När snålheten bedrar visheten, lite om hovslagare

Sitter och läser en diskussion på nätet som handlar om vad man betalar för sin skoning.

Ganska många uppger att de betalar runt 500-700:– för detta vilket får i alla fall mig att ifrågasätta

 1. a) Om det är ”vitt” arbete som utförs
 2. b) Om hovslagaren har adekvat utbildning

I min värld och med den efterfrågan på kunniga hovslagare som finns borde ingen som både vill betala skatt och har utbildat sig jobba för detta underpris- själv betalar jag 1000:– om hästen ska skos med vanliga järnskor runt om och det vet jag flera andra hovslagare som debiterar också, således inget ocker-pris på något sätt.

Men så är det ju; det finns alltid de som låter snålheten bedra visheten för det är just vad man gör om man anlitar någon outbildad person, eller i vart fall RISKERARA att göra och jag förstår inte hur man vågar chansa?

Just hästens hovar är såååå viktiga, det har jag alltid tyckt, inte bara sedan jag fick Vickes usla diton på halsen och det finns många som kan vittna om hur just dåliga hovar kan förstöra inte bara allt vad ridning heter utan så mycket annat.

Jag ser också hur det ”sliras” vad gäller skointervall, man låter hästen gå lite för länge med för långa hovar vilket inte heller är bra om man vill ha en för ridning hållbar häst.

Nu är det tack och lov ovanligt att jag hör om folk som lägger om skorna en skoperiod till- det om något är för mig höjden av snålhet med tanke på vad skor kostar i förhållande till vad det kostar att inackordera och utfodra djuret.

Nej, har man inte råd att sko hästen med för just den individen normalt intervall och av en utbildad person så ska man inte ha en häst som man ställer några som helst krav på- det är min uppfattning i alla fall och ni får gärna, om ni kan, ge mig argument för motsatsen.

48 kommentarer Skriv kommentar

 1. Frida

  Betalar 1300 vitt, det är värt det utan tvekan. Under några år hade vi jättesvårt att hitta hovslagare ( var kanske för 7-8 år sedan) och fick nöja sig med mindre duktiga. Jag märkte snabbt att de extra man betalar för en bra, utbildad hovslagare får man snabbt igen. Med de sämre hovslagarna fick vi sko med 5-6 veckors intervaller för att hovarna skulle se ok ut, det var tappsko minst 1 gång per intervall. Numera skor vi med exakt 8 veckors intervall och behöver sällan slå på tappskor. Har inte räknat på det men det borde bli en bättre kostnad om man slår ut det över ett år. För att inte tala om veterinärräkningar och förlorade ridtimmar och inställda tävlingar pga tappskor. Så jag betalar hellre ett bra pris och får en bra utförd tjänst…..

  Svara
  • Kjellis

   Helt klart skall alla hästar ha 100 % vård, vi har haft hästar i över 40 år och tävlat internationellt, men har under senare år djupdykt i alla kostnader med häst och då under lång tid haft tidsstudier på hovslagare , veterinär m.m eftersom jag har byggbolag under många år och ser hur våra beställare kontrollerar vår tid som är 410 kr/Tim , har under lång tid kontrollerat vår hovslagare som är jätteduktig och vi har haft i 7 år men han skor våra hästar på ca 30 min då har vi tagit in dem och sett till att de är uppbundna och rena. Men om man ser ekonomiskt på det så är det 1500 kr för en 1/2 timma alltså 3000 kr/Tim mot byggaren för 410 kr/Tim ? Var är felet på prisbilden?

   Svara
   • Birgitta

    Att sko en häst noga på 30 minuter låter tveksamt tycker jag.

    Kostar det 1500 inklusive eller exklusive skor?

    Jag betalar 1800 och då skos min häst med aluminiumskor och lädersulor fram (sole pack under sulorna).

    Dels får man räkna vad materialet kostar, dels körningen och sedan tar det över en timme att sko hästen.

    Jag upplever inte alls att hovslagaren ”slöar” eller är oerfaren utan han är noggrann och gör ett utmärkt jobb.

    Att arbeta som hovslagare kräver förutom materialet och utrustning som trots allt slits och måste bytas ut även en rejäl bil/ skåpbil.

    Så det blir nog inga jättesummor över om man skor seriöst (dvs ej svart), använder bra utrustning och skor osv samt inte gör ett hafsigt arbete.

    Obs! Inlägget skrevs för över 5 år och jag hade då en annan hovslagare och andra skor till hästen.

