Öppettider i stallet

Idag undrar jag om det finns fastställda öppettider i det stall där ni har er häst eller om man får ”komma och gå som man vill”.

Och vad tycker ni: SKA man ha bestämda tider eller inte?

Och OM man ska ha bestämda tider för då folk ”får” vara i stallet- vilka tider ska då gälla och utifrån vad baserar ni era åsikter? Av omtanke om hästarna eller stallägarna? Annat?

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonym

    Vi har öppet 7-21. Självklart får man komma tidigare och gå senare vi t ex tävling/träning. Detta för att vi förr haft folk som kom vid 21 och åkte 23 typ… Det är inte bra för ngn.

    Svara
  2. Emma

    Vi har 7-23 i stallet. Säkerligen ingen som är där så sent. Men vi kvällsfodrar så sent och hon låser efter det vilket jag tycker är super bra! Speciellt att sista fodringen är så sent.

    Svara
  3. Cristel

    Vi kommer och går som/när vi vill. För oss som inte är så många funkar det fint. Det är ju bara vid tävling/träning eller nu när det är så varmt som vi är där väldigt tidigt eller sent. För mig funkar det fint och jag hade blivit stressad om stallet låstes en viss tid. Men å andra sidan ska det ju inte vara en massa spring hela dygnet heller.
    Om de som har hästar är hänsynsfulla och ordningsamma funkar det ju att göra som man vill men annars måste det till regler.

    Svara
  4. Dressyrtant

    Mitt förra stall stängde kl 20 och det var en bidragande orsak till att jag flyttade. På den tiden åkte jag och tränade en gång i veckan och fick skynda mig för att hinna tillbaka innan stängning.
    Nu är det dygnetruntöppet och det har ju också sina nackdelar. Hästarnas rutiner ruckas och det är inte sådant lugn och ro för hästarna som jag skulle vilja ha det.

    Svara
  5. Birgitta

    Vi har inga bestämda öppettider i vårt stall och jag har ingen aning om hur sent folk brukar vara där men gissningsvis är få/ ingen kvar efter 20.00.

    Våra stallägare bor ” på plats” och av både omsorg om dom och hästarna skulle jag önska att stallet stängde absolut senast 22.00, med undantag för tävlingar och ”särskilda omständigheter”.

    Jag har ibland läst om folk som rider i månskenet runt midnatt av olika skäl (udda arbetstider, för att det är mysigt osv) men skulle som sagt inte önska detta hos oss där hästarna oftast fodras redan runt 6 på morgonen (bra tycker jag).

    Även om jag vet att hästar inte sover som vi människor vill jag ändå inte ha ”spring” i stallet hur sent som helst och vårt stall är så litet så det går inte att smyga utan att alla hästar ser en.

    Svara
  6. Anna-Kajsa

    Jag hade haft jättesvårt att kunna stå i ett stall som stänger kl 20. Om man jobbar heltid och är hemma vid halv sex-sex normalt finns det ju inte en chans att vara klar i stallet till åtta. Ska man dessutom åka iväg och träna en dag i veckan håller det ju inte alls. Dessutom förstår jag inte grejen – jag håller mig ju vaken på kvällarna för att hästarna ska få kvällsmat så sent som möjligt. Jag har dessutom kompisar som när de har haft småbarn har åkt till stallet efter att barnen somnat. Då kommer de ju vid åttatiden. Jag har jättesvårt att se att det är något problem för hästarna, särskilt inte om man erbjuder sig att ge kvällshöt och släcker det sista man gör innan man åker. Fodrar man sista gången vid midnatt och sedan morgon vid sex är det ju ändå sex timmar ”natt” för hästarna. Däremot kan jag förstå om stallägare som bor nära stallet inte vill ha bilar körandes på gården hur sent som helst.

    Svara
    • Birgitta

      Jag kan se ett problem om man bestämmer att ”siste man fodrar” som du föreslår.

      Om det ofta skiljer väldigt mellan när siste man går (klockslagsmässigt)kan det bli oroligt i stallet.

      Jag ser ju hur det är hos oss vid intag. Man kan knappt gå ut på gårdsplanen vid denna tid utan att vissa hästar börjar gnägga och vanka vid grinden.

      Om då de flesta/ alla brukar vara klara i stallet vid 19-20 skulle jag inte vilja att de ibland inte fick mat förrän vid säg 23.

      Men visst- om någon ALLTID tog på sig att fodra så sent skulle det vara utmärkt men det vill ingen och jag har all förståelse för att man som stallägare inte vill ha hur långa arbetsdagar som helst.

      Att fodra sina egna 2-3 hästar är trots allt lättare/ snabbare gjort än att fodra kanske 20- 30 hästar, ibland i olika stall.

      Svara
      • Anonym

        Att hästarna är oroliga vid en.viss tid beror ju på att de alltid blir fodrade vid den tiden. Är de vana vid att sista man fodrar så blir det ju inte så. Att fodra ett antal hästar tar förstås lite tid, men är allt förberett är det ju inte så farligt. De flesta ger ju inte kraftfoder vid nattmålet heller. Om det är flera stall är det väl naturligt att siste man i varje.stall fodrar? Jag tycker det är jättetidigt att ge sista målet före åtta.

        Svara
        • Birgitta

          Och jag är väldigt glad att fodringarna 6 dagar i veckan sköts av stallägarna då min erfarenhet är att ”ju fler kockar desto sämre soppa”.

          Det KAN säkert fungera ypperligt men nu är vår anläggning dels lite större och dels står de flesta där just för att de ÖNSKAR helinackordering = vill ej behöva ”engagera sig”.

