Fråga från en läsare om vän som lånar pengar

En läsare önskar vår input kring följande dilemma:

Läsarens vän ”glömmer” ofta sin plånbok och ber då vännen att betala restaurangbesök/ saker de köper i affären med löfte om återbetalning.

Tyvärr glöms även återbetalningen ofta bort och läsaren börjar tycka att detta är ett irriterande mönster som hon önskar bryta.

Läsaren tycker nästan att det blir pinsamt för HENNE att kräva tillbaka sina pengar och vill som ovan sagts ha förslag på hur hon kan förhålla sig.

För att inte förekomma eventuella ”idésprutor” väntar jag med att berätta om hur JAG hade gjort för jag känner väl igen detta beteende, tyvärr.

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Cristel

  Jag hade gjort samma sak, men varit arg på mig själv för att jag inte vågade säga sanningen. Tänk vad enkelt det hade varit om man kunde säga ”nej, du betalar aldrig tillbaks”. Då kanske vännen kunde säga som det var. Att hen inte har råd med dylika utflykter. Då kan alla slappna av.

  Svara
 2. Lena B

  Skriv ner på en lista vad ”vännen” är skyldig dig, specificera vad varje position är; tex restaurangbesök: 150:-, Bio; 200:- osv. Be denna sätta in pengar på ditt konto ASAP. Kan nästan lova att denna person slutar att ”låna” pengar i fortsättningen;-)
  Många bäckar små, blir strax en stor å…

  Svara
 3. Anna-Kajsa

  Jag känner inte alls igen detta. Visst händer det att jag lånar en vän en hundring eller bjuder på mat för att den har glömt plånboken, men då brukar det ju också vara så. Jag känner ingen som sätter detta i system. Visst kan det hända att man glömmer betala tillbaka också – men det brukar ju vara ett rent olycksfall i arbetet, och händer det mina vänner brukar de tycka att det är rätt pinsamt när de kommer på det.

  Svara
  • Birgitta

   Jag känner väl igen ”glömt-plånboken”-beteendet men då jag inte drabbats av det personligen så har jag inte sett någon anledning att agera (en person i min närhet umgås med en sådan plånboksglömmare men har valt att inte bry sig) .

   Men OM jag hade drabbats av en sådan person och anat att beteende var satt i system hade jag absolut påmint och tjatat ÄVEN om jag hade tyckt att det hade varit jobbigt.

   Om man inte vill ta en direkt-konfrontation (eller har gjort det utan resultat) kan man ju skicka ett sms eller ett mail där man skriver något i stil med ”Vill bara påminna dig om hundringen du lånade för 3 veckor sedan. Du får gärna sätta in pengarna på mitt konto” och kanske lite skämtsamt lägga till ”OBS, jag kommer att tjata på dig tills du betalar ha ha ha”.

   Hade jag inte fått pengarna trots påstötningar hade jag aldrig mer lånat ut varken pengar eller annat till denna person, inte heller ställt upp för denna på annat vis.

   Jag har på rak arm bara råkat ut för en person som inte betalat det den varit skyldig mig och den personen är helt körd in my book. Pengarna kan jag tveklöst vara utan då det inte handlade om några tusenlappar- beteendet däremot är fullständigt oacceptabelt. Men karma betalade igen flera gånger om kan jag säga….

   Svara
 4. Anna-Kajsa

  Om situationen uppstår kan ju Swish vara ett smidigt system – om personen bara har med sig sin telefon kan den skicka över pengar direkt till ditt konto via ditt telefonnummer. Detta kan göras direkt på plats och ingen behöver komma ihåg några kontonummer 🙂

  Svara
 5. Madeleine

  Problemet med den här typen av människor är att dom är gnidna in i själen. Det viktigaste är att göra en bra ”affär”
  Och då hjälper det bara att swicha bort dom människorna.

  Svara
 6. CeciliaL

  Tack för era kommentarer! Det är alltså jag som har den här kompisen.

  Tror faktiskt inte hon är speciellt snål eller gnidig, eller att hon satt detta i system, men hon liksom verkar som om hon inte tycker det är något viktigt, och hon glömmer och glömmer, och när man ber om pengarna säger hon ”javisst” och i nästa ögonblick har hon glömt igen. Det är inte så mycket själva pengarna jag retar mig på – jag kan visst skänka henne £10 hit och £5 dit, men jag tycker det är irriterande och ohyfsat när det händer gång på gång och hon ständigt glömmer (trots att man frågar flera ggr) och säger ”ja, du får dem när vi ses om en vecka”, sen avbokar hon den träffen om en vecka och glömmer pengarna igen… Jag glömmer också ibland – så jag tjatar ju inte intensivt, men när man bett om en hundring tre gånger så börjar det kännas pinsamt … för MIG!

  Det enda är nog som ni säger att bara blankt säga nej, och om det inte funkar så får jag kanske ta till metoden att säga rakt ut på en gång att ja, hon får låna OM HON SÄTTER IN PENGARNA PÅ MITT KONTO PÅ EN GÅNG, eller nåt?? Fast då säger hon väl ja, och glömmer att göra det… Att vägra låna pengar är litet bökigt då vi bor på landet och liksom bestämmer att träffas och om hon ska åka hela vägen hem och hämta plånboken så får man ju ta och avboka hela evenemanget (som ofta involverar våra småflickor, så det skulle ju bli ramaskri om man helt plötsligt avbokade picknicken och badandet i floden… senaste gången hon lånade £10 av mig, så var det för att hon glömt ta med pengar för inhandling av picknicken på vägen till floden… och om jag sagt nej då så hade jag fått åka själv till floden vilket inte varit lika kul…).

  Till slut skickade jag henne ett mail där jag skrev ”kan du sätta in pengarna på mitt konto, här är kontonumret” etc. Och sedan tillade jag faktiskt: Jag har INGET ALLS emot att låna dig pengar, men det har hänt FÖR många gånger att du glömmer att betala tillbaka, trots upprepade påminnelser”. Då satte hon bums in pengarna. Fast nu vet jag inte om hon är sur på mig – får väl veta det på fredag då vi ska ut med några andra. Undrar om hon kommer ha pluskan med då?!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>