Dagens (sko)fråga

Nu när det redan kommit snö i flera delar av Sverige undrar jag:

Skor ni med broddar och/ eller snösulor? Varför/ varför inte?

Själv har jag aldrig skott med sulor- dels för att jag själv inte sett behovet och dels för att min hovslagare är negativ till dom då han menar att skorna trampas av lättare.

Jag har ju alltid stått på anläggningar där man plogar på vägarna runt omkring så jag har aldrig behövt att pulsa fram i snö.

Sedan är ju den skånska vintern som den är: snö ligger sällan kvar mer än i några dagar och är oftast ganska blaskig.

Blir det riktigt kallt kan det däremot bli en del is  och därför har jag flera vintrar valt att ha 2 korta permanentbroddar/ sko, antingen en eller 2 skoperioder (7-14 veckor).

Huruvida det går att sätta (borra) broddar i nuvarande aluminium-skor får jag kolla med hovslagaren men jag undrar om jag inte ska låta bli- skorna är redan förhöjda i trakten och jag ska kanske inte experimentera med just Vickes hovvinklar i onödan?

Det var för övrigt några dagar efter att hans broddar togs bort som han blev oförklarligt halt- kanske hade det inte det minsta med saken att göra men när man inte vet är det lätt att spekulera…..

Men som sagt; själv ser jag fler nackdelar än fördelar med sulor och kan nog klara mig utan broddar vilket verkar vara det vanligaste resonemanget i de stall jag stått.

Men hur gör ni?

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna-Kajsa

  Vi har ju inte riktigt lärt oss det sydskånska klimatet än, så vi får väl se hur vi gör. Än så länge har vi inte vinterskott iaf. Annars har vi haft snösulor iaf någon period på vintern, ofta två. Jag har i många många år skott med guldskor, med sex låga fasta brodd på vintern, men när vi köpte vårt nya släp för ett par år sedan slutade vi faktiskt med det. Vi har två hästar som gärna skrapar med framhovarna i släpet, och vi är rädda om mattan. Därför har vi de sista åren gått tillbaka till att skruva i och skruva ur brodd. Med omsorg om broddhålen och en spärrnyckel går det rätt enkelt trots allt.

  Svara
  • Prick

   Lägg in en extra matta är mitt tips. Jag behöll min gamla matta när jag bytte släp (smartajag) och har den nu som skyddsmatta ovanpå. Då slipper man vara orolig för skrapande broddar.

   Svara
 2. Anna

  4 st broddar i varje sko + snösulor från oktober – mars. Aldrig haft mycket tappskor. Kanske 1-2 st per år (har två hästar) och då oftast i lerperioden.

  Svara
 3. Angelica

  Skulle aldrig klara oss utan snösulor (i Värmland). Så fort snön kommer så får hästen annars snöstyltor att vingla/halka fram på. Hellre då snösulor så att hästen inte vrickar sig, och så att broddarna når ner till marken! Har aldrig haft problem med att skor sitter sämre på mina hästar iaf, det är jag glad för!! (Har inget ridhus så vi måste kunna ta oss fram ute, plus att hästen ska ha det drägligt i hagen.)

  Svara
 4. Madeleine

  Änvänder snösulor och den lägsta isbrodden , två broddar bak på alla fyra.
  Det är svårt att förutse vintern i Skåne. Men jag har alltid haft nytta av sulor och brodd.
  Tappsko är vanligare på sommaren. Det händer min häst 1-2 gånger på år.

  Svara
 5. LenaB

  Snösulor o brodd, även nu när jag bor i skåne. På tal om att sulor skulle orsaka tappskor kan jag tllägga att på en tidigare häst var ”sulperioden” den enda vi alltid var helt utan tappskor:-)

  Svara
 6. Sandra

  Fyra brodd i varje sko men aldrig snösulor. Tycker inte att snösulor hjälper och sen är det sällan min häst får styltor av snön.
  Bor på västkusten så här blir det mest isgata än snö.

  Svara
 7. Birgitta

  Nu var det säkert 15 år sedan min hovslagare (jag har haft samma i över 25 år) sa detta om att snösulor ökar risken för avtrampade skor så kanske har man förbättrat produkterna eftersom ingen verkar ha dessa bekymmer mer?

  Svara
 8. Jenny

  Det är i stort sett farligt att inte ha snösulor i här omkring, det vill säga när snön väll kommer… Jag känner nästan att broddar går bättre att klara sig utan än snösulor, men anser att brodd behövs med.
  Barfotahästen klarar sig utan snöstyltor men det är halt för henne periodvis.

  Svara
 9. Linda

  Definitivt 4 brodd i varje fot annars skulle hästarna slå ihjäål sig ganska omgående. Eller åtminstone ådra sig förfärliga skador.
  Snösulor behövdes aldrig förr när vintrarna var som dom skulle med riktigt kallt, nu när det mest är klabbsnö eller slask måste jag har snösulor för att hästarna ska slippa gå med decimeter höga styltor och göra illa sig eller få spänningar på grund av det. Då tar jag hellre en tappsko om det nu skulle bli så men det har det inte än så länge.

  Svara
 10. LenaLu

  Kör både snösulor o fyra broddar/sko från nu och kanske fram till mars (bor i stlhm utan ridhus). Men hur bra det är med vrid momentet för hoven med fyra brodd eller vinkeln på hoven m bara två brodd bak är svårare. Jag resonerar att slippa fläkskador får prioriteras, kanske fel?

  Svara
 11. Pia

  Bor på västkusten med mest is, använder 2 broddar som jag sätter i själv. Inga snösulor då hästen har lätt för hovböld.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>