Fråga från en läsare om olika långa ben

En läsare har så smått börjat titta efter häst för köp och ramlade då på en ganska trevlig frieserkorsning som är 3 år.

Det som gör läsaren fundersam är att hästen ser ut att ha kortare framben än bakben och frågan är dels om detta beror på att hästen är överbyggd bak och således kan försvinna och dels hur detta skulle påverka dressyrtävlande i lite högre klasser.

Vad tänker ni?

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna-Kajsa

  Att hästen har kortare framben än bakben är väl typ definitionen på att den är överbyggd? På en treåring är det ju troligtvis en växtfas, men man vet ju inte hur det blir när den är färdigväxt. Hur föräldrarna ser ut och hur genomtänkt aveln är (flera generationer tillbaka) kan ju vara en indikation, men ingen kan ju veta. Det är ju Om hästen är överbyggd/byggd i ”nedförsbacke” som färdigvuxen försvårar det ju definitivt för samling – men en häst som kan använda sina leder i bakbenen på ett bra sätt kan ju till viss del kompensera detta, men den får ju samtidigt ta mer tyngd bak då = kräver både mer styrka och teknik än för en häst som har en mer lämplig exteriör.

  Svara
 2. Prick

  Eftersom manke och framben inte sitter ihop kan hästen växa mer fram när den sätter muskler. Men någon garanti finns förstås inte. En frieserkorsning låter som ett hemmabygge. Jag skulle inte köpt ett sånt.

  Svara
 3. Titti

  Två -treåringar ändrar ju sig ganska mycket men jag hade ändå inte köpt en häst som i proportion har kortare framben än bakben. Jag hade en sådan häst en gång i tiden och han var inte överbyggd utan hade ett väldigt kraftigt bogparti och lågt ansatt hals. Denna häst hade väldigt svårt för att samla sig och komma upp fram och var väldigt tung att rida. Det var ett kriterium jag hade när jag skulle köpa häst senare att bakben och framben skulle vara i proportion till varandra.

  Sedan beror det ju på vad läsaren ska ha hästen till? Till högre klasser i dressyr vill man väl knappast ha en frieserkorsning? Eller?

  Svara
  • Birgitta

   Att jag känner skepsis till hästen beror om inte på frambenen så i alla fall på att det just är en frieserkorsning.

   Kalla mig fördomsfull men JAG tycker att man ska köpa det mest optimala för dressyrtävlande i Sverige (om det är det man vill ägna sig åt) och då kommer halvblod före friesrar- så är det bara (i min värld).

   Jag upplever att konkurrensen inom dressyren bara blir tuffare och tuffare för varje år och för varje svårighetsgrad- det vimlar av på alla vis superfina hästar, i alla fall i Skåne där både jag och läsaren bor.

   Idag är det VERKLIGEN köparens marknad även om de riktigt fina hästarna alltid är mer lättsålda och då kan man som spekulant absolut kosta på sig att vara kräsen.

   Jag har förvisso själv köpt en häst som avviker från min norm så tillvida att han har ren HOPPSTAM och om Vicke varit utannonserad (vilket han inte var) och jag bara hade läst annonsen hade jag högst troligt inte ens brytt mig om att åka och titta på honom- just pga hoppstammen.

   Men nu var det ju inte så köpet gick till och han hade dokumenterade resultat i DRESSYR vilket tex den ovan diskuterade frieserkorsningen inte har. Den är ett oskrivet blad och med dagens utbud hade jag letat vidare så vida det inte fanns extremt fördelaktiga förutsättningar för just detta köp.

   Svara
 4. LenaB

  Hej! Det var jag som bad Birgitta ställa frågan och jag kanske ska förtydliga lite…
  Hästen är tre och kan mkt väl bara vara i en växtfas och är överbyggd därför. Men samtidigt så kan det ju vara en exteriör som är bestående… svårt att säga med unghästar.
  ”Högre Dressyrklasser” kan ju förstås vara vad som helst – o var man hamnar slutligen hamnar med en häst är ju beroende av väldigt mkt, men jag tänker att jag så småningom iaf vill kunna tävla på MsvB nivå, vilket är realistiskt för mig o min nivå idag.
  Så min fråga var egentligen om ngn av läsarna har erfarenhet av hästar som har längre bakben än framben och om det egentligen är några problem i utbildning, också intressant att höra om hur domare dömer sådana här hästar som inte riktigt är enligt boken…
  Hästen i fråga är efter en dressyrhingst (SWB) som gett fina avkommor.
  /Lena

  Svara
  • Anna-Kajsa

   Eftersom det handlar om en frieserkorsning skulle jag även titta på bogvinkel, halsansättning och hur hästen bär ryggen. Många friesrars svaghet är ju att de har svårt att få upp ryggen. Hur rör sig hästen nu? Kommer den under sig med bakbenen och kan länga halsen framåt eller höjer den huvudet, sänker ryggen och tappar bakbenen? Jag tror sånt spelar in mer vid en bedömning än frambensrörelserna – även om vi sett när det gäller lusitanon att vissa domare är snålare på ökningarna när frambenen går mer uppåt än ”framåt sträck”, medan andra tittar mer på takt och steglängdsökning generellt.(och detta gäller eg bara ökade traven, i övrigt döms han som vilken häst som).

   Svara
 5. Minstral

  Fast om man vill tävla dressyr så förstår jag inte varför man tittar på en frieser (korsning), det är ju en ren körhäst med höga frambenslyft och väl (?) ingen häst som har något att hämta på dressyrbanor öht.

  Svara
  • LenaB

   Jag gillar hästen, så därför:-). Hade inte brytt mig om en annons på en sådan häst, men nu råkar den stå i stallet…
   Så vitt jag vet är det en hel del som tävlar dem även i dressyr, betydligt vanligare utanför Sveriges gränser.

   Svara
   • Prick

    Huvudsaken är förstås att DU blir nöjd!
    Men ibland kan det vara idé att lyssna på omgivningen. Du kanske ska vara nöjd i många år framåt? Rider du på msv-nivå har du säkert att tränare du litar på, fråga vad hen tycker! Tror du får mycket bättre svar då än från oss ;).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>