Dagens (ingripade)fråga

Scenario:

Du är ute och promenerar när en för dig främmande häst plötsligt kommer skenande emot dig. Hästen verkar mycket upprörd.

Vad gör du?

* Ingenting- jag blir paralyserad och rädd att hästen ska skada mig.

* Försöker fånga hästen utan någon tanke på egen säkerhet.

* Försöker ganska halvhjärtat att fånga hästen och tänker mest på den egna säkerheten.

* Struntar i hästen utan börjar gå åt det håll varifrån hästen kom för att leta efter ryttaren.

* Ringer- VEM?

* Annat?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Angelica

    Har varit med om liknande, bara det att jag körde bil och det var tre hästar som kom farandes. Jag stannade, hoppade ur och fick tag i en av dem. Tyvärr inte ledaren, för de andra två fortsatte. Fick iaf med mig den jag fångat åt motsatt håll och stötte på några hästletande människor rätt snart. Följde med dem efter de andra två och ganska snart hade vi alla tre under komtroll och gick med dem till deras gård. Så nummer två och fyra är vad jag har gjort och skulle göra!

    Svara
  2. Emelie

    Annat. Skulle inte kasta mig framför den, men troligtvis följa efter den på avstånd, tills den börjat lugna ner sig (min erfarenhet är att hästar inte springer särskilt långt i panik-tillstånd). Samtidigt hade jag nog ringt någon. Är det hemma vid så vet jag två personer att ringa som känner de flesta med häst i området. Annars skulle jag nog gå in till närmsta hus där det verkar vara någon hemma och knacka på om dom vet vems häst det kan vara eller om de vet någon att ringa.

    Att jag väljer att gå efter hästen, och inte ryttaren är för att jag har ju ingen aning om vart ryttaren har ridit, hur längesen den har trillat av etc. Kan jag få tag på hästen/hästens ägare/stallägare så har förhoppningsvis ryttaren meddelat vart hen skulle rida, så blir det lättare att söka av området.

    Svara
  3. Birgitta

    Frågan aktualiserades nyligen då en tjej i närheten av vårt stall skadades så pass att det blev ambulansfärd efter att hon försökt att fånga en lös häst.

    Jag gissar att det hade kunnat hända mig då jag i sådana sammanhang ”agerar först och tänker sedan”.

    Och jag har nog lite ”övertro” till att ”det här fixar jag” vilket kan bli farligt så jag fick mig verkligen en tankeställare.

    Ibland får man faktiskt sätta sig själv främst och tänka efter före- framför allt om det kommer till hästar man inte känner.

    Svara
  4. Madeleine

    Jag har varit med om det. Genast försökt fånga den. Men då kom ägaren ganska snabbt.
    Om ingen hade kommit och inget stall legat i närheten så hade jag väl ringt 112.

    Svara
  5. Prick

    En häst som verkligen skenar kommer inte stanna för något. För några år sedan var en som försökte sig på att stoppa en skenande häst på en av landets travbanor. Hästen sprang rakt öven personen som medvetslös fördes till sjukhus.
    Nä, jag hade försökt se var hästen tog vägen och ringt till gården den kom från. Eller kanske närmaste gård om jag inte kände igen hästen.

    Svara
  6. Dressyrtant

    För några år sedan kom en av stallets hästar skenande mot mig. Sadeln hängde under magen på den och ögonen stod rakt ut som på en torsk. Den var inte kontaktbar. Jag viftade och ptroade allt jag kunde. Den kastade sig in i en buske, ramlade omkull och fortsatte skena. Jag skrek till de andra att ringa veterinären och sprang efter. Hittade hästen liggandes på en isfläck med blod omkring sig. Lyckades få av det dräktiga stoet sadeln, fick den på fötter och då kom det andra människor som hjälpte till att få den till stallet.
    Det var en fruktansvärd upplevelse men jag skulle göra samma sak igen. Stoet kastade inte fölet och klarade sig utan större skador.
    Jag insåg dock hur otroligt farligt det kan vara att försöka att kanske ta tag i tyglarna på en häst i sken.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>