    Svara
 2. Lena

  min Hovis kostar 900, har inte höjt priset en enda gång sedan jag började anlita henne för 6 år sedan. Hon är utbildad, har F-skattsedel och jag får alltid faktura. Om hon kommer ut och hovarna inte växt mer än ngn millimeter, då låter hon hellre bli att sko och bokar ny tid en eller ett par veckor senare. Det är helt enkelt inte pengar som driver henne. Tappskor behöver inte bero på hovslagaren, jag har 2 hästar. Den ena tappar bara vid incidenter, den andra med extremt tunna hovväggar tappar i perioder ofta. För att sömmarna måste vara så tunna och spikas så ytligt.
  Billigare behöver inte vara dålig kvalitet

  Svara
  • Birgitta

   Din hovslagare låter ultimat men för mig är det en gåta varför hon inte höjer priset efter så många år?

   Svara
 3. Prick

  Betalar 1400 inkl vanliga järnskor. Dyrare om jag ska sulor eller annat special. Har sällan längre intervall än 6 v. Tycker precis som du att hovslagaren är viktig och jag betalar för ett väl utfört arbete.

  Svara
 4. Dressyrtant

  Hovslagaren är så viktig. Nu har ju min häst tunna sulor så det blir ännu viktigare hur han skos.
  Det måste vara olika var man bor i landet. När jag flyttade till Göteborg blev jag chockad över hur dyrt det var.
  Nu betalar jag 2450kr var sjätte vecka… Ramlar silikonet av blir det 350kr till…

  Svara
 5. Minstral

  Jag betalar 1000 för helskoning, vitt, utbildad hovslagare. Om vi lägger om skorna så beror det faktiskt inte på snålhet utan att de är så fina att de funkar en omgång till. Kunde man göra varannan skoning på Misty, dock funkar det inte på Diego. Men om det funkar så fattar jag inte varför hovis ska stå och rikta och tårikta ny sko när det är så mycket lättare att rikta den gamla? Tror inte det blir så mycket billigare, själva skon är ju inte det som är dyrt.

  Svara
 6. Louise

  Betalar runt tusenlappen för en skoning med överrullningsskor, vet inte exakt.

  Lägger ofta om skorna, jag tycker det är slöseri att byta skor som är fina.

  Skor var 5-6 vecka så omläggningen beror knappast på snålhet.

  Svara
 7. Birgitta

  Vad mycket vissa betalar!

  Fast å andra sidan brukar sådana här inlägg sällan och aldrig rendera svar à la ”jag betalar 500 spänn svart och är supernöjd med min självlärde hovis” 🙂 .

  Svara
 8. Linda

  Våra skoningar burkar landa på ca 1100 inkl skor. Då grejar våran hovis massor med min hästs skor, hon behöver överrullning. Han har inte gått en diplomerad utbildning, utan jobbat som lärling i massa år. Det va på den tiden man inte behövde gå en utbildning för att ”kunna sko hästar”. Det bekommer mej faktiskt inte det minsta att han inte har papper på vad han kan. Skulle inte byta ut honom för allt i världen, för de undret han gjort med min hästs hovar är amazing; dom va riktigt dåliga när jag köpte henne.

  Har hellre en ”ej utbildad hovslagare” som KAN sko, än en utbildad hovslagare som inte har den blekaste vad dom grejar med.

  Svara
  • Birgitta

   Det viktigaste är ju absolut att man är nöjd med jobbet.

   Själv har jag haft samma hovslagare i 26 år av just denna anledning 🙂 !

   Svara
 9. Madeleine

  Jag har haft samma hovslagare ca 7 år, till två olika hästar. Och är mkt nöjd.
  Om hovslagaren är utbildad vet jag inte men han har skott minst 30 år.
  Jag betalar 750:- för helskoning, ber aldrig om kvitto och har aldrig frågat om han fuskar med sin redovisning. Jag tycker inte riktigt att jag har med det att göra!
  Om skatt och dylikt dras bort borde han få behålla minst 350:- timmen.
  Det är väl ingen dålig timpenning?

  Svara
 10. Madeleine

  Skorna är väl den lilla kostnaden, och körkostnaden har alla hantverkare.
  Vad tar en elektriker, rörläggare betalt per timme inkl körning. Det är väl en jämförbar utbildning?
  750-: och ca 350-: över då är det 400:- till skatter, körkostnaden, skor.

  Svara
 11. LenaLu

  Har utb Hovis och betalar 1000 kr m kvitto, inga specialskor. Han är inte ”billig” i mina trakter. Blir så förvånad att vissa betalar så mkt mer här, trodde att det är ett marknads pris som gäller för utb hovslagare?

