Dagens (schamponerings)fråga

Städade mitt stallskåp nyligen och hittade en flera år gammal schampoflaska vilket fick mig att fundera på det här med att bada djur.

Dagens fråga är alltså: hur ofta badar ni era djur och gör ni detta med eller utan schampo? Om ni använder schampo- är detta då avsett för denna djurart (hund/ katt/ häst) eller använder ni ”människo-schampo”?

Om jag ska börja med min hund badar jag henne i princip endast när hon har rullat sig i något som luktar äckligt. Detta kan inträffa när som helst höll jag på att säga men oftast med några månaders intervall.

Soya har så tunn, fantastiskt fin hårrem att den i sak inte behöver tvättas alls enligt mig så det är alltså enbart ”äckel-rullandet” som styr frekvensen och just nu tror jag inte att hon är badad på flera månader.

Till henne använder jag hundschampo och där köper jag väl det billigaste, tror inte att det spelar någon större roll vilket man väljer.

Hästen schamponeras ytterst sällan, kanske några gånger om året och då ska han ha geggat ner sig rejält utan täcke.

Sommartid spolar jag av honom om han är svettig, det kan bli flera gånger i veckan men just schampo använder jag som sagt väldigt sällan då jag inte tycker att det behövs.

På vintern/ när det är ”kallt” ute (vilket förvisso är relativt) brukar det sällan bli dusch utan då kan jag möjligen svampa av hästen- åter igen beroende på hur svettig/ smutsig han är.

Eftersom jag helklipper och använder täcken stora delar av året är det mycket sällan jag har en just SMUTSIG häst, snarare då mer eller mindre svettig.

Även Vicke har ett häst-schampo men jag skulle i sak inte vara främmande för att använda ett människo-schampo- så stor skillnad tror jag inte att det är/ gör.

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    En skimmelägares bästa vän är torrschampon. Jag har massor. Jag badar honom bara inför tävlingar och efter klippning. Svansen tvättar jag även på vintern eftersom den blir full med svart äcklig goja.
    I sommar har jag duschat honom varje dag eftersom det har varit så varmt. Hovarna skrubbar jag med specialmedel några gånger i veckan.

    Svara
  2. Monica

    Jo här schamponeras det ofta med medel just för hästar, men det har också den enkla förklaringen med vit/grå häst. Den bruna blir nästan uteslutande endast avspolad med varmt vatten. Svansarna schamponeras alltid dagen innan träning 1 ggr/vecka med yes diskmedel. Men nu på sommaren på hoppar jag över den totala utborstningen av svansen..sliter för mycket och nu under flugsäsongen så trasslar taglen ihop hela tiden, är liksom inte lönt.

    Svara
    • Birgitta

      Svansen tvättar jag i princip aldrig .

      Tycker att glansspray i svansen var 14:e dag och utborstning varje dag håller svansen jättefin .

      Svara
  3. jannike

    Jag tvättar Zorro när han är för stövig och skitig i pälsen, tyvärr har vi en minimal varmvattenberedare som bara räcker till 1½ 20 liters hink så det gäller att vara kreativ. Använder Linimentschampo för häst= gör inget om där finns schamporester kvar. Svansen tvättar jag säkert 10-20ggr om året. Vill inte ha en klibbig svansrot. Pälsglans 1-2 ggr i veckan, borstas ut dagligen.
    En liten extra fråga ang renlighet när de är klippta, är det bara min som till slut är alldeles grå av stöv, hur mycket jag än ryktar så blir allt grått?

    Svara
  4. Prick

    Använder aldrig schampo eller starka rengöringsmedel. Kan ta lite mild tvål till svansen eller benen om de är lortiga. Tycker alla ni som använder tex Yes diskmedel till era hästar/hundar ska läsa vad som står på baksidan av flaskan (titta på varningssymbolen och läs vad den betyder). Även såpa som många använder är ett rengöringsmedel/tvättmedel, inget man ska ha som tvål på sin hud (eller hästens).

    Svara
    • Birgitta

      Ja, om man betänker hur enormt bra Yes biter på tex fett så förstår man ju att det innehåller starka grejer. Blir själv otroligt torr om händerna av bara några droppar vid disk.

      Svara
  5. Prick

    Spolar av hästen gör jag däremot ganska ofta, några gånger i veckan, pga att hästen är svettig.

    Svara
  6. Sarah

    Duschar min hast om han är svettig efter ridpass och det är torkvarmt ute, annars svampar jag av honom där de behövs bara. Inför tävling schamponerar jag honom om det är väder och det behövs. Kan lika väl använda ett ”människoschampoo” som hästschampoo, men brukar välja ett milt sådant isf. På det glada nittiotalet när det skulle ut och tävlas ponny var det standard att man schamponerade med äppeldoftande duschtvål (eller badskum?) i storflaska från Jill. Önskar att det fans än idag. Kan fortfarande minnas doften av nybadad ponny, glädje och förväntningar.

    Svara
  7. Eva i Lux

    Jag kör sen MÅNGA år med problem-schampo från Timotej i Vellinge! På somrarna badas hästarna (enligt ”bruksanvisningen”, ska sitta i ca 15 min innan skjölning) med schampot från topp till tå 1/gg veckan, då det hjälper mot flygfän. Produkten är väldigt dryg, man behöver bara använda lite för en hel hink. Luktar iofs som tjära, men det stör mig inte (drömmer mig bort till bryggorna i skärgården i Sverige!) och själva hästen stinker inte av det.

    De andra dagarna spolas de av då värmen här är mycket fuktig och de nästan alltid är svettiga. Båda mina älskar också förresten att ”bada”, speciellt Calvin!

    Svara
  8. MandaStillnert - Häst & Foto

    Badar inte våra speciellt ofta. Svampar av dem när de blir svettiga max, vi har inte ens varmvatten i stallet utan kör med vattenkokare på vintern. 3 åringen duschar på travet efter svettiga banjobb! Tvättar svansen på haflingern i mellan åt iför som den ska vara vit men ofta blir brun 😉

    Svara
  9. silverbjälke

    hästarna spolas och tvättas med vatten och svamp nästan varje dag (utan vilodag) och schamponeras inför varje större happening, vilket är 1gång i månaden sådär.

    hundarna duschar varje vecka med specialschampoo. men de är av en ras som har väldigt känslig hy, svettas genom skinnet tro det eller ej och inte direkt är håriga alls mer än på fötter, svans och huvud.

    Svara
  10. Monica

    Förtydligande, det är inte svansroten jag skrubbar med Yes utan taglet som får sig en omgång med väldigt väldigt utspädd diskmedel. Med ston som kissar på sin svans hela tiden så är det helt enkelt tvunget.

    Svara
  11. Linda

    Jag tvättade mina hästar nu i sommar faktiskt, med schampoo för häst. Det var nog första gången nånsin tror jag jag fick nån tanke om att testa ifall det skulle hjälpa mot instekterna att dom luktade mindre häst. Det gjorde det inte.

    När jag tvättar hunden, vilket hände väldigt sällan men det händer så är det alltid shampoo avsett för hund.

    Svara
  12. Anna

    Jag köper på mig storpack av duschtvål och schampo på ÖB och Rusta typ och tvättar hästen i det, kanske 1 max 2 gånger på vintern och på sommaren nån gång i månaden. Finns inget varmvatten i stallet tvättar jag aldrig på vintern.

    Det schampot funkar hur bra som helst och såvida man inte har en känslig häst är det inga problem att köra på det 🙂 Godkänt för människor = alltid mildare mot häst!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>