(Blogg)livet är orättvist

Min bloggkollega Silverbjälke, själv flitig med kommentarer på min blogg undrar i ett inlägg varför vissa ungdomsbloggare får så många läsare till sina bloggar- vad det är som gör dom så intressanta?

Tja…jag har undrat detsamma många gånger genom åren- eller i alla fall tyckt att det känns tråkigt att inte min egen blogg har samma genomslagskraft som dessa fjortisars.

Jag tycker själv att jag många gånger har lyft intressanta spörsmål, har kloka läsare som bidrar med mycket klok-skap osv men inte tusan har jag tusentals läsare om dagen ha ha ha.

EN anledning till skillnaden vill jag tro i alla fall DELVIS beror på att vuxna inte är lika flitiga bloggläsare som ungdomar- marknaden för ungdomsbloggar är helt enkelt mycket större.

Sedan är i alla fall jag inte någon ”superryttare”, jag lägger inte upp massor av fina bilder, ordnar tävlingar eller skriver om prylar, prylar och prylar till förbannelse och det är nog också sådant som drar läsare- tror jag?

26 kommentarer Skriv kommentar

 1. Sandra AW

  Jag har också funderat på detta. Jag närmar mig ju fjortis så det kanske ramlar in nya läsare…. 😉

  Jag tror att man drar läsare om man skriver provocerande inlägg och att man skriver ”tyck synd om mig” inlägg. Det verkar så. Verkar som om detta drar läsare och då ramlar det också in kommentarer. Sen är det ju detta med prylar, alla kan inte köpa allt nytt. Jag vill ha massor men vet att det inte går! Vi sålde en ponny nyss och dom pengarna är nu förbrukade för mamma och pappa har köpt en ny dressyrsadel till min nya ponny för de pengarna.

  Jag skriver ju bara om min vardag med hästarna så det är väl inte så spännande. Privat då? Jag är ju jämt i stallet så vad ska jag annars skriva om?!?! Provocera är heller inte min grej och inte tycka synd om så jag får nöja mig med mina läsare och att det inte är ”en stor blogg”.

  Svara
  • Birgitta

   Hihi…du kommer aldrig att bli en äkta ”fjortis” Sandra- det är du redan på tok för mogen för :)!

   Provocerande inlägg skulle jag kunna skriva ungefär 150 stycken om dagen och de hade säkert attraherat massor av läsare men hade inte gagnat MIG SJÄLV ett enda dugg- tvärtom.

   Som jag redan har skrivit om en biljard gånger är häst-Sverige ohyggligt litet och jag hade nog kunnat bli ovän med ungefär 95 % av dess befolkning om jag hade gått in för den VERKLIGT provocerande approachen.

   Med mer än 30 års erfarenhet har jag sett och hört så mycket ”smaskigt” att det hade kunnat fylla några böcker men jag är som sagt varken intresserad av att bli ovän med gud och alla människor eller bli åtalad för förtal eller dylikt.

   Och tycka-synd-om-inlägg är inte heller min grej.

   Visst- jag tycker många gånger synd om mig själv, tex hela våren som bara var ett enda stort MÖRKER men å andra sidan är jag en vuxen människa som frivilligt har valt en hobby där man liksom nästan får en massa elände på köpet- inte bara det putti-nuttiga med att ha häst.

   Svara
   • Sandra AW

    Jag känner som du finns ingen anledning att reta upp andra det sköter andra så bra. Jag vill inte ”bli känd” för nåt sånt utan isf för att jag tar hand om mina hästar och rider bra om nåt.
    Vi får kämpa på! <3

    Svara
 2. G

  Om man inte tänkt sig bloggen som något man ska tjäna pengar på så är ett ett gäng vettiga läsare att föredra framför en hel armé av halvidioter 😀 Nu tog jag i men när jag läser kommentarer hos vissa bloggare så är det nästan milt uttryckt. Och man får nog ta med i beräkningen att många av dessa läsare även läser för att de roas av hur irriterande (och därför underhållande) bloggaren är. Så då får ni tänka att ni kanske slipper såna läsare 😉

  Svara
  • Birgitta

   Jag hade GÄRNA tjänat pengar på bloggen men om jag nu inte kan göra just detta så är jag glad att jag i alla fall SJÄLV kan ha stort utbyte av den i form av tex kunskapsinhämtande och erfarenhetsutbyte.

