Nya skor

Igår fick Vicke nya skor som jag tänkte berätta lite om.

Som ni kan se/ läsa här är det alltså en kilsko i aluminium som vi har ersatt Vickes vanliga classic rollersko med kilsula med.

Fördelen med denna sko är att den väger mycket mindre än vanliga skor samtidigt som dess kilutformning gör att man slipper kilsulan.

Jag har pratat med några hovslagare om kilskor och innan dessa i aluminium kom ut på marknaden fick hovslagarna själva göra kilskor genom att svetsa på en extra-del på den ordinarie skon = lite jobb för hovslagaren och en TUNG sko för hästen.

Alternativet med sulor är långt ifrån optimalt- sulorna tenderar att kraftigt hämma trakt-tillväxen eftersom friktionen som uppstår mellan sula och sko kan liksom slipa ner hornet.

Och eftersom Vickes trakter redan är obefintliga så är ju detta långt ifrån bra.

Enligt min hovslagare är dessa kilsulor i aluminium relativt nya på den svenska marknaden vilket skulle kunna förklara varför jag inte hittar någon information om dom när jag googlade på dom.

Ska man på rak arm och utan egen erfarenhet säga något negativt om aluminiumskor så är det att de slits fortare vilket inte spelar någon roll för Vicke som ändå ska skos med 5 veckors intervall.

Att de kostar mer än dubbelt så mycket som vanliga järnskor är också en petitess- så dyrt är det  inte med själva skorna- det är ju skoningen som kostar så att säga.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Ska bli intressant att höra hur de fungerar!

    Själv hade jag varit skeptisk. Alu-skor hade jag enbart i samband med start på fullblod, då förstås med grepp men är inte säker på att jag vill ha det på en vanlig ridhäst. Borde bromsa steget i onödan = slitage. Sedan har alu ett rykte om sig att inte vara så skonsam mot hoven. Att skon slits fort borde inte vara så bra för kilformen, vad händer med den om ett par veckor (nyfiken)?

    Ser fram mot fortsatt skorapport 😉

    Svara
    • Birgitta

      Min egen erfarenhet av aluminiumskor är obefintlig.

      Det jag vet är att 2 hästar i stallet har sådana skor (utan kil dock)- båda tränar på MSV-nivå i hoppning respektive dressyr.

      Dessa hästar kan ha sina skor en normal skoperiod (runt 7 veckor).

      Slitaget beror högst troligt mest på underlaget man rider på samt enligt min hovslagare också på om man har en häst som tenderar att stå och skrapa på stallgången.

      De 2 hästarna i mitt stall rids inte ut särskilt ofta och det gör ju inte Vicke heller.

      Fördelen med skorna är vikten- det närmaste man kan komma barfota och på det viset skonsamt mot hästens leder.

      Men som sagt; vi får se!

      Svara
  2. My

    Ja, jag tyckte det lät jättebra just med vikten – det borde göra att avtrampningsrisken blir lite lägre också, eftersom en lättare sko väl borde göra att hoven lyfts liiiite snabbare än med en tyngre sko = frambenet hinner undan bättre innan bakhoven kommer flygande 😉

    Själv funderar jag på om jag skulle försöka få någon sorts sko med lite bättre friktion på Luz faktiskt, jag tycker lätt det blir lite väl halkigt när det är väldigt torrt ute, han halkar gärna under sig med bakbenen i slutet på skoperioden (på gräset i mitten av alla våra skogsvägar – rider ju helst i mitten). Men, kanske är jag bara pjoskig 😉

    Svara
    • Birgitta

      Tack för bra länk!

      Förhoppningen är ju att Vickes trakter ska lyckas växa till sig även om detta kan ta mycket lång tid och då kanske man kan skippa kilskorna.

      Med kul-SULORNA kommer trakterna ALDRIG att växa och skulle han av någon anledning få problem av sulorna så känns det ganska ”kört”.

      Så givetvis hoppas jag mycket på dessa lättviktsskor.

      Svara
  3. Cecilia Zetterlund

    Söker med ljus och lyckta efter alu kilskor bak till ridhäst i stl 3. Kercheart har endast till st 2 (8 i deras stl) i sitt sortiment. Den som heter kings plate degree.
    Tacksam för tips på andra bra märken med minst motsvarande stl 3!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>