Dagens (täckes)fråga

På tal om en diskussion IRL jag deltog i nyligen: vilket/ vilka svarsalternativ skulle DU välja?

Scenario:

Du ska rida ett ”normalpass” i alla gångarter i ridhuset.

Till ridhuset är det 50 meter.

Det är 10 plusgrader utomhus, vindstilla och din häst är helklippt.

Tar du på hästen ländtäcke?

* Verkligen inte- det behövs inte.

* Nej, för jag orkar inte.

* Nej, hästen ska härdas.

* Ja, för jag har hört/ läst/ vet att den annars kan få korsförlamning.

* Ja, för jag har ett skitsnyggt täcke som jag vill använda så mycket som möjligt.

* Ja, för så har jag sett på tv att proffsen gör.

*Ja, för jag fryser själv.

37 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna-Kajsa

  Tio plus! I ridhus! du skojar va? I ridhus använder jag ländtäcke på helklippt häst vid framskrittning när det är ett rejält antal minusgrader. Ute vid ca nollgradigt. I år har jag iofs sparat lite päls över rygg/njurparti, men min häst får ju inte särskilt mycket päls alls.

  Svara
  • Birgitta

   Jag önskar att jag kunde säga att jag skojar men det gör jag tyvärr inte.

   Jag har hela hösten, liksom tidigare år, fått stålsätta mig för att inte kommentera andras täckesnarkomani då den ju trots allt inte är ”farlig” för hästarna utan enigt mig mer ett tecken (inte TÄCKEN ha ha) på okunskap.

   Så länge ingen anklagar MIG för att ”plåga stackars Vicke” för att han ”tvingats” gå utan täcke både inom och utomhus så får jag väl acceptera att vi gör olika.

   Jag har sett och insett att hästarna inte ens blir svettiga trots att de rids påbyltade medan min täckeslösa fåle har kunnat bli svettig både här och där så uppenbarligen kan man rida på detta vis även om jag tycker att det är på tok för överdrivet.

   Många gånger undrar jag vad dessa ryttare tänker använda när det är MINUS 10 grader ute men då har jag sett vissa rida med DUBBLA täcken i ridhuset- i alla fall medan de värmer upp….

   Svara
   • CeciliaL

    Tycker manga hundagare gor samma – har ar det URMANGA hundar som har tacken pa sig, trots att det sallan ens ar minusgrader, och da talar vi inte om sma ynkliga spinkiga nakenhundar, utan helt vanliga terriers och labradorer etc. Herreguuud, de har val PALS pa kroppen!! Minns min morbrors Old English Sheepdog som brukade LIGGA ute pa forstutrappen mitt i vintern, omgiven av SNO, utan att frysa. Vi klipper ju inte ens hundarna! Sa att en hund med normal pals ska behova en jacka nar det inte ens ar minusgrader eller nederbord, det tycker jag ar vansinnigt. Men man far som du sager lata bli att kommentera… (jag forstar daremot att spinkiga nakna hundar som whippets kan behova en jacka!)

    Svara
    • Birgitta

     Jo, jag var verkligen über-anti mot hundtäcken innan jag köpte en whippet men har insett att det vore näst intill djurplågeri att låta henne gå utan ibland.

     Fast en sak som jag inte har tänkt på vad gäller hundtäcken innan är varför tex någon med en golden retriever (som VERKLIGEN har päls) ändå sätter på den ett täcke.

     En arbetskamrat förklarade att hon gjorde det vid regn för att hunden inte skulle bli blöt, dvs LUKTA och det kan jag faktiskt köpa som argument för just hårig, våt hund luktar INTE gott.

     En del hundar har ju dessutom lätt för att få fukt-exem, min långhåriga schäfer fick det flera gånger på ryggen och det var inte roligt att behöva raka av stora partier just där. Hon hade aldrig täcke på sig kan jag tillägga.

