Ingen pojke men en Maja

bild(125)

Häromdagen fick jag veta att det som jag hela tiden har antagit varit en hankatt lystrar till namnet MAJA.

Maja tillhör tydligen någon som bor i närheten av vårt stall och hon började komma på besök ibland någon gång tidigt i våras.

Jag antog att det var en hankatt- dels för att det var ”den tiden på året” då och dels för att Maja är en rejält stor katt, mycket större än både Hatten och Skyggis i alla fall och som Gullis såg ut i ”fornstora dagar”.

Men nu vet jag bättre och det förklarar också varför jag inte sett några fighter mellan Maja och våra hankatter.

Snarare är det kanske på grund av någon av dom som hon kommer på besök- kanske har hon skaffat sig en pojkvän på bygden?

I så fall gissar jag att det är Gullis som hon har ”slitit ut” för han ser numera ut som en urlakad disktrasa- den förr så feta katten är nu smal och sladdrig i skinnet- ingen vacker syn tyvärr.

Fast snarare än Maja gissar jag att vårens äventyr då vi ibland inte såg till honom på några veckor har tagit ut sin rätt.

Förhoppningsvis stannar Gullis nu hos oss och äter upp sig-någon brist på mat har vi verkligen inte.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jenny

    Är det bara jag som tycker det låter rätt tragiskt att det stryker runt lösa katter som inte kastreras utan ev parar sig lite hur som helst. Jag undrar vem som avmaskar, plockar fästingar/ohyra osv på de katterna och verkligen har ansvar om något skulle hända dem?
    Som inackordering hade jag nog klagat till stallägare och sett det som en dålig sak för mitt stall, att alla djur som bor där inte blir väl omhändertagna.

    Att man som ägare till utekatt inte märker sin katt förundrar mig något, är ju rätt bra om något skulle hända att den har telefonnummer på sig..? Finns ju halsband som går av om katten skulle fastna i något.

    Tycker dessa kattfrågor inte kan tjatas för mkt eftersom det uppenbarligen finns massor med folk som verkar lämna katter att ströva runt och ta hand om sig själva bäst det går i stort :/

    Svara
    • Birgitta

      Nej, jag tycker inte att det är speciellt tragiskt faktiskt utan ser det mer som att det är så det är ”på landsbygden”.

      Man kan säkert diskutera i det oändliga vem som har det bäst- en innekatt eller de katter på landet som springer lösa och ibland besöker närliggande hus/ gårdar.

      De 3 stallkatterna som vi har tycker jag tas omhand väl- de får mat dagligen och har inte en fästing på sig- dom plockas bort.

      Jag skulle inte drömma om att klaga till våra stallägare då jag på de 5 åren jag stått inackorderad bara har positiva erfarenheter av både våra katter och de ENSTAKA katter som kommit på besök IBLAND (ca 4 stycken som jag kan komma på på rak arm på dessa 5 år) .

      Jag har inte sett några vanvårdade, skadade, utmärglade katter- tvärtom har de tillfälliga besökarna i vårt stall varit feta och utan en skråma.

      Jag är också så krass att jag lätt accepterar att katter på landet lever ett farligare liv med risk för att bli överkörda tex. Det har hänt minst en av våra katter och även om det var sorgligt så ser jag det som sagt som ”livets gång”.

      Våra katter erbjuds mat dagligen och klappas och kelas med så fort de är synliga. Mer än så tycker jag nog inte att de behöver så länge de är friska. Och skulle de bli sjuka kommer vi inte att lämna dom vind för våg utan göra det som bedöms bäst i den situationen.

      Svara
  2. Emelie

    Att stallkatter finns och lever ute tycker jag är helt ok. Min egen katt är ute om dagarna nu för tiden. Men jag tycker man ska ta sitt ansvar att om man vill ha sin katt ute, kastrera den! En honkatt kan få upp till 120 kattungar under sitt liv. Hur många kattungar det blir av en okastrerad hankatt vill jag inte ens tänka på. Vem ska ta hand om alla kattungar sen? Tyvärr finns det alldeles för många katter utan hem och som lider svårt ute i vårt avlånga land… 🙁

    Svara
  3. Prick

    Håller med Jenny och Emelie – katter som är lösa ute ska vara kastrerade.

    Givetvis kommer det alltid finnas folk som saknar sunt förnuft vad gäller detta men jag tycker det är rätt att så fort man ges möjlighet, belysa vikten av att inte låta okasterade katter ränna vind för våg.

    Jag blir både arg och förvånad av att läsa ’det är så det är ”på landsbygden”’, uppenbart finns det en del kunskapsluckor där du är. Jag bor själv lite ”på landet” och här har man inga problem med att förstå vikten av att kastrera sin katt.

    Svara
  4. Katja

    Håller med tidigare kommentarer, tycker inte att det är ok att inte ta sitt ansvar och kastrera sina katter, oavsett kön.
    Man kan allt ställa högre krav på människor som självmant valt att skaffa djur. Som tidigare påpekats kan hankatter få i princip obegränsat med avkommor och det finns alltför många katter redan. Genom kastration av såväl hon och hankatter undviker man många tråkigheter. Tycker bara det är sorgligt att en del djurägare inte tycks förstå detta, hur svårt är det att tänka ett steg längre? Mycket märkligt!

    Svara
  5. Madeleine

    Stallkatter har det för det mesta väldigt bra är mim erfarenhet, men självklart ska både hon-han katter kastreras så vida man inte har en plan för umgarna..
    Och det faller på orimligjeten att ens kunna vara möjligt att placera ut så många katter. Dessa katter blir vildkatter med mkt tuffa villkor, fulla av mask och infekterade sår.
    Det finns en anledning att alla katträddnings sällskapen går på knäna.
    Kan bara handla om ren snålhet att inte kastrera!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>