Var går gränsen?

Efter att ha tittat på en annons om ett hästtäcke som kostar över 3500 kronor började jag fundera på var så att säga gränsen går för hur mycket man/ jag är villig att lägga på diverse häst och ryttarutrustning.

Vissa saker värderar i alla fall jag mer, så som en sadel tex medan förbrukningsgrejer som borstar inte får kosta många kronor- för att ta några ytterlighetsexempel.

Men vad säger ni läsare; vad skulle ni, under rådande omständigheter och med den häst ni har i dagsläget MAX kunna tänka er att betala för
Sadel
Träns
Utetäcke (vinter)
Stövlar
Ridbyxor

27 kommentarer Skriv kommentar

  1. JohannaB

    Fast just en riktigt bra borste, i äkta material, kan jag tänka mig betala 200-400 kr för.
    De är grymt bra helt enkelt och håller en evighet! Rekommenderas!

    Svara
    • Sandra AW

      Jag kan inte riktigt svara för mina föräldrar betalar ju men jag tycker ju nåt…
      Sadel viktig och kan betala mer för. Borstar ser jag på som du.
      Jag har ett par stövlar till vardags och ett par till tävling mm så inga dyra utan runt 1500 kr.

      Svara
    • Birgitta

      Tror aldrig jag har betalat mer än runt 20 kronor för en borste och tycker att de fyller sin funktion perfekt.

      Och enligt min erfarenhet slits borstar sällan ut- däremot kan de, i alla all i ett större stall, ”få fötter” och försvinna.

      Nu ska det sägas att jag inte är någon manisk borstare och att jag aldrig har ägt en lortgris till häst.

      Med helklippningar hela hösten och vintern och täcke därtill finns det inte så mycket att borsta och jag har faktiskt alltid skrutit om mycket blanka hästar med fin hårrem. Ryktar gör jag aldrig- det slutade jag med för ganska många år sedan och märker ingen som helst skillnad på varken hårrem eller mående hos hästen.

      Svara
  2. Birgitta

    Om jag ska svara på mina egna frågor så skulle jag idag max ge 20.000 för en sadel, runt 1.000 för ett träns, samma summa för vintertäcket och ridbyxorna och kanske runt 5.000 för ett par stövlar.

    Om jag hittade något exceptionellt snyggt och ”råkade” ha gott om pengar just då så kanske jag hade kunnat betala lite mer men eftersom jag vet att det går att få tag på långt billigare och snygga saker av bra kvalité så skulle det nog mycket till.

    Svara
    • CeciliaL

      Sadel – £2000 (ingen av de jag vill ha kostar mer an sa iaf, skulle inte betala for krusiduller och kandisnamn, men annars skulle jag val kanske stracka mig en gnutta till).
      Trans – £120 for ett bra ladertrans inkl tyglar
      Utetacke – £100 ungefar, och da vill jag ha ett som till fullt pris kostar ca £150-175 (har just bestallt ett 300 g med lostagbar halskrage som kostar £160 fullt pris, som jag betalade £96+£4.95 porto for).
      Ridstovlar – £250 for langa stovlar.
      Ridbyxor – £100, och for det vill jag ha Pikeur eller liknande, de brukar kosta ungefar sa pa rea.

      Svara
    • JohannaB

      Ska jag svara så kostar min sadel mer, 25 000 kronor.
      Där har jag knappt någon skamgräns, vill gärna ha billigt men just sadel är svårt och bara måste passa och funka så jag betalar vad som krävs.
      Jag vill däremot ha mina träns undet tusenlappen, helst under 500 kr. Vintertäcken är viktiga, de måste passa bra och användas mycket så de betalar jag upp till 2 000 kr för. Ridbyxor kring 500 kr, förutom tävlingsridbyxor som kan få kosta lite mer för att få exakt de jag vill ha 😉 och ridstövlar under 2 000 kr.
      Men borstar vill jag ha riktiga, inga plastgrejer utan god kvalitet (och man får ju god kvalitet för en ganska låg summa, 200-300 kr för en borste som håller i en evighet är inte många ören per användning).
      Jag vill också ha ridspö från Piskmakaren, en lyx som jag tycker både syns, märks och känns.

      Svara
      • Birgitta

        Bästa spöt köpte jag i en travshop för kanske 200:-.

        Haft det sedan Archie, då användes det flitigt ha ha ha.

        Skämt å sido- det ligger perfekt i handen och är inte för långt. Mkt nöjd.

        Svara
      • CeciliaL

        Precis, JohannaB, det var sa jag menade – jag koper den sadeln som ar ratt, men just nu ar det inte nagon jag onskar mig som kostar mer an £2000. Tror den jag amnar kopa kostar ca £1500 faktiskt. Men jag skulle inte dra mig for att spendera mera om jag kande att det var nodvandigt.