     Svara
     • CeciliaL

      Jahaa, ja med lang pals kanske det kan vara en ide, men de flesta labradorer och terriers t.ex. har ju sa kort pals att de bara ruskar av sig sa ar de nastan torra igen. Sen om det regnar sa att min hund blir ordentligt blot sa ar han isafall lika blot om ben och mage som upptill sa ett tacke skulle val inte gora sa dar jattestor skillnad. Brukar torka honom med en handduk innan han slapps in i huset. Haller med om att langharig blot hund luktar urk, och min luktar val inte som en rosenknopp efter en promenad i skogen/hagen, fast jag brukar duscha av honom med slangen (och sedan torka med handduk) innan han far komma in. Maste vara harligt for hundagare nar det ar kallt och sno och ingen lera! Fukteksem pa hund hade jag aldrig hort talas om! Daremot tackar jag mina hastar i hagen om det regnar aven om det inte ar kallt, efter som de (som ar araber) sa himla latt far regnskallor. Ponnyn som ar en Welsh Section A behover inget tacke, han verkar vattentat. Fast han fick ha fluo-gult landtacke i varseltyg nar vi var ute pa vagen sist. 🙂

 2. Sandra

  Eventuellt, men enbart för att min häst svettas floder även som helklippt, men det går mig emot och täcka för mycket.

  Svara
  • Anna-Kajsa

   Men om hästen svettas så mycket är det väl ingen lösning att klä på den mer?

   Svara
   • Sandra

    Absolut inte när jag tränar men när hon dryper av svett och jag skrittar av kan hon behöva ett tunt täcke på vägen hem.

    Svara
    • Sandra

     Läste inte så noga, trodde bara det gällde fram- avskrittning och inte hela ridpasset.

     Svara
 3. Louise

  Verkligen inte! Men det är många på min anläggning som har ländtäcke och till och med heltäckande skrittäcke trots att det bara är 40 meter till ridhuset och gott om plusgrader ute. Skrattar lite inombords varje gång jag ser det!

  Svara
 4. Prick

  Vad är det som får människor att tro att man måste lägga på ett täcke om hösten svettas? Är det väldigt svårt att förstå att hästen svettas för att den är överhettad och behöver göra sig av med värme? Om ett djur (eller en maskin för den delen) är så varm att den spontant kyler ner sig (svettas) tror man så det är lämpligt att lägga på ett täcke så den blir VARMARE?
  Öhhhh.

  Mitt svar på frågan är att täcket inte behövs men om man nu nödvändigtvis måste använda sitt fina täcke, bättre göra det innan hästen blivit varm och i värsta fall svettig.

  Svara
 5. Liv

  Alltså … De flesta av alternativen är helt otroligt menlösa. Vad tror du att du har för läsare på din sida? Och för övrigt: ska hästen härdas i tio plusgrader? Det tror jag knappast ens att den mest korkade människa skulle påstå. Hade du skrivit tio minusgrader hade kanske någon människa envisats med att svara detta alternativ. Men som sagt: lite bättre och vettigare svarsalternativ nästa gång. Man kan ju lätt tro att merparten av de du tror läser din blogg är FjortisBella som rider sin b-ponny som föräldrarna köpt till henne för att hon pekat på den. FjortisBella rider också i senaste utrustningen och den absolut dyraste sådana man kan tänka sig. För övrigt har FjortisBella ingen som helst hästkunskap utan rider bara runt och gör som ”alla andra” fjortisvänner. De kan ingenting någon av dem och ingen tänker, men alla gör som proffsen.

  Förlåt mitt raljerande … men snälla. Ibland blir det lite väl tjatigt att läsa om alla människor som använder ländtäcken när man inte kan, bör, ska eller gud vet vad.

  Svara
  • Birgitta

   Förlåt MITT raljerande men kanske tycker du att frågan var fjantig eftersom du själv var en flitig ländtäckesanvändare när du hade häst?

   Jag håller inte alls med om att alternativen var fjantiga utan tvärtom just de jag jag fått höra och/ eller är ganska säker på att en del ryttare har som skäl till att använda (eller inte) ländtäcke.

   Och jodå, det var från en VUXEN, med hästutbildning (!!!) som argumentet att hästen kan få korsförlamning yppades.

   Många av de som jag genom åren sett överanvända täcken har varit just vuxna med många års erfarenhet- om Bella 7 år vill rida med rosa ländtäcke på sin oklippta shettis säger jag inte så mycket om.

   Och visst ska folk få göra som de vill med en måhända så pass harmlös sak som ett ländtäcke men tyvärr är det så okunskap sprids och blir i vissa stall nästan en norm.

