För mig låter det bra med valmöjligheter.

        Svara
  2. Sandra AW

    Europa har ju 16 år som maxålder. Jag vet faktiskt inte men det känns som om vi kan halka efter liksom.

    Jag börjar bli för stor för mina B-ponnys men ett SM till så säljs den sista lilla. Hobbe åkte idag och han var också kvalad men han behöver en duktig ryttare som är bestämd och när vi hittade det var det viktigast för mig.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      En finess med det nya systemet var väl att man delade klasserna efter ålder, så de upp till 16 tävlade för sig och de som är 17-20 tävlar för sig. Det tycker jag är vettigt. Sen är det ju så att de som satsar på internationell tävling själva väljer att gå upp på stor häst vid 16 för att satsa på junioråren. Problemet med om ekipaget är proportionerligt eller inte finns ju redan idag – de flesta växer väl inte så mycket på längden efter 18-årsdagen?

      Svara
  3. Frida

    Tycker det är bra. Att vi skulle halka efter internationellt tror jag inte på, det finns inget förbud mot att gå upp på storhäst innan så de som vill göra den satsningen gör ju det ändå. De som har möjlighet kan ju då dessutom tävla ponny och häst parallelt under en längre tid vilket kanske kan göra övergången till häst lite lättare. För de som vill tävla sin ponny lite längre är det ju super. Kan säkert vara bra ur utbildningssynpunkt fler som stannar kvar på ponny lite längre som blir duktiga och utbilda ponnyerna och stressen att t ex hinna rida SM innan ponnytiden är slut minskar lite om man har ett par år till på sig vilket jag tror gynnar både ryttare och ffa ponnyerna. Nej jag ser mest positivt på detta, de få nackdelar jag kan komma på är färre än fördelarna…

    Svara
  4. Sofia M

    Du skulle sett dom B-ponny ekipagen som vann på vår kombitävling. Vissa av ryttarna var så långa så deras fötter slutade vid ponniernas framknän. Dom var supersöta och fina allihopa men att en dressyrdomare tillåter sådana ekipage att tävla är konstigt.
    Bara för att man får rida en viss kategori av ponny till en viss ålder så betyder det inte att man bör göra det om man tex är för lång!

    Svara
    • Birgitta

      Jag kan bara förmoda att vad som anses som en ”för lång” ryttare är mycket subjektivt + att det kanske också är otroligt känsligt på olika vis att påtala detta eller till och med förbjuda ekipage att starta.

      Har som sagt sett bilder på bloggar där ryttarna har ridit väldigt höga ponnyklasser där jag definitivt skulle säga att ryttarna varit för långa (typ över 170 cm). Även om man skulle vara smal nog (kilo-mässigt) att med denna längd rida på en ponny så hamnar ju skänklarna långt under hästens mage och det SER som sagt inte alls proportionerligt ut. Men det gör å andra sidan inte en 150 cm-ryttare på 170cm-häst heller om man ska hård-dra det….

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>