Dagens (fodrings)fråga

Idag tänkte jag att vi skulle diskutera en specifik sak vad gäller hästmat: morgonfodringar!

Jag har i många år noterat att många tycker att det är helt i sin ordning att fodra senare på lördagar och söndagar, eller när det är en ”röd” dag eller när man har varit ute och festat kvällen innan eller whatever.

Som den rigida människa jag är har jag många gånger tänkt lite spydigt: tror man att hästarna vet att det är söndag nu?

Så min fråga idag är: tycker ni att det är ok att man fodrar på lite olika tider beroende på omständigheterna och vilka omständigheter är ”acceptabla” i er värld? Och hur mycket ska man få lov att ”slira” från den ordinarie tiden så att säga? En kvart, en timme eller flera timmar?

På vår anläggning fodras det på ganska exakta tider i princip alla dagar i veckan.

Sker det ”slirning” görs detta på söndagarna beroende på vem som har jouren men det handlar då om max en timme efter vanlig fodringstid.

Hade jag haft eget stall hade jag antingen fodrat på samma tider alla morgnar alternativt gett i princip fri tillgång på stråfoder så att hästarna alltid hade något att äta.

Jag hade inte haft ro att sova längre på helgerna tex utan hade hellre somnat om EFTER fodringen.

20 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Är ingen direkt slav under klockan men håller ungefär samma tider. Vet jag om att jag blir sen tillngn fodring får de mer strå målet innan. Enkelt att lösa så. Ingen häst ska stå hungrig.

  Svara
  • Monica

   Hästarna får frukost kl 6.00 på morgonen alla dagar i veckan oavsett om det är helg eller vardag, vill jag sova mer så går jag och lägger mej igen…tills kl 8.00 då hästarna ska ut i hagen.
   Finns inte på kartan att hästarna ska vänta på maten bara för att jag inte orkar stiga upp tidigt…sen så vaknar jag ju ändå kl 6.00 utan ens behöva ställa klockan och det tar typ 10 minuter att fodra så jag klagar inte.

   Svara
 2. JohannaB

  Jag är inte alls särskilt rigid, de får frukost och utsläpp mellan 5 och 6 på vardagarna om jag inte är ledig förmiddag och ska åka till ridhuset för då får de vid 7.
  På helgerna kan det vara allt mellan 5 och 8.
  Jag anpassar alla mål runtom efter vilken tid det blir, de går in mellan 19 och 21 och får natt mellan 22 och 24…
  Du fattar, jag har INTE exakta tider för något mål men däremot ungefär samma tid mellan målen jämt.
  Men då har mina fri tillgång på grovfoder, det gör ju allt fodrande enklare 🙂
  Inte heller verkar de kunna klockan 😉

  Svara
 3. Erika

  Tror inte på att det är bra o växla tiderna att vardagar ge exempelvis kl 6 och helger kl 8 bara för att man vill ha sovmorgon.

  Djuren får ju sina rutiner och nog tusan tror jag visst de lär sig ungefär på dygnet de får mat eftersom det blir en rutin för dom det märker jag ju på min hundvalp samt mina tre katter som katterna börjar jama vid ungefär samma tid på kvällen för då vet dom att de vankas burkmat och de tog inte lång tid innan dom började veta om detta.

  Lika så lilla valpen på 9 veckor märks att han drar sig mer till köket, tittar upp på bänken o vet att de är snart dags för mat och jag tror det är så för hästarna med.

  Dom gånger jag haft fodring i stallen så har jag märkt att hästarna är mer irriterade om man fodrat senare än vanligt och de mer hets äter i alla fall min.

  Svara
 4. CeciliaL

  Jag har som Birgitta beskriver – 2 hästar på lösdrift eller ute, fri tillgång på stråfoder (eller bete), minimalt med kraftfoder en gång om dagen (för att blanda tillskott eller medicin i). Har inga speciellt fasta tider och hästarna väntar sig inte det. Undantaget blir om P är instängd i sin box (vilket han är under de värsta vintermånaderna enbart) , då kan jag inte ligga och dra mig utan stiger upp tidigt och sen kan jag ibland gå och lägga mig en stund till.

