Dagens (uteritts)fråga

Jag har genom åren förstått att man kan ha olika åsikter kring det här med att rida ut- en del gör det väldigt ofta, vissa i princip aldrig och så finns det allt där emellan.

Idag undrar jag HUR ni gör när ni rider ut och jag ska förtydliga min fråga:

Om ni skulle ramla av under en uteritt- skulle det vara mycket lätt eller väldigt svårt att veta VAR ni har ridit?

Rider ni alltid samma ”runda”?

Rider ni alltid med sällskap?

Om ni rider ensamma men står på en anläggning: skriver ni på någon anslagstavla var och när ni har ridit ut eller meddelar ni detta före uteritten på annat sätt?

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cia

    Har alltid mobilen med mig. Meddelar / skriver på en whiteboard vi har i stallet vilken runda vi rider. Rider oftast i sällskap med Sonen och hans ponny. Vi har ett par standard rundor som vi brukar hålla oss till.
    Det händer att vi rider andra rundor och är lite spontana gällande vägvalet, fast då är vi fler vuxna och rider ut tillsammans. Har rätt många som gärna rider ut i stallet och i grannstallen.
    Mvh Cia

    Svara
  2. Jenny

    Om ingen är i stallet när jag rider iväg tar jagen ”färdplan” hos min sambo, dvs jag ringer och meddelar tänkt runda och när jag senast ska vara tillbaka. Har jag sedan inte ringt tillbaka inom den tiden börjar han söka mig och på tfn har jag appen ”Hitta vänner” så han vet var min telefon är. Detta eftersom jag nästan alltid rider själv.

    Svara
  3. Jennifer

    Jag brukar meddela sambon var jag ska rida om han inte går med. Rider nästan alltid ensam då min häst sköter sig bäst då. Men det är också mycket hus och folk som rör sig där jag rider, så det är stor sannolikhet att någon ser om det händer en olycka. Annars hade jag nog varit mer noga med att skriva på tavlan i stallet. Borde väl vara noga med det ändå, men tyvärr inte..

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Jag har genom åren ridit ut massor helt ensam – och då jag haft eget stall har ju sällan någon ens vetat om att jag varit ute. Nu har jag ju helt andra förhållanden och rider nästan alltid ut tillsammans med maken. Ibland när han är bortrest rider jag ut ensam, men då väljer jag alltid den tryggaste hästen vi har i stallet.

    Svara
  5. JohannaB

    Jag är fruktansvärt slarvig, när jag red in min häst brukade jag ringa och meddela att jag går ut och rider nu och har jag inte hört av mig på 45 min får du larma..
    ..nu rider jag alltid ensam, alltid utan folk i min närhet och alltid utan mobiltelefon. Jag rider ungefär samma rundor jämt men eftersom ingen vet var de rundorna är spelar det kanske inte så stor roll 😉
    Är det väldigt kallt, -20 eller kallare, brukar jag vara noggrannare och ringa och berätta att jag rider och om jag inte hört av mig på 1,5 timme måste du kolla upp mig. Sambon jobbar nämligen skift. Anledningen är helt enkelt att i så kalla grader kan man frysa ihjäl om man blir kvar i skogen tror jag 😉
    Däremot rider jag alltid alltid med hjälm, har aldrig ens suttit upp utan hjälm på och det kommer nog aldrig att ske. Min häst är mycket energisk, ganska tittig och glad i hatten men är enormt snäll, och har aldrig någonsin försökt kasta av mig (däremot tappar hon mig ibland när hon sprattlar för något träd i ett dike eller så ;))

    Svara
  6. Minstral

    Jag rider nästan aldrig ut, men när jag gör det så blir det oftast en och samma runda. Meddelar dock inte att jag rider ut men som sagt så händer det bara några gånger om året så jag ser inte det som ett problem. Däremot så rider jag ju mycket ute, trimmar på gräset, rider på stubbåkrar och på vår markväg, men det är ju mer i närheten av gården så då syns jag ju.