        Svara
      • JohannaB

        Och jag är som sagt petig som sjutton med täcken, jag har lärt mig (och tror på) att ett så pass tungt tygstycke som hänger på bogarna som inte sitter i annat än muskler på en häst borde kunna påverka bogarnas rörelse = bogfriheten = hästens rörelser och det är väl typ det sista jag vill 😀
        Jag undviker till och med att täcka i onödan, har inget innetäcke och alltid otäckat sommartid (har en frusen häst) av just den anledningen, och köper täcken som passar väldigt bra (och de blir tyvärr dyra, framförallt HorseWare Rambo som funkar på min) men better safe than sorry, och hellre ett dyrt hästtäcke än lösgodis 😉
        Skrock eller fakta är väl frågan, men jag väljer tro på det iaf 🙂

        Svara
        • Birgitta

          Hmmm…bogskav…känns som att det är mycket mer ovanligt sedan nästan alla täcken började göras med bogveck? Eller så inbillar jag mig?

          Får titta mig runt i stallet noga 🙂 .

          Vicke har inte ett krökt hårstrå trots mycket kort klippning (3 stycken) och täcke (Gekås/ Ullareds) dygnet runt mer eller mindre.

          Svara
          • JohannaB

            Nä inte bogskav, men att täcket hålls på plats av bogar och hals (vid lansmärket) gör att de muskler som man vill ha rörliga och elastiska för en god bogfrihet istället blir strama och korta. Det har inget med bogskav eller annat skav att göra som beror på friktion.

  3. Emelie

    Jag är nyfiken på vad ni skulle ge för en hjälm? Den tycker jag är svårast då mitt liv är värt mycket! Men jag hade aldrig kunnat ge 2000:- för en hjälm, hade aldrig vågat använda den 😛 Samtidigt vill jag inte ha vilken skithjälm som helst…

    Sadel (Sele i mitt fall) Max 10 000:-
    Träns – Nytt max 400:- Beg max 200:-
    Utetäcke (vinter) Nytt max 800:- Beg max 300:-
    Stövlar – Max 500:-
    Ridbyxor – Max 300:-

    Svara
    • Birgitta

      Tror min hjälm kostade runt 300:- (Ullared) och ungefär så mycket brukar jag betala.

      Max skulle jag nog ge….kanske 1000:- på sin höjd.

      Svara
    • CeciliaL

      Köpte nyligen min dyraste hjälm någonsin, och tänkte noga och länge innan jag slog till – en mörkblå Uvex som kostade den i mitt tycke hysteriska summan £175. Två månader senare får jag veta att reglerna ska ändras och min flotta hjälm kommer inte längre vara godkänd…. Grrrrrrrrrrrrrrr….

      Svara
  4. Sara

    Sadel: Runt 25 som max
    Träns: Är nog en slösare här eftersom jag är väldigt förtjust i fint läderhantverk. Så, 3000 är nog mitt tak där.
    Täcken: Förbrukningsvara, runt 500-lappen för ett begagnat märkestäcke.
    Stövlar: 4-5000
    Borstar och spön får gärna vara billiga, men stilrena 🙂
    Köper det mesta begagnat faktiskt när man springer på fynd, tex tävlingsset med schabrak och luva för mindre än halva nypriset (gillar att byta ibland).

    Svara
  5. Bea

    Sadel skulle jag inte köpa ny alls till min gamle häst 😉 Stoppade om mina gamla för 2500 för ett tag sedan. Om jag absolut var tvungen att köpa ny så skulle jag lägga max 10 000. (min häst är 24 år och kommer troligtvis inte vara fullt ridbar mer än ett par år till). Träns max 1500, stövlar ligger nog gränsen på 3000, ridbyxor 800. När det gäller täcken köper jag endast Horseware, för deras kvalité och för att hästen får skav av alla andra täcken, och mitt dyraste därifrån kostade nog 2200 tror jag. För att lägga till hjälm också så kostade min nuvarande Uvexhjälm runt 2000, och den är ta mig tusan värd varenda krona, så skön!

