Dagens (lastnings)fråga

Scenario:

En stallkamrat ber dig några dagar i förväg om hjälp att lasta en häst som du sedan tidigare vet är mycket svårlastad.

Hur agerar du:

* Jag säger att jag är upptagen den angivna tiden och försöker på alla vis slingra mig undan att hjälpa till.

* Jag går med på att hjälpa till men förvarnar om att jag kommer att avbryta lastningen om jag känner att det går överstyr.

* Jag går med på att hjälpa till utan att tveka.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. silverbjälke

    Jag går med på det om jag får lasta den, Jag hjälper inte en som uppenbarligen konstant gör och gjort fel utan att lära sig eller lyssna på andra. Man blir bara arg och frustrerad.

    Svara
  2. Cia

    Jag har varit där… Jag ställde upp.
    Har inte varit med om att mina vänner som bett om hjälp låtit det gå över styr. Tur? Kloka vänner 🙂
    Däremot har vi pratat om hur vi ska göra innan, backa mot stalldörren eller ställa transporten så att vi kan lasta mellan vårt bindräcke och stall Använda linor. Det ären fördel om man kan diskutera med kompisen som vill ha hjälp och ev komma med förslag om HUR det ska gå till.

    Svara
  3. Prick

    * Jag går med på att hjälpa till utan att tveka

    Annars tycker jag inte jag är någon vidare kamrat faktiskt.

    Svara
  4. G

    Ställer upp men slutar om det sker på ett sätt som inte leder till nånting positivt eller till att hästen kommer bli lättare att lasta i fortsättningen. Vår ponny tyckte efter några månader att hon inte behövde gå in i transporten med oss mer och det var guld värt att få hjälp av min stallkompis, lugnt och metodiskt och utan trauma för vare sig häst eller oss.

    Svara
  5. CeciliaL

    Hjalper till efter formaga. Om det gar valdigt daligt sa foreslar jag nog att man avbryter och kanske tar professionell hjalp? Har sjalv en hast som inte riktigt gar att lasta ANNU… Sa jag ar tacksam om nagon hjalper (har svart att fa nagon hjalp fn, och har spenderat ratt mkt pengar pa en Monty Roberts tranare, som jag kommer ta mera hjalp av i host).

    Svara
  6. Birgitta

    Jag, självutnämnd lastningsexpert 🙂 kastar mig givetvis över uppgiften med hull och hår MEN som Silverbjälke påpekar; om jag får göra det på mitt sätt eller i vart fall på ett sätt som jag ser fungerar.

    Jag har sett så många ”bakvända” lastningsförsök där det kryper i kroppen på mig och jag tycker synd om den stackars hästen som inte har en tanke på att gå in i transporten.

    Nu har det faktiskt aldrig hänt att jag vid en lastning har tyckt att ”nej, det här går överstyr, jag blir inte lyssnad på” men skulle det inträffa hade jag sagt ifrån och om detta inte hade hjälpt hade jag avlägsnat mig. Men de flesta brukar vara mycket tacksamma över ATT man vill hjälpa till.

    Dock tycker jag att man INTE ska hjälpa till om man känner sig väldigt osäker eller rent av rädd vid lastning- den formen av ”hjälp” blir mer STJÄLP och kan också orsaka olyckor. Då är det bättre att vara ärlig och säga som det är och inte spela hjälte fast man inte vill eller vet hur man ska göra.

    Svara
  7. jannike

    jag hade hjälpt till utan att tveka då jag brukar använda en metod som fungerar på de flesta, även min nu igen efter lite vändor med lastbil och plegicil.

    Svara
  8. Sara

    Det skulle vara roligt att höra om ”lyckade” metoder! Står inför att lastträna vår häst och har fått hjälp och en metod att följa, men det är alltid bra att lära sig mer från andra. / Sara

    Svara
    • Birgitta

      Jag har skrivit inlägg om detta för några år sedan- googla på ”lastning, Birgittas hästsida” så hittar du det nog.

      I korthet tycker jag att det är bäst att vara 3 personer; en som håller hästen och 2 som håller var sin longeringslina bakom som sedan korsas- en ”klassisk” metod som fungerar med olika variationer på de flesta hästar.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>