  Svara
 5. Sandra

  Fodra senare på helgerna avskyr jag!
  Jag fodrar mån-fre i vårat stall, och inte står jag och säger att jag vill ha sovmorgon/försov mig bara för att få sova lite extra.. Och jag förväntar mig att hästarna får mat inom samma tidsintervall som de får på vardagarna (6-7), det är ingen ursäkt att säga att det är helg, då tycker jag att man kan flytta till ett annat stall, för det påverkar allas hästar när de inte får mat i tid (och så väcker de mig på helgerna med bankande, om personen är sen).

  Svara
 6. Trasselkvast

  Nu fodrar jag ju inte längre, men när jag gjorde det var jag inte särskilt rigid. ÄR man det måste man nog fortsätta vara det, men iom att jag inte hade särskilt fasta tider så ”lärde” de sig aldrig det och det blev inget tjafs. Dock hade även jag nästintill fri tillgång så de stod sällan utan, plus att på morgonen fick de första fodringen i hagen i samband med utsläpp, vilket kunde ske allt mellan fem och åtta, så det var väl snarare utgång än mat de stod och väntade på då, men oftast sov minst en av dem när jag kom in (hade fem stycken då). Mestadels vid halv sju då dåvarande sambon gick upp då. Intag allt mellan åtta och elva och då även kraft, däremellan fri tillgång i hagen. De verkade iaf inte missnöjda =)

  Svara
 7. Anna-Kajsa

  Vi har också medvetet valt att inte vara så punktliga att vi ”lär hästarna klockan”. Vi är mycket noga med fodringarna såtillvida att det aldrig får gå för långt mellan dem. Sen kan de variera lite i tid. Det som oftast varierar minst är dock morgonfodringen – men ska man t ex iväg med ett tidigt tåg så får hästarna förstås frukost tidigare. Sen fodring pga sovmorgon sker ytterst sällan, det är ju som sagt bara att gå och lägga sig igen om man vill. Men om vi har varit borta sent och hästarna har fått stråfoder efter midnatt (vanligtvis vid 10) så kan det hända att vi morgonfodrar lite senare än vanligt.

  Svara
  • CeciliaL

   Resonerar som du, Anna-Kajsa, vill inte att de ska vanja sig vid att saker hander vid exakta klockslag. Fast for det mesta blir det ju ungefar samma tid, da man ska till skolan/jobbet etc samma tid. Nagra timmar hit eller dit stor inte mig eller mina hastar. Det ar ju annorlunda i ett stort stall dar man maste ha mera organiserade rutiner for att det ska funka helt enkelt – med ett par hastar runt husknuten kan man ju vara mycket mer flexibel.

   Svara
 8. Madeleine

  Plus minus en timme tycker jag är ok. Dessutom har min häst fri tillgång på hö.

  Svara
 9. Jessika

  Jag har alltid blivit lärd och kört stenhårt på att fasta tider är viktigt för hästarna. Men så byggde vi lösdrift och läste massa forskning om det… som pekade på att hästar som fick välja själva (fri tillgång) inte åt på fasta tider utan att det kunde variera väldigt mycket med när de åt. Såklart blir det annorlunda när de inte har fri tillgång, men jag tror inte att det är ”på timmen”-viktigt längre utan att man kan ha en flexibel tid omkring 2-3 timmar.

  Svara
 10. Prick

  Det är väl ungefär som med tider att ta in från hagen. Är hästarna hungriga står de vid grinden och vill in. Har de mat i hagen får man ropa, även om man är flera timmar sen.

  Svara
 11. Nina

  Jag tänkte precis som dig innan jag köpte egen gård. Jag fodrar alltid senare på helgen men så får de kvällsmat senare också.
  Hästarna är hur lugna som helst vid fordringar och kngen låter. Däremot har hästarna velat bryta sig ur boxarna på de ställen där det alltid är fodring på samma tider.

  Svara
 12. Anna

  Fodrar med ett spann på 1-3 timmar. Ni som säger ni fodrar prick på klockan för annars är det synd om hästarna, då tar ni hänsyn till sommar/vintertid också? Annars blir det ju ologiskt.