   Jag har genom åren ibland nästan känt mig som ett ”ufo” som bara väntar på att bli ifrågasatt kring varför jag inte övertäcker MIN häst och det har faktiskt också hänt enstaka gånger.

   Nu har jag tillräckligt med kunskap och skinn på näsan för att inte bli ledsen men annars är det kanske inte så kul att få höra att ”det är synd om min stackars häst” (som inte kvävs i täcken).

   Svara
   • Liv

    Jag vill absolut medge att jag hade ländtäcke på mina hästars klippta rumpor och det står jag helt och klart fast vid att det ansåg jag var bra, där och då vid just den väderleken, snålblåsten, regnet eller vad det nu månne ha varit. MEN! För den sakens skull ifrågasatte jag väl inte stup i kvarten den eller de ryttare som valde att INTE rida med ländtäcke? Och skulle jag nu orka ta mig tiden att prata om detta heta ämne så skulle jag väl knappast göra mina stallvänner till åtlöjen genom att ifrågasätta deras användande eller icke-användande genom att använda mig av väldigt tramsiga svarsalternativ. Vilken vuxen människa skulle helt ärligt talat välja i alla fall fyra av alternativen? Som i min värld är rena och skära ”se ner på någon”-alternativ. De är orealistiska och utgår ifrån att man är ”idiot”, mer eller mindre. Om du tror att flera av dessa alternativ skulle vara aktuella för dina läsare, då tänker jag mig att du har inte särskilt höga tankar om dina läsare.

    Se här bara:
    Nej, hästen ska härdas – Hästen ska härdas? VEM tänker så? Ska en häst härdas (om man nu anser detta vara rimligt) så må det väl ske i i alla fall tio minusgrader, eller tjugo.

    Ja, för jag har hört/ läst/ vet att den annars kan få korsförlamning. – Ja, faktiskt! Det finns hästar som ligger i riskzonen för korsförlamning och här rekommenderar man att hålla korset varmt och torrt. Då är ju ett ländtäcke fenomenalt!

    Ja, för jag har ett skitsnyggt täcke som jag vill använda så mycket som möjligt – Vilken vuxen människa svarar detta svar? Vem resonerar så?

    Ja, för så har jag sett på tv att proffsen gör – Samma här! Vem svarar att man gör så för att det är så proffsen gör? Man har ingen annan som helst form av tankeverksamhet kring varför man använder sig av en viss produkt, mer än att man har sett Malin Baryard göra det på TV. Alltså …

    Ja, för jag fryser själv – OK! Jag fryser själv, det skulle eventuellt kunna vara ett möjligt svarsalternativ. Det finns säkert vuxna ryttare som resonerar så. Det är säkert inte ett helt orimligt alternativ.

    Svara
    • Birgitta

     Tja…du får tro och tycka vad du vill och så gör jag detsamma 🙂 .

     För jag är fortfarande övertygad om att man IBLAND har utrustning i princip BARA för att man tycker att det är snyggt- inte för att det egentligen behövs.

     Jag har tidigare ”erkänt” och gör det gärna igen att jag tex lindar när jag tränar för instruktör mer eller mindre bara för att jag tycker att det förhöjer det estetiska intrycket. Visst; lindorna skyddar OCKSÅ men om jag har bråttom eller när jag åker och tävlar rider jag utan skydd utan att bekymra mig det minsta.

     Jag tror att jag mina 48 år till trots verkligen inte är unik och dessutom har jag hört folk (VUXNA) resonera precis på detta vis kring både lindor och annat så jag är säker på att även ländtäcken kan falla inom denna kategori.

     Att en fullt frisk häst ska få korsförlamning i ett ridhus om den så dryper av svett och att detta skulle vara skäl att använda täcke köper jag inte för en sekund och dessutom kan det rimligen inte vara så att alla hästar jag ser med täcke ”ligger i riskzonen för korsförlamning”. Att det finns hästar med på olika sätt känsliga ryggar som man ska vara varsam med- absolut men som sagt- inte 80 % av alla hästar jag ser?

     Att inspireras av proffs tror jag också att många, även vuxna gör- fast det kanske man inte vill erkänna.

     Det jag kan hålla med om var tramsigt skrivet var ”att hästen ska härdas”- det var mer ett ”skämt” faktiskt.

     Avslutningsvis vill jag än en gång poängtera att detta med ländtäcken inte bara är något jag ser ”hemma” utan på många, många andra platser INOMHUS.