    Svara
  7. My

    När jag red ut ensam på Primeur vid min mammas sommarhus meddelade jag alltid när jag red iväg och så hade jag en app som visade var jag var. Detta för att jag insåg att ingen skulle märka något på många timmar då ingen fanns i stallet dit Primeur hade sprungit – det var ju bara jag som hade mina hästar där.

    Nu rider jag ofta ut ensam på Luz, två gånger i veckan iaf, och förvisso växlar jag oftast mellan två rundor bara (klätterbacken eller ”stora P:et”) men säger inte till. Om stallägaren är ute när jag rider iväg brukar jag säga åt vilket håll jag rider. Den dagen jag glömde mobilen sa jag till henne att efterlysa mig om jag inte var tillbaks till kvällsfodringen och vilken väg jag tänkte rida.

    Svara
    • Isabella

      Vad var det för app du använde? Låter som en enkel och smart lösning! Tack Birgitta för att du tog upp detta ämne, har faktiskt inte alls tänkt så mycket på det men det är superviktigt – vad som helst kan hända och då är det viktigt att någon/flera vet var man finns. Att ha med mobilen att ringa efter hjälp med räcker tyvärr inte om man är medvetslös. Jag rider alltid med väst och hjälm, men man kan bli dålig av annat än ett fall.

      Svara
      • Birgitta

        Ja, mycket otäckt kan hända om man ramlar av ute.

        Och om hästen dessutom inte springer hem så kan det ta tid innan någon ens upptäcker att det faktiskt har hänt något.

        Svara
  8. Dressyrtant

    Jag rider ut två ggr/vecka. Min Ruffe är en bestämd herre som har många egna åsikter. Därför väljer jag mitt ridsällskap med omsorg. En högrangad äldre häst som inte börjar backa är det optimala som vår följeslagare. Rider jag själv går jag de första 100 m från stallet eftersom det gör att det stallmodiga hos honom försvinner.
    Vid pälssättning och fällning kan han bli helt knäpp att rida ut så då promenerar vi istället. I hans unga år följde alltid min man med oss. Det har gjort att djuret gärna tar rygg på promenerande eller joggande människor vilket kan vara både en hjälp och stjälp.
    Jag tycker att folk i mitt stall rider ut alldeles för lite, framför allt på höst och vinter. Man kan göra mycket arbete ute och rakriktning får man ju nästan på köpet. På höst och vinter tvingar jag mig ut med pannlampa en dag i veckan och så blir det en dag på helgen i dagsljus.
    Nu på sommaren står jag på ett ställe som har anlagda ridvägar. Helt fantastiska att rida på!

    Svara
  9. Johanna

    Usch, slarvar jättemycket. Rider ut själv oftast….med telefon iallafall. Skriver inget på tavlan och meddelar ingen. I stallet är det oftast folk som skulle märka om hästen kom hem själv. Däremot har vi oändligt antal ridvägar så de skulle inte veta vart de skulle leta efter mig. Skärpning på mig tänker jag nu. Hästen är iaf snäll och går fram, men de kan ju snubbla eller gå omkull om det vill sig illa.

    Svara
  10. Birgitta

    Vi började prata om detta i stallet nyligen och efter att en hästägare hade ramlat av.

    Ingen hos oss skriver på tavlan var och när vi har ridit ut vilket ”man” ju egentligen bör göra för sin egen säkerhet.

    Jag rider alltid ut ensam och har faktiskt en ridväg jag aldrig rider på numera- just eftersom den tar mig väldigt långt bort från stallet och ingen annan känner till den = ingen skulle hitta mig om jag ramlade av där.

    Mobil har jag alltid men man kan ju skada sig så pass att man inte kan använda den.

    Svara
  11. Jenny

    Hitta vänner heter appen. Man får godkänna varandra. Men jag har så att min sambo ser vad jag är hela tiden (man kan stänga av det tillfälligt om någon skulle vilja det)

    Svara
  12. Madeleine

    För mig är det oerhört viktigt att rida ut ett par gånger i veckan. För att både hästen och jag ska få mental avkoppling.
    Har alltid mobilen med mig, men rider många olika rundor.
    Men när min häst har laddade perioder kan jag säga till stallpersonalen vilken riktning jag rider i fall han skulle komma hem ensam.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>