   Har också fått en del nya vänner via bloggen vilket är väldigt kul.

   Svara
   • G

    Det låter mycket bättre även om tjäna pengar självklart vore nåt. Men det verkar gå hand i hand med att sälja sin själ och trovärdighet och det är det inte värt.
    Utan att ha forskat i ämnet så skulle jag tro att de som tjänar bra på sina bloggar startade dom i ung ålder när de inte hade ett vanligt yrke och inte behövde fundera på vad en arbetsgivare/kundkrets skulle tycka och är samtidigt i den där orädda åldern när man skiter i allt och gör/skriver vad man känner för och oftast impulsivt. Sen är det bara att tuta o köra. Eller så är man redan ett namn och rider på den vågen och lockar läsare. T ex fick jag låna en bok skriven av Magdalena Graaf som jag inte alls var intresserad av att läsa men tänkte skit samma, fördomar är till för att besannas och ja den var mjäe. Nåt litet skojigt guldkorn kanske men jag blev ändå nyfiken på hennes blogg som tydligen är stor. Och den var ju inte ett dugg intressant, otroligt mainstream och ändå så stor. Kan bara bero på att hon redan är känd…

    Sen är ju Sverige ett litet land och svenskan inte ett världsspråk (under statement of the year) så det är svårt att få läsare från hela världen också. Då ska man va otroligt nischad och duktig.

    Svara
    • Birgitta

     Som vuxen-bloggare ska man nog vara en kändis redan innan man börjar blogga och/ eller skriva otroligt bra om något populärt ämne alternativt vara ohyggligt provocerande.

     Med ungdomsbloggar är det kanske samma sak?

     Minns att jag blev nyfiken på en blogg som jag nu inte ens kan komma på namnet på som drivs av två unga tjejer som, om jag minns rätt båda red ponny när de startade sin blogg.

     Bloggen ska tydligen vara otroligt populär men när jag gick in och läste kunde jag för mitt liv inte begripa varför.

     Tjejerna är helt vanliga ryttare utan några direkta framgångar på högre nivå, hästarna är/var också högst vanliga, inläggen ganska main-stream osv.

     Ändå läses bloggen tydligen av tusentals människor, tjejerna är tom ute och föreläser och har haft någon egen kollektion (ridgrejer).

     Jag har ingen aning om hur de burit sig åt men de är bara att gratulera….

     Svara
     • G

      De var tydligen oerhört provocerande och ganska tidigt ute tror jag och sen har folk bara hängt med. De tävlade väl mycket på den tiden också. Är nog inte så svårt att få föreläsa om man är ung och entreprenör, ligger i tiden liksom. Däremot vore det ju intressant om de kunde föreläsa 10 år senare, hur gick det med företaget? Som Tyra t ex, är det verkligen en imponerande entreprenörssaga att starta ett företag, som sticker iväg som en raket för att sen 2,5 år senare gå i konkurs? Ett helt annat ämne men ändå bloggrelaterat.

     • Birgitta

      Själv tycker jag att det är synd att det inte finns fler vuxenbloggar som attraherar mig och där jag känner att jag har något/ mycket gemensamt med bloggaren men troligen har vuxna för mycket annat i sina liv för att ens HINNA blogga- även om de skulle vilja.

      Jag läser faktiskt mest bloggar av de som är långt yngre än jag själv men periodvis kan det bara bli för mycket med deras ibland naiva sätt att se på världen (helt naturligt då man är ung dock) eller deras helt annorlunda liv mot mitt.

     • G

      Ja så är det ju. Eller så är man helt enkelt för unik för att hitta nån likvärdig 😉 D