     Så inlägget är definitivt inte på något sätt riktat till just de som står på min anläggning utan till ALLA som rider med ländtäcke i ridhus.

     Svara
     • Anna-Kajsa

      Jag kan förstå Livs reaktion, så som frågan är ställd.

     • Birgitta

      Som jag skrev i början av inlägget har det sitt ursprung i en IRL-diskussion jag hade med några andra (vuxna) hästägare.

      Vi spånade lite kring vad som kunde vara skälen till att man rider med eller utan ländtäcke och dessa tankar var en del av det som kom upp.

      Jag tycker inte att det är något att bli upprörd över- i så fall känner man sig nog ”träffad” skulle jag gissa?

      Själv tycker jag mer att inlägget var skrivet med en VISS humoristisk touch men det kanske bara var jag som tyckte det var kul?

      Och jag tror (hoppas i alla fall) nog att ni läsare känner mig bättre än att tro att jag skrev detta för att på något sätt förolämpa er.

      Förresten: Är det verkligen ingen annan vuxen som känner igen sig ens det minsta i att man ibland vill ha en hästpryl bara för dess estetik och inte för att hästen nödvändigtvis behöver den?

      I mitt fall handlar det någon gång om lindor och jag undrar ju hur många hästar som har verkliga bekymmer med hörselstörningar osv med tanke på de horder av flugluvor som matchar schabrak och lindor som säljs?

  • Birgitta

   Angående din fråga kring vad jag tror att jag har för läsare så VET jag att många kloka personer läser här, människor med lång och gedigen erfarenhet av HÄST.

   Men jag tror också att det ibland är så att de med avvikande åsikter inte alltid vill basunera ut dom för att inte bli ifrågasatta, tex när det gäller täcken.

   För tex detta med ländtäcke ser jag ”överallt” och har gjort i många år- både i olika ridhus och på ALLA tävlingar jag varit i höst.

   Så jag vill absolut hävda att det är vanligt.

   Svara
   • Anna-Kajsa

    Vilken menar du vara den avvikande åsikten – att anse att man ska ha ländtäcke vid 10 plus eller att anse att man inte ska det?

    Svara
    • Birgitta

     Det beror väl på vem man frågar.

     JAG tycker ju att det BORDE vara en avvikande åsikt om man tycker att ländtäcke är berättigat vid 10 plusgrader men eftersom det är så pass vanligt så undrar jag…..

     Svara
     • CeciliaL

      Men 10+ kan det val vara en ruskig sommardag – har folk alltsa landtacke pa hastar pa sommaren? Jag tycker mest landtacke behovs pa 1. helklippta och frusna hastar, som ar i toppkondition dvs inte har sa mkt fett pa kroppen och 2. om det regnar/blaser/snoslaskar. Fast jag ar nog ovanlig i att jag inte gillar att lagga pa pryttlar som inte absolut behovs. Har aldrig lindor, skydd eller boots pa hastar som inte behover det, medans jag tycker ’de flesta’ verkar helt tokiga i att satta pa grejor pa benen pa hasten.

     • Birgitta

      Det är exakt det jag inte förstår: varför så många rider med ländtäcke vid + 10 ”bara” för att det är oktober eller november medan man i juni glatt kan rida ut på morgonen UTAN täcke fast det är + 6 grader. Är det liksom skillnad på + 10 grader beroende på MÅNAD….nä…så klart inte.

      Skillnaden är väl snarare om det förutom ett visst antal grader även blåser mycket, regnar eller dylikt. DÅ kan jag förstå om man använder täcke UTOMHUS men fortfarande fattar jag ingenting när det kommer till ridhus.

     • Anna-Kajsa

      I min värld så är ju frågan helt absurd – och jag skulle tro att det hade blivit en intressantare diskussion om frågan var ställd typ: Om du rider utomhus och det är nollgradigt – ländtäcke eller inte? Och tittar man på svaren här så verkar ju ingen tycka att det är normalt… Jag får ju uppfattningen av vad du skriver att du (som tycker som jag och alla andra här) anser att du har den avvikande åsikten i frågan, åtminstone i din omgivning irl. Och jag har ibland sett sån ”lokal normbildning” i stall, där en eller flera personer är tongivande och sätter en lokal norm för vad som är ”normalt”. Kan det vara det som skett hos er?