  Svara
 13. AU

  Lite OT men vi har sista halvåret förändrat en del runt fodringsrutinerna i vårat stall och gått över från att ge ”högivor” 4 ggr per dag till att istället använda oss av nät. Vet att det finns de som inte alls gillar nätfodring men vi har bara sett positiva effekter (får väl se om det dyker upp negativa framöver…), t ex har flera av våra hästar som tidigare haft svårt att gå upp i vikt och varit stressade blivit betydligt mer lugna och kunnat börja lägga på sig lite. Dock har tjockisen INTE blivit tjockare. 😉 (tilläggas kan att vi har enbart tävlingshästar, bland annat tre svårklasshästar i hoppning så det är hästar som tränas ordentligt).

  Vi har nät i hagarna där det är fri tillgång på hö och nät i boxarna där det ligger 10 kg hö. På morgonen finns det hö kvar i näten. Hästarna släpps ut kl 7 och kommer in kl 16. Kraftfoder får de på morgonen, vid insläpp och på kvällen.

  Förutom att vi har sett positiva effekter på hästarna så är det skönt att veta att de alltid har hö att tugga på – både i stallet och i hagen. Det gör att det inte är hela världen om det blir lite sent intag någon dag alternativt sen kvällsfodring för att vi t ex är iväg på tävling. Också otroligt skönt att inte behöva passa någon lunchfodring mitt på dagen…

  Svara
 14. Frida

  Vi har alltid anpassat tiderna lite grann, blir tvunget när man har eget stall och jobbar oregelbundna tider. Jag upplever inte att hästarna far illa av det. Tvärtom så har min häst aldrig varit så stressad och orolig som när vi stod uppstallade i ett stall där tiderna hölls noga. Hon lärde sig när det var dags för fodring och in/utsläpp och laddade upp en bra stund innan ffa vid insläpp. Här hemma vet hon att det blir när det blir och är helt lugn vid alla fodringar och in/utsläpp. Tror inte på att hålla stenhårt på tiderna, vad gör man då vi t ex tävling?

  Men jag kan förstå att man är petig med tiderna i ett kollektivstall risken är väl annars att folk börjar fodra på de tider som passar dem och det blir väldigt oregelbundet. En del är ju väldigt noga och andra precis tvärtom och det är ju en klassisk källa till konflikter, bättre då att bara bestämma en tid och den håller man. Vi brukar köra att det är ok att fodra ca en timme för tidigt eller för sent, då har man ändå hyffsat regelbundet men lite flexibelt. Våra har iofs alltid väldigt stora grovfoder givor och de får lunchen i småmaskiga nät så de har gott om grovfoder och bara ett fåtal timmar per dygn som de inte har.

  Svara
 15. Madeleine

  Det jag tycker är värre är när någon går och småmatar med hö ständigt till några utvalda hästar.
  Och dessutom traskar förbi sparkande hästar med hö i handen.
  En sådan delar jag stall med. Gnisslar tänder när jag ser det

  Svara
 16. Katja

  Tycker personligen att det är feltänk med att fodra på givna tider. Problemet som jag ser det är när man slarvar med mängden hö/ensilage. En häst med fri tillgång till det fodret blir sällan lika ”upprörd” när maten serveras. Har varit i en del stall där man fodrat sista högivan vid 10 och första frukosthöet vid 7….enligt mig heeelt fel. 3-4 kg hö/ensilage vara tidsmässigt inte så längre. Detta är främst ett problem för de som har annat strömedel än halm. Många hästägare skyller också på sina hästar…de blir tjocka och så vidare men det är enligt mig ren lathet. Det går att få ta i ”lågkalori” hö eller gräsfrö/halm, däremot saknas ofta viljan och kunnandet. Så med mer grovfoder slipper man hungriga hästar som bankar i boxdörrar och så vidare

  Svara
  • Birgitta

   Mina erfarenheter talar för det du beskriver.

   En MÄTT häst går inte att jämföra med en dito hungrig och det finns absolut en hel del olater mm som hade avhjälpts eller i vart fall lindrats med mer mat.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>