Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Medan du rider i ridhuset kommer en annan hästägare in i ridhuset med sin häst.

Under tiden ni rider omkring ser du hur hästägaren blir jättearg på sin häst (tämligen omotiverat enligt dig) och piskar till den jättehårt flera gånger.

Vad gör du?

* Säger ifrån och ber personen lugna ner sig.

* Säger inget men tänker att du kommer att göra det om du skulle se det fler gånger.

* Säger inget men berättar det för anläggningsägaren i hopp om att denna ska säga till personen.

* Ingenting. Folk får göra vad de vill med sina hästar.

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. Corre

  Har varit med om detta och då hann en annan säga till men jag pratade allvar med föräldern när jag kom ner i stallet och det gjorde även ridskolechefen så det blev lite bättre efter det.

  Svara
   • Corre

    Barn och barn, personen ifråga är ca 2 år yngre än mig. Men jo jag kan hålla med dig att det är lättare att säga till barn än vuxna. Sen har jag upplevt att vissa ryttares beteende bara accepteras med att han/hon har alltid gjort så mot sin häst så det är inget vi kan ändra på. Men jag önskar att fler hade vågat säga till.

    Svara
 2. Prick

  Ingenting. Jag kan ju inte veta exakt vad som hände. Men ser jag det upprepade gånger kanske jag skulle prata med personen. Troligtvis finns det någon helt annan bakomliggande orsak till dennes beteende.

  Svara
  • CeciliaL

   Skulle nog resonera som Prick. Om det var ett barn skulle jag daremot saga till, och om det hande upprepade ganger skulle jag hora mig for vad som var pa gang och sakert prata med stallkompisar/stallagaren ocksa. En ryttare som ar aggressiv nog att ge sig pa hasten kanske ar litet svar att prata med, tanker jag ocksa?

   Svara
 3. Sandra

  En händelse som skedde i mitt stall för ett litet tag sen; en person har gått till stallägaren och anklagat en annan hästägare i stallet för att vara djurplågare, vilket stallägaren förde vidare till den berörda personen som såklart blev väldigt upprörd och ledsen.
  Att kalla personen djurplågare är helt befängt på grunderna av att hon inte rider för tränare och är väldigt verbal när hen rider (hästen mår för övrigt jättebra och är knappast misskött).. Så att gå via en tredje person kan faktiskt göra skada i vissa fall, framför allt när man kanske inte sett ekipaget innan/ vet varför denne gör som den gör etc.

  Svara
  • Anna-Kajsa

   Fast det där tyder ju i så fall på dåligt omdöme av ”tredje person”. Jag skulle aldrig kalla någon annan djurplågare grundat på skvaller, särskilt inte om jag är stallägare/chef whatever som har någon slags maktposition (vilket man ju kan säga att stallägaren har i det här fallet). Fick jag indikationer om att något inte gick rätt till, och jag såg det som grund för att ingripa skulle jag nog vilja ha mer på fötterna än så.

   Svara
 4. Minstral

  Det är en svår fråga utifrån så lite information. Jag kan säkert piska till Diego några gånger och det kan se helt omotiverat ut, men jag kanske har bett om en sak flera gånger som han inte brytt sig om att svara på. Då kan jag väcka honom med pisken. Under den timmen jag rider honom om dagen kräver jag att han gör sitt yttersta för att lyssna på mig, i gengäld ger jag honom 23 lediga timmar varje dygn. Jag skulle aldrig utifrån en händelse dra några förhastade slutsatser, men om jag skulle sett samma person gång på gång gått hårt åt sin häst hade jag nog frågat om jag kunde hjälpa till om de kanske hade kört fast.

  Svara
 5. Malin

  Detta hände mig när jag som tonåring hade häst i ett litet stall om 6 boxar. In i ridhuset kommer min stallkollega, hon är två år äldre än jag och har en FANTASTISKT fin häst som hon tyvärr inte klarar av – scenariot var av typen pappa köper jättedyr fin stor häst som ersätter snäll trind ponny, dottern tävlar jättemycket med sagda häst men alltid är hästen ”dum”. Jag har fått ta hand om fina hästen när ägarinnan varit bortrest och var totalförälskad i pållen (som för övrigt aldrig var dum, bara het och med mycket nerver). Ägarinnan börjar galoppera på en liten volt i ena hörnan och får styra in i väggen flera gånger för att få stopp på hästen. Till slut tappar hon all besinning, sågar hästen till tvärnit och slår henne därefter 3 gånger hårt på rumpan. Både min (mycket sjöräddare) häst och hennes häst får panik, det blir tumult, tar lång tid innan vi får stopp på dem. Ägarinnan skrittar sedan ut utan ett ord. Vågade jag säga något? Inte ett knyst. Ville få chansen att ta hand om fina hästen igen och ville inte stöta mig med en äldre, tuff tjej. Berättade dock för stallägaren (det var ett allmänt känt faktum att hästen var för svår och att ägarinnan var för hård), som heller inte sa någonting.

  Svara
  • Birgitta

   Tror att ett dylikt scenario inte är helt ovanligt.

   Jag har själv bevittnat då en mycket känd ryttare slog en häst helt besinningslöst utan att säga ifrån. Fegt: tveklöst. Jag BORDE ha agerat men gjorde det av olika anledningar inte och det vet jag massor av betraktare som inte heller har gjort. Ingen ursäkt men en förklaring. Det är lätt att TYCKA mycket- svårare att agera och stå för det.

   Svara
   • Malin

    Håller med! Vill vara en person som säger ifrån i alla lägen, men är det inte – är inte säker på att jag hade sagt till där och då om det skett idag heller. Däremot hade jag nog kopplat in myndighet och pratat med tjejens föräldrar (hon var 17 år vid tillfället).

    Svara
 6. Linnea

  Man ska alltid säga ifrån. Säger man inte till så är man lika ansvarig som personen som utför handlingen. Ska hästen behöva ta emot våld för att jag är feg?

  Våra hästar har inte bett om att bli ridna och därför måste man ta ett gemensamt ansvar att se till att de hanteras med respekt och mjuka metoder. Ryttare som menar att de måste ”rappa till” hästen för att den inte lyssnar etc. är bara dåliga ryttare som inte varit noggranna med sina signaler i ridningen.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>