     • Birgitta

      Dels tror jag att du har rätt i din sista mening och dels tror jag att det är vanligare än vad man kan utläsa av svaren till inlägget.

      För jag tror att de som svarat dels är kloka och kunniga och dels att det finns de som absolut använder ländtäcke men som inte vill svara eftersom de innerst inne vet att det är ”fel”.

      Som jag nämnde har jag sett ländtäcken på hur många hästar som helst de senaste tävlingarna jag deltagit i och då har vi alltså alla ridit fram i ridhus. Som du vet är det först de senaste dagarna som det har blivit kallt i Skåne- annars har ju temperaturerna nästan hela tiden legat runt just 10 grader.

      En del ryttare har knappt hunnit ut från inomhus-tävlingsbanan till inomhus-framridningen innan de KASTAR på hästen ett täcke…ja, jag kan som sagt inte tycka annat än att det är overkill….

 6. CeciliaL

  Joo, absolut finns det flera vuxna an du som gillar att ha snygga grejor, trots att man skulle kunna rida precis lika bra utan. T.ex. gillar jag Pikeur-ridbyxor. Jag skulle kunna rida lika bra (eller daligt!) i vilka byxor som helst, eller i mjukisbyxor och gummistovlar for den delen. Kopte nyligen en Uvexhjalm som visst ar superbekvam, men sjalvklart hade jag kunnat ha nagot billigare, men jag tyckte den var cool. Pa hasten har jag inte speciellt mycket extra prylar, men visst kan jag se att det ser snyggt ut med lindor och nog kan jag rakna ut att de flesta hastar inte behover lindor eller avancerade kevlar-skydd for att tuffa runt pa ett perfekt plant underlag om 20×40 m. 😀 (de klarar sig ju vanligen utan att bryta benen eller ens riva sig nar de far runt som idioter i en ojamn/sluttande hage).

  Svara
 7. Madeleine

  Visst har min häst utrustning bara för att jag tycker det är snyggt. Vita benskydd och pärlor på pannbandet. Inte behöver pållen det!
  Jag tycker det är en berättigad fråga ang när ländtäcke används. Kanske får det någon att tänka till lite.
  Ett litet sidospår är när hästar har sommartecken ( inte flugtäcke) vid 25 graders värme, halstäcken vid 10 grader plus på hösten.
  Halstäcken överhuvudtaget!!?? Suck.

  Svara
  • Birgitta

   Jo visst hoppas jag att i alla fall någon ska tänka till.

   Och absolut skriver jag någon gång lite vassare/ mer tillspetsat för att ”provocera” och mana till eftertanke.

   Hade bloggen varit mer mailstream alltid tror jag inte att så många hade kommenterat och jag tycker ju att kommentarerna många gånger är minst lika läsvärda/ tankeväckande som mina egna inlägg.

   Svara
 8. Titti

  Inget ländtäcke på vid tio pluss! Då skulle man ju behöva ländtäcke ca 9 månader om året här i Skåne!!

  Jag tror att det nog finns många vuxna människor som gör sake precis som man ser andra göra för att det är en norm utan närmre reflektion. Alternativet med korsförlamning har jag hört många använda som argument. Tror även att en vuxen person skulle kunna rida runt med ett ländtäcke bara för att det är mer snyggt än användbart! Jag tyckte att svarsalternativen var ganska roliga;)!!/ Titti

  Svara
 9. Anna

  Nej inget ländtäcke!
  Jag är rätt säker på att hästarna klarar sig utan både ländtäcke och vanligt täcke utan att frysa till ganska kalla grader!
  Många tycker att min häst går för kallt täckad… Hon är helklippt och senaste åren har hon haft 100-200gr kanske på hösten, men nu i år har hon faktiskt skakat några gånger i hagen så nu fick jag krypa till korset och klä på henne mer.

  MEN, jag kan ha täcke i ”onödan” för att hålla musklerna varma. Även för att dämpa min vilda häst lite. Rider med ländtäcke ibland bara för att hon blir supervild när det blåser på henne.
  Så, ev skulle jag kunna ta ett vanligt täcke över när jag gick till ridhuset för att hålle henne varm och lugn. Och för att det ser snyggt ut 🙂

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>