Dagens (julklapps)fråga

image
En kommentar från bloggläsaren Prick idag, där hen verkar tycka att en tusenlapp är ett ok pris för en julklapp fick mig att fundera över dagens fråga som lyder:

Hur mycket kostar era julklappar i genomsnitt? Skriv också gärna till vem ni köper och om ni vågar avslöja; VAD ni köpt!

Själv köper jag nästan aldrig julklappar (har ingen släkt i Sverige mer än mina föräldrar)- därav min nyfikna fråga 🙂 !

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. CeciliaL

    Koper till narmaste familjen – syster och make, Lussan, svarmor, mamma. Till syster £100-200 sammanlagt. Ibland koper jag nagot mycket dyrare till min syster for ar sa OERHORT generos mot mig och Lussan, inte bara med presenter utan med allting, plus att hon ger mig alla sina avlagda klader (hon har lyxig designergarderob, sa jag far liksom inte nagra urtvattade t-shirtar utan flotta grejor!), bjuder pa allt och sig sjalv och sitt hem osv. Sa i ar har jag kopt henne en ratt dyr klocka plus nagra mindre grejor sa sammanlagt blir det val ungefar £200 i ar. Min man vill inte ha nagot speciellt (om det ar nagot han vill ha sa har han vanligen skaffat sig det, och det han inte skaffar ar typ ett nytt flygplan eller en ny bil!) sa det kan val bli upp till £100, ofta mindre (jag koper inte presenter for kopandets skull, utan saker som ar vettiga och som mottagaren vill ha, sa det ar viktigare for mig vad det ar an vad det kostar – givetvis inom rimliga granser, skulle aldrig skuldsatta mig). Till dottern som ar 7.5 ar koper jag val for upp till £100 sammanlagt gissar jag, brukar inte halla koll utan jag tittar pa hennes onskelista och koper de grejorna jag tycker ar bra, plus att jag koper nagot extra som jag kommer pa sjalv. Oftast flera smasaker, hon har inte sa dyra vanor men ibland klammer hon till med iPad eller liknande pa onskelistan – det kan hon rita sig!! Hon klagar ofta pa att hon ’aldrig’ far presenter, sa jag undrar ibland om andra barn far mera saker. Hon far OFTA bocker (har en Kindle som jag toppar upp nar vi ska resa) for det ser jag som en konsumtionsvara (ja, vi lanar pa biblioteket ocksa, men med en lasmaskin sa racker det inte alltid till). Sen koper jag till eventuella besokare som ska fira jul hos oss, i ar kommer svarmor och hon far litet krimskrams (scarf, orhangen, armband, kanske nat mer, for inte sa mkt pengar, kanske £20-30) plus att jag kopt presentkort pa garden centret for £50. Nar hon inte kommer till oss over jul brukar jag inte kopa nagot utan det far maken gora (och skicka). Han har aven bestallt en vaggkalender med bilder pa L, vet inte vad det kan kosta (£15??). Till min mamma koper jag och syster for typ £100 som vi delar pa, sa £50 var, kanske £60-70 ibland. Det brukar bli nagot fint smycke/sidenscarf (hon reser oerhort mkt sa vi ger saker hon kan ha med sig) eller i ar blev det en fin laderhandvaska. Brukar inte kopa nagot till min svagerska (som inte firar jul med oss) men i ar gjorde jag det, tror det totalt blev £35 for tva klappar.
    Sen tror jag inte det var nagot mer! Brukar inte rakna ut hur mkt det blir, jag koper vad jag har rad med och vad jag vill att de ska fa/de har onskat sig.

    Svara
    • CeciliaL

      PS ovanstaende till alla utom till maken ar alltsa fran oss bada – han koper inte ytterligare grejor, utan det jag koper till dem ar fran oss som familj.

      Svara
  2. Titti

    Det varierar helt beroende på min ekonomi allt från 500-1000 kr/julklapp till mamma, syster, sambo, dotter, morbror och morbrors sambo, de år jag känner mig rik! Annars som förra året bestämde jag mig för att bara handla på Rusta och då var det nog 500 kr tillsmammans för allas julklappar! I år ska jag betala Knattens irapbehandling och ny självrisk så då får nog ingen någon julklapp över tio kronor förutom dottern då, kankse;)!!

    Svara
  3. sofia

    Beror på till vem man ger. Vi ger 250kr till varje syskonbarn det är en summa vi kommit överens om. Till våra barn ger vi 2000kr per barn sedan brukar jag ge maken för 1000kr. Andra vuxna ger vi inget, det har vi kommit överens om. Svärföräldrar/föräldrar kort av barnen, någon chokladask, småsaker mao.

    Svara
  4. Ämma

    Nu är det inga barn i familjen än så länge men brukar inte ge för mer än 300:- per person. Tycker inte att det är priset som är viktigt utan att man har köpt ngt genomtänkt till just den personen och det räcker med 300:- max. Köper till mamma, pappa, syster och bror. Vi har alla i familjen olika ekonomiska förutsättningar och alla köper för vad de själva tycker känns rimligt men inte några stora summor. Jag gillar att köpa julklappar så jag brukar lägga mest. Vet att många ger för så mkt mer, hörde t ex på nyhetsmorgon att en genomsnittlig svensk spenderar 6000:- på julen. Låter jättemkt i mina öron och det borde vara julklappar som de flesta pengarna går till. Jag räknade att jag har lagt 1200:- på julklappar och en 500 hundring på mat och godis (vi går ihop och köper allt tillsammans) och då tycker jag att vi firar rätt ordentligt med allt som vi vill ha i matväg, klappar osv. Och har lite ångest över att jag spenderar för mkt haha 🙂

    Svara
  5. Emma

    Barnen (7 och 8 år), 1500-2000 per barn, sambon ca 1500, mamma 500, mormor 500, svärmor 300, styvfar ca 300, styvbror 500. Har tidigare köpt även till kompisar och deras barn men det har vi slutat med, går ju nog mycket pengar under julen. All julmat och så vidare kostar ju också en del.

    Svara
  6. Minstral

    Till dottern blir det mellan 2000 och 3000, mellan 1000 och 1500 till maken. Sen blir det lite smått till inackorderingarna och syskonen. Förr köpte vi till varandras barn också (syskonbarnen alltså) men det har vi slutat med nu när de är större, de får så mycket av oss föräldrar. Detta året är första julen för mig som helt föräldralös och det känns konstigt att inte köpa julklapp till pappsen.

    Svara
  7. JohannaB

    Jag har problem att posta kommentarer?
    Jag köper till sambon, mina föräldrar och mina båda bröder.
    Vi är alla vuxna och vi köper saker som vi hittar som är roliga eller givande på något vis, utan att vi behöver köpa särskilt dyra saker. Oftast handlar det om 200-500 kr per person.
    Ifjol köptes mycket på second hand så det var ännu mindre summor per person men mycket tid och möda för att hitta smarta grejer. I år har jag haft väldigt roliga idéer så i år är det tvärtom lite mer till de flesta, vågar inte skriva ut vad nu om de är i närheten och kikar 😉

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>