Mugg på betet?

Idag undrar jag om ni har någon erfarenhet av hästar som får mugg på betet?

När jag köpte Vicke i augusti förra året kom han med lite mugg på 3 av benen och detta hade han enligt sin dåvarande ägare fått för andra året i rad och på det bete där han hade gått i 5 veckor om jag minns rätt.

Det här med hans mugg bekymrade mig när det senare på hösten var väldigt lerigt i hagarna men den då utläkta muggen kom inte tillbaka vilket jag alltså nästan hade förväntat mig- så geggiga som hagarna var.

Men uppenbarligen är det inte bara lera som KAN ge mugg- i år vet jag hästar som fått mugg på ett hur torrt bete som helst så frågan är av VAD detta har uppkommit?

Har ni erfarenheter av ovan?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. JohannaB

    Kandar får mugg av att gå i gräs, speciellt om gräset blir blött.
    På henne verkar det vara någon slags fototoxisk eller sensibilitetsreaktion först, hon sväller och blir ”allergisk” på sina vita bakben (ej de fuxfärgade) och när huden blivit så där svampigt svullen så blossar mängder av mugg och rasp sedan upp. I torrt gräs är reaktionen mycket lindrigare.
    Jag vet bara inte vad det är för gräs eller växt hon inte tål… Letat men kan inte hitta något konstigt?
    Hon har nämligen fått lite pigmentlösa fläckar (liknande vitiligo) i år på mulen också, inget farligt (huden har hela tiden varit helt utan skador och jag tog ut veterinär och kollade henne när hon fick dem, inga fel alls men varför de uppstod vet vi fortfarande inte) utan skönhetsfläckar, men tanken slog mig då att det kanske är samma växt… Men jag hittar ingen växt som sagt…

    Svara
  2. Sofie

    Min förra häst fick mugg av solen! Vet. sa att det kunde liknas vid en form av soleksem. Försvann av noggrann tvätt samt smörj med Helosan sol.

    Svara
  3. Louise

    Min häst får mugg på betet om det finns klöver i vallen (har jag misstänkt i många år).

    Det verkar stämma bra för nu går hon på ett 100% klöverfritt bete och ingen mugg!

    Småklöver finns ju säkert, men inte dessa stora partier med rödklöver. 🙂

    Svara
  4. M

    Några hästar i vårt stall fick mugg när de bytte till vinterhagen, där det växte en massa växter som inte växte på sommarbetet (0ch som inte växte där på vintern såklart). Så fort de flyttade tillbaka dem till vanliga betet så försvann muggen. Dock fick de inte problem när hästarna skulle ställas i vinterhagen till hösten igen.

    Svara
  5. Ewe

    Jag har haft samma problem med min häst. Leriga vinterhagar går hur bra som helst men så fort hon sätter sin fot på bete kommer muggen smygande. Jag har tagit prover och behandlat med allt från lactacyd + salicylsyrevaselin till receptbelagt sulfat av något slag som blandades med fiskleverolja. Efter allt slit har vi kommit fram till att hon får soleksem som utvecklas till mugg. För att minimera muggen, och nästan hålla borta den helt, har zinkpasta varit det absolut bästa alternativet. Jag smörjer in karlederna minst 1 gång om dagen med zinkpasta. Om hon har lite mugg på något ben masserar jag in zinkpastan så att de lösa ”krusterna” lossnar. Det enda negativa är att zinkpasta enbart säljs i små tuber. På en hel sommar går det åt ca 20 tuber för min del, men då smörjer jag även in mulen med zinkpastan.

    Lycka till!

    Svara
    • CeciliaL

      Zinc pasta finns i stora burkar i form av Sudocrem – kanske finns i Sverige också? Jag köper det i 400 g burkar.

      Svara
  6. Rie

    Min pålle har också lite problem med detta Jag har löst det så att han har herrsockar på de tre vita hovarna. Det håller solen och därmed muggen borta.
    Han fick några små prickar dagen efter han släpptes på betet så då satte jag på sockorna och sedan har han klarat sig undan trots att han gått ute dygnet runt sedan i början/mitten av maj.

    Svara
  7. Anna

    Vita bakfötter är min stora fasa! I juli när solen bränner kommer muggen som ett brev på posten. Solen bränner! I kombination med vått gräs en plåga. Min veterinär har en teori om att man skulle ha ”strumpor” på hästarnas vita bakfötter för att skydda dem mot solen. Solskyddsfaktor 50 hjälper. Värst är det på beten där det finns alsike-klöver.

    Svara
    • Birgitta

      Vet 3 hästar som samtliga fått rejäl mugg på alla vita ben men inget alls på de som inte är vita.

      Det betet innehåller klöver och flera hävdar att detta är orsaken till muggen.

      Vicke har 3 vita ben och tack och lov inte antydan till mugg….än….ska jag kanske tillägga. Ska bli intressant att se om han drabbas i år- i så fall blir det tredje året i rad (dock första året hos mig).

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>