 3. CeciliaL

  Gissar att de unga drar flera lasare for att ungdomar har TID helt enkelt. Bade att skriva och att lasa. Sen om man tittar pa inlaggen som gors pa bloggar sa ar ju de flesta typ ’aaaaah, jag aaaalskar din hast, hur lange har du haft honom och vad betalade du for honom’, ’aaaaah, jag ALSKAR dina ridstovlar, var har du kopt dom och hur mycke kostar dom o vilken storlek behover jag till mina ben som mater x cm’ etc… (och sen kan mamsen och pappsen fa svimma nar de kommer och ska ha Konig Grand Gester i cognac for 8000 pix). Sana lasare/inlagg skulle ju inte ge dig nagot, Birgitta. For att fa betalt for bloggande (som vuxen) tror jag man dels maste promota varor (prylar, tjanster), eller salja egna varor/tjanster, eller ha hog profil som tavlingsryttare/tranare/forsaljare OCH dessutom ha en sajt som ser cool och designad ut. Tja, och skriva hyfsat bra och underhallande, och ’i tiden’. Sa det kravs nog ganska mycket. Och som nagon skrev ar ju svenskan inte nagot som kan sla igenom pa varldsmarknaden – skriv pa engelska, sa far du sakert manga fler lasare! 😀

  Svara
 4. Malin1

  Jag läser en del ”vuxenhästbloggar” som tjänar pengar på sitt bloggande och jag tror att du har satt fingret på skillnaden mellan dig och dem – prylarna. Självklart drar fina bilder och filmer läsare, men det känns som om alla dessa pryttlar som ska tipsas om och utrustning som ska stötas och blötas i all oändlighet verkligen är såväl en läsar- som pengamagnet.

  Ett härligt undantag är ju dock Dressyrsnack, där tror jag dock att framgången består i att de är två, så om den enas häst av endera anledning inte rids så kan den andre fortfarande bidra med rapporteringar från träningar etc.

  Svara
 5. silverbjälke

  Jag funderar på att göra ett inlägg om bloggare, vet ju en som i 30% av inläggen pratar om hur fantastiskt mycket pengar X tjänar på sin blogg, i 30% av inläggen om hur synd det är om X privat och i resterande skryter om vilka fantastiska ideer och produkter som är på väg…. fast ingen vet när. Vet bara inte om mitt inlägg då skulle anses för provocerande. men man kan ju vara hypotetisk.

  Svara
  • Birgitta

   Jag tycker nog att alla bloggare vars alster jag läser har sina egenheter- så även du och jag.

   Om detta hade man kunnat skriva mycket men frågan är i vilket syfte?

   Svara
   • silverbjälke

    fan 🙁 tänkte inte på detdär med syfte…. då sprack ju den idèn helt. Men det hade varit kul, bara för att röra om lite i blogg grytan. Men som sagt, X är nog inte på samma mentala plan som andra så reaktionen kan ju spåra ur = bäst att låta bli.

    Svara
    • Birgitta

     Jodu, vi tänker lika du och jag i mångt och mycket men ibland måste man hejda fingrarna från att knappa på datorn. Tror det kallas självbevarelsedrift kanske 🙂 🙂 🙂 !

     Svara
 6. Linda

  Jag tycker att det verkar som att det är prylar som drar. De bloggare som knappt aldrig rider men lägger upp en massa inlägg om prylar, de får en massa läsare. Mycket mystiskt för mig.
  Jag tror att folk inte ids läsa heller, varken läsa eller tänka. Det ska vara många inlägg men utan innehåll.

  Svara
  • Birgitta

   Ja, det är inte lätt att veta vad folk vill läsa om 🙂 !

   Ibland tycker jag att jag ”får till” ett supervälskrivet och intressant inlägg som knappt får någon respons medan andra, mycket ”enklare” inlägg kan få hur mycket uppmärksamhet som helst?!?!

   Svara
   • Linda

    Jag personligen gillar text men jag vet att många inte gör det utan tycker att det ska vara tips om prylar och bilder.

    Däremot så kan det vara så att om jag läser något som är för stort, så blir det lite för mycket att processa just då.
    Ibland kan jag tänka att jag ska gå tillbaka och svara senare när man har tänkt till lite men det blir ju aldrig av. Det är liksom lättare kanske att att svara på något enklare.

    Svara
 7. My

  Jag läser inga tonårsbloggar alls :O Klarar inte den typen av bloggande. Men, din blogg läser jag gärna 😀 Så snälla, byt inte inriktning till fjortisstuket 😉

  Svara
  • Birgitta

   Oroa dig inte 🙂 ! Jag skriver bara om sådant som intresserar MIG SJÄLV och även om jag är otroligt barnslig ibland så har min blogg nog mycket lite gemensamt med fjortisbloggarna.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>