          Svara
  7. Minstral

    Beror lite på hur stort stall det är, ett jättestort stall kanske måste ha tider för att det ska funka. Vi brukar ju ha fyra inhyrda och har aldrig behövt ha några tider. Har det varit någon som kommit hem sent efter träning så har de ofta meddelat att de kan ta nattfodringen, samma om någon har kommit väldigt tidigt. Det är väl det kravet jag har att folk meddelar och siste man fodrar natthö alt förste man ger morgonhö alt släpper ut. Är det någon som alltid har som plan att komma väldigt tidigt eller väldigt sent hade jag nog försökt göra en deal om att dra av på stallhyran för att de skulle ta morgontur el kvällstur. Jag vill ju att hästarna ska få sista målet så sent som möjligt, gärna kl 23-24 och hade någon sen kunnat komma och ge första/släppa ut vid halv sex, sex hade det ju varit perfekt. Det hade inte blivit så annorlunda mot hur det ser ut nu. Maken släpper ut och ger hö ute vid sex. På kvällen somnar jag i soffan och vaknar till vid elva för det mesta och då går jag ut och kastar in natthö innan jag kryper ner i sängen.

    Dock hade jag aldrig gått med på att någon kommit tidigt, gått sent utan att ge de andra hästarna mat.

    Svara
  8. CeciliaL

    Nu var det ju ett tag sedan jag stod inackorderad, men min erfarenhet ar att om hastarna ar vana att det kommer folk pa kvallarna sa ar det inte ett problem – att folk ar narvarande behover ju inte betyda att det ar tjo & tjim och en massa ungar som springer runt. Sent pa kvallarna ar det ju snarare vuxna som kommer for att fa rida i lugn och ro, inte fora en massa ovasen. Jag tycker att kl 21-21:30 ar en rimlig tid att stanga stallet, och speciellt da om stallagarna bor pa garden – fast om jag bodde pa garden skulle jag helst se att folk holl sig borta efter kl 20, vilket ju manga gor, men som kund tycker jag att det skulle vara jobbigt om man inte fick komma dit efter kl 20… Hade alltid daligt samvete om jag kom till stallet senare an 20-tiden, da man ju oundvikligen stor stallagarna med bilbrum, och att deras hundar skaller. Som inackorderad var jag ofta i stallet till kl 21, speciellt sommartid. Att man skulle behova fodra alla hastar innan man gick har jag aldrig varit med om pa alla de olika stall jag statt. Kan inte folk bara hanga in tillrackligt med ho sa det racker hela natten? Det gor iaf jag. Kraftfoder ger man val inte, som nagon skrev, sa sent pa kvallen iaf?

    Svara
  9. Sandra

    Hos oss har vi en ”sista tid” (21:30) vilket efterföljs dåligt, undantag är ju träning, tävling och veterinär. Jag bor på gården i ett hus som är väldigt lyhört och har ca 4 meter mellan mitt hus och stallet. Precis ALLT hörs vilket kan vara jättejobbigt. Hade ett tag en person som alltid kom efter kl 20 och det tog ju några timmar innan personen var klar i stallet…

    Svara
  10. Louise

    Kvällsfodrade klockan 22 när jag hade eget stall hemma på gården och gick sen och la mig, efter det var ingen välkommen i stallet med undantag för tävling, veterinär och liknande men då fick den personen kvällsfodra. Det stod typ 5 hästar i stallet.

    Dels ville vi inte ha en massa spring på gården nattetid utan veta att är någon på gårdsplan på natten så är det tjuvar, och delvis även göra sista kollen i stallet själva. Mår alla hästar bra, är allt släckt och låst, vintertid kontrollera pumphuset så att dörren inte stod på glänt. Saker som alla inhyrningar i princip klarat, men jag sov bättre om jag visste att jag gjort allt själv och hade koll.

    Absolut ett visst kontrollbehov, men något som jag som inhyrd själv uppskattar. Då skulle jag aldrig behövt oroa mig för att min häst står med kolik och att någon som inte känner min häst inte reagerar… Ouf så långt det blev!

    Svara
    • Birgitta

      Förstår ditt ”kontrollbehov” och även för mig som inackorderad känns det bättre om en och samma person vanligtvis låser allt som ska låsas, ser till allt som ska ses till osv.

      Vi hade ju inbrott i stallet en natt för 2 år sedan- mycket fräck stöld då många sadlar stals och det är sådant som man oftast tänker inte händer en själv, framför allt då sadelkammaren var låst (dörren bröts upp) och det bor folk på anläggningen. Numera är sadelkammaren larmad.

      Men jag ser ju hur folk ibland slarvar med allt möjligt- det är så klart mänskligt men för MIG känns det som sagt tryggare att veta att det är den som äger stället som har låst och kollat än att någon annan har gjort samma sak.

      Svara
      • Anonym

        Ja, som stallägare har man det yttersta ansvaret. Resonerar som så att om jag betalar någon för något så tar jag för givet att den personen har koll.

        Sen är man ju mer noga med saker som är ens eget, det är lätt för en inhyrning att säga ”oj jag glömde” eller ”jag tror att jag…” men när vattnet fryser för att man flöt stänga en dörr skulle det varit jag och min dåvarande sambo som fått stå för kostnaderna, och varit utan vatten fram till sommaren ungefär och då hade vi inte haft några inhyrningar eller pengar kvar.

        Jag sågs nog som jobbig, men det är rätt påfrestande att ha inhyrningar också. 🙂

        Svara
        • Birgitta

          Håller med dig till 100 % i allt och jag hade högst troligt haft världens kontrollbehov om jag hade haft inackorderingar.

          Jag har ju själv varit inackorderad i över 25 år och sett och hört allt möjligt så nej, jag hade inte vågat lita på att alla skötte allt i stallet så som jag ville.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>