    Svara
  6. M

    Jag är en ”samlare/användare” av rang. Har haft samma ridbyxor i över 10 år, använder samma träns alla dagar vardags som tävling för att ge några exempel. Det ”enda” jag är överdrivet petig med är tävlings-utrustingen som täcken, schabrak, luvor etc. som aldrig skulle användas till vardags.
    Sadel kan jag sträcka mig upp till 35.000 kr (Rider idag i en Butet och en Equipe)
    Träns max 3000 kr (använder samma träns ”alltid”, har dock något extra-träns med annan nosgrimma som de har när de rids ut).
    Utetäcke (vinter) max 1500 kr – men då ska det vara extremt slitstarkt! Har betalat runt 1000 kr för de jag använder nu
    Stövlar – fick ett par egendesignade Parlanti-stövlar för 10.000 kr som jag är så glad över! Använder också ofta skor och chans då jag är lite bekväm av mig till vardags.
    Ridbyxor – max 1500 kr. Betalar oftast mkt mindre då jag kan fortfarande använda barnstorleken 170 i flera märken, de motsvarar runt en 36a.

    Svara
    • M

      Kan väl tilläggas att jag har ca 10 par ridbyxor jag varierar med hemma och det är kanske därför de håller längre? Är just nu insnöad på Pikeurs ridbyxor igen, har exakt samma modell i två olika färger för de är så sköna!! Min ridbyxor-gaderobe har ”arbetats fram” över tiden och sliter ut dem tills det går hål i dem

      Svara
  7. Sandra

    Svåret det där, hästprylar är dyra och smakar det så kostar det.
    Sadel är jag otroligt noga med. Har haft diverse sadlar, klassiska stübben på ponny och någon hoppsadel från hööks samt en albion dressyr. Men med tiden har dessa sadlar bytts ut, när jag var 12 fick jag ”ärva” min mammas måttade childeric och har insett hur stor skillnad en riktig kvalitetssadel faktiskt gör. Har även bytt ut hoppsadeln från hööks till en butet. Sadel är helt klart något jag är beredd att lägga mycket på, det är det värt.
    Träns och kandar har jag lite olika av, det flyttades gradvis över till att jag nästan enbart köper OS om jag köper något. Dels kvalitén och sedan det klassiska utseendet som aldrig blir omodernt. Men jag har även köpt flera begagnade, tex mitt första kandar, märkeslöst men rundsytt med alla spännen i nacken precis som jag vill ha det. Kvalitén är värdelös men då hästen är 21 lär det inte användas särskilt länge till. Sen lär det bara vara unghästar en tid framöver så ett nytt exklusivt kandar känns lite bortkastat just nu.
    Täcken är viktigt, mina hästar går ute länge i alla väder. Så horseware med hals är det som gäller, prislappen är ju därefter men hästens välbefinnande går först.
    Ridstövlar är intressant, något som jag älskar och skulle kunna ha mängder av. Men senast så måttade jag ett par Petrie för 10k… Tyckte själv att jag var lite smått tokig men har aldrig varit nöjdare med något köp.
    Ridbyxor växlar, hööks, Ullared, Pikeur och animo, då kvaliteén är rent av värdelös på allt utom Pikeur så är det det enda som inhandlas om något, nu har jag redan några par så lär inte behövs köpa nya på ett bra tag!
    Kan väll sammanfatta det hela med att jag är beredd att betala mycket om det är något jag verkligen vill ha.

    Svara
    • Birgitta

      Tycker också att sadel är det absolut viktigaste av allt- av flera anledningar men om inte annat kan man faktiskt skada ryggen på hästen med fel sadel. Har i dagsläget en Equipe; supersnygg, måttad efter hästen och otroligt bekväm (men för känslig i lädret tycker jag). Jag har ”bytt upp mig” flera gånger innan jag köpte nuvarande sadel och behövde inte lägga så mycket emellan sista gången men då jag köpte den första dyra sadeln för över 20.000 sved det fruktansvärt i plånboken. Men den hästen (Décima) som den sadeln köptes till var i princip omöjlig att hitta sadel till så det fanns inte mycket att göra.

      Träns har jag ett från Hööks för 699:–, rundsytt och skitsnyggt :).

      Täcken köper jag nästan uteslutande i Ullared för max 500:– styck är är alltid mycket nöjd. Har ett Horseware regntäcke därifrån som kostade runt 450:–.

      Ridbyxor köper jag också i Ullared för runt 300:– paret, också nöjd och kan variera mig en del. Vill inte ha samma ridbyxor i 10 år så kvalitén behöver inte vara därefter men tycker att de jag köpt håller bra.

      Mina stövlar (2 olika par) har kostat runt 2000-2500:– paret och dom är jag också nöjd med.

      Svara
      • Anonym

        Har också stött på det problemet med equipe tyvärr, därav blir det childeric, annars är det en väldigt skön sadeln!

        Svara
        • Birgitta

          Ja, man kan inte få en regndroppe på sadeln utan att genast behöva kasta sig över den och putsa frenetiskt för att undvika märken. Väldigt tröttsamt faktiskt.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>