Dagens samvetsfråga

Scenario:

Du bor i ett hus vars trädgård gränsar till en smal grusväg där det nästan dagligen kommer ridande ekipage, någon gång flera gånger om dagen.

Din hund har, lös i trädgården, för (o)vana att skälla mycket intensivt och kasta sig mot staketet när ryttare passerar och du har noterat att hästarna kan bli ganska rädda av detta.

En dag när din hund gör sina utfall ramlar en ryttare av.

Hur resonerar du därefter:

* Jag låter inte min hund vara ensam utan uppsikt i trädgården mer.

* Jag anser att min hund ska få göra vad den vill i min egna trädgård- har man en rädd häst får man rida någon annanstans.

* Annan lösning- vilken?

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Madeleine

  Trädgården ingår i hundens hem så där ska han få vara om än under strikt kontoll tills han har lärt av sig sina ovanor.
  Om dom inte får bukt med detta problem blir hunden ännu tuffare. Kanske mot barn som promenerar med sin hund.

  Svara
 2. Minstral

  Att göra utfall är ju inte så bra, men att en hund skäller i ”sin” trädgård är väl helt okej. Vår hund har en hel gård att försvara och skäller rejält när någon går ute på vägen, men när hon har sett att vi har noterat det så blir hon tyst. Dock är hon lös och hade kunnat springa ut och jagat ryttare eller människor med hund men det gör hon inte. Så jag tycker nog att en hund ska få försvara sitt revir med att skälla ser inte det som ett problem faktiskt. Hästarna får lära sig helt enkelt.

  Svara
 3. Jeanette

  Sätta upp en skylt med texten; ”Varning för skällande hund!” Då är man som ryttare beredd att hästen kan bli rädd. I övrigt är det väl bara att intensivträna hunden att inte skälla, fan så mkt lättare sagt än gjort

  Svara
  • Birgitta

   Bra tips om skylten!

   Detta scenario är ju något jag har funderat över många gånger sedan jag bytte stall.

   På ridskolan behövde man aldrig rida i närheten av hus/trädgårdar- ska man undvika det på nuvarande anläggning KAN man i princip inte rida ut alls.

   Jag har de senaste 5 åren stött på skällande hundar i diverse trädgårdar ganska många gånger och med varierande resultat.

   Archie kunde man fälla en bomb bredvid så han brydde sig aldrig, Kreon som kunde vägra att gå förbi ett löv på marken kunde nästan bli istadig och Vicke som är uppväxt med hundar men som ändå är lite ”elektrisk” kan titta till och hoppa iväg.

   Senast för 2 veckor sedan skulle jag rida förbi 2 vrålskällande hundar i en trädgård och eftersom Vicke blev rädd och jag såg en man i trädgården bad jag honom att ta hundarna. Hur han än skrek på dom vägrade den ena hunden att komma så jag fick passera bäst jag kunde men det kändes inte helt optimalt kan jag säga.

   Samtidigt förstår jag absolut de som vill kunna ha sin hund lös i den egna trädgården- det är kanske delvis därför man valt denna boendeform.

   Svara
 4. Prick

  Som hundägare har man strikt ansvar. Även om hunden är bunden på den egna tomten.

  Svara
 5. Linda

  Om min hund hade betett sig så hade jag skämts ihjäl och gjort allt för att den skulle sluta bete sig så och det långt innan det händer en olycka.

  För länge sen, många år sen så red jag ofta förbi en stövare i en hundgård som hade för vana att ligga och lura tills man nästan passerat och då tvärkasta sig ut och skälla och hoppa mot gallret. Det visste man ju om så man höll i sig när man red förbi där, inte desto mindre irriterande. Men det är ändå en annan sak då hunden sitter i hundgård kan jag tycka.

  Här i byn finns det en hund som går lös på gården ibland och kommer rusande och vrålskällande när man rider förbi, utan att lyssna alls på sina människor. Där hade det suttit bra med lite lydnadsträning eller helt enkelt inte låta hunden vara lös.

  Svara
 6. Petra

  Vi har en granne vars hund beter sig så, det är en hund med mycket vallinstinkt och försöker nog valla bort både gående och ridande från trädgården. Jag har inte gjort något åt det, ser de att man rider förbi ropar de in hunden, men det är ju inte alltid de ser. Mina hästar har vant sig och tittar nästan mer om hunden inte är ute i trädgården. De som har hunden har hästar själva och försöker ha koll på hunden, men ibland missar de. Mej veterligen så har inget hänt och då är det ändå väldigt hästtätt här.

  Svara
 7. CeciliaL

  Som hastagare tycker jag galna hundar som kastar sig mot staketet, eller annu varre ligger och lurar och SEN kastar sig mot staketet och skaller som en rabiat byracka, borde skjutas eller iaf forbjudas.

  Som hundagare vet jag att det inte ar helt latt att alltid ha sin jycke under kontroll och man vill ju garna lata hunden springa los i tradgarn. Som hundagare tycker jag val att ryttarna far klara sig sjalva, sa lange min hund inte faktiskt GOR nagonting (annat an for ovasen) som t.ex. att skada eller jaga hasten eller springa och forsoka nafsa. Ska man rida ut far man val se till att lara sin hast att sta ut med diverse laskiga grejor. Tyvarr. Jag har haft hast pa stallen dar jag medvetet undvek vissa vagar for att slippa galna hundar.

  Svara
 8. Minstral

  Som jag skrev innan så tycker jag inte det är ok att hunden gör utfall, men att vår hund skäller berömmer vi faktiskt. Det är en av orsakerna till att vi har hund, att hon ska markera när det kommer folk förbi eller in på gården.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>