  Svara
 12. Malin

  Nu bor jag i Stockholm och här är skoningen dyrare, men när jag bodde i Småland för 5 år sedan betalade jag 350 kr + kanske en femtiolapp till för skorna till en hovis med både utbildning, erfarenhet och f-skattsedel. Han använde ofta om skorna för att han tyckte att det var onödigt att slänga så pass fina skor, och jag kunde boka in honom såväl för mig själv som å hela stallets vägnar och ändå betala samma pris. Nu skäms jag nästan lite för att jag inte betalade mer, särskilt som min häst var rätt besvärlig att sko eftersom han hade dåliga erfarenheter av män och således blev en smula nipprig när hovis kom..! 🙂 (Tyvärr fanns inga kvinnliga hovslagare i närheten pch själv hade jag lite svårt att träna bort ovanan eftersom jag, eh, inte är man. 😀 )

  Svara
  • Birgitta

   Tycker inte man ska skämmas- det är ju upp till var och en hur man vill prissätta sina varor/ tjänster. Är man ”för billig” får man skylla sig själv tycker jag. Man har ju alltid möjlighet att kolla vad andra tar för samma vara/ tjänst och höja priset eller låta bli.

   Svara
 13. Malin

  För övrigt får jag be om ursäkt om jag verkar som en lätt galen person, men sidan hänger sig för mig varje gång jag ska kommentera så jag får ladda om cirka trettioåtta gånger innan kommentaren går iväg. Hoppas att du inte får 38 utan helst bara en kopia av kommentarerna! 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Nix, får bara en kommentar men förstår att det är jätteirriterande. Jag ska be webmaster titta på detta igen.

   Under tiden är mitt enda tips att man skriver kommentaren i ett word-dokument eller ett mailutkast så att man har det sparat och klistrar in det här därifrån. Då finns det iaf sparat så man slipper skriva om.

   Svara
  • Moa

   Malin, om du ser det här, skulle du kunna berätta vad du har för webbläsare och operativsystem? Om du vet. 🙂

   / Webmaster

   Svara
   • Malin

    Jag kommenterar oftast från telefonen och då är det nu iOS 8.1.2 och Safari som gäller, men jag upplever samma problem när jag skriver från datorn och det är en MacBook Air så operativsystemet är OS X Mountain Lion (kanske borde uppdatera?) med Google Chrome som webbläsare. 🙂

    Svara
   • JohannaB

    Jag har samma problem oavsett vilken dator jag sitter vid, iPhone med Safari. Mac med Safari. PC med Internet Explorer.
    Det går ibland heller inte få kontakt med sidan?
    Men framförallt är det att man inte kan posta kommentarer som är irriterande, ibland försvinner de bara i tomma intet (kommer till en blank sida) och andra gånger får man ett felmeddelande, ska kopiera det nästa gång!

    Svara
    • CeciliaL

     Har samma problem som Johanna och från alla datorer och mobilen. Har Debian (Linux) och browsern Google Chrome.

     Svara
    • Moa

     Om du får tag i felmeddelandet vore det toppen! 🙂

     Fortsätter felsöka så länge…

     Svara
     • CeciliaL

      Har aldrig fatt nagot felmeddelande, det blir bara en tom sida. 🙁

 14. Trasselkvast

  Jag betalar 1100 var sjunde vecka av utbildad hovslagare från klinik som kommer ut. Jag är sällan eller aldrig där när han kommer men vet att han lägger om skorna om de fortfarande är bra, sparar ju honom tid så fine by me. Har inte haft en tappsko på två år sen jag började använda honom. I stallet innan dess kunde jag välja mellan två tjejer som kom regelbundet och då hade jag nog en tappsko var tredje månad.

  Innan dess bodde jag ju på landet ute i skogen och det var lögn att få ut hovslagare, vilket jag kan förstå. Använde mig då mestadels av grannen, som var en gubbe på 85 plus som skott sina egna ardenners och körhästar i hela sitt liv. Tog 45 minuter, han tog 500 kr/häst och gjorde ett alldeles strålande jobb, inte en tappsko på flera år. Han var alldeles säkert inte utbildad, kvitto var det inte tal om, men det han inte visste om skoning existerade inte.

  Enda avvikelsen var när T blev trampad på hoven och skon drog med sig hovväggen, då åkte jag till klinisk hovslagare i ett halvår.

  Svara
  • Birgitta

   Jag är övertygad om att formell utbildning inte ”är allt” och att man mycket väl kan hitta ”en gammal gubbe i skogen” som skor hur bra som helst 🙂 .

   Det viktiga är att dels vara vaken för hur hovarna ser ut hela tiden och om de förändras men också att vara villig att lägga pengar på dyrare skoning vid behov.

   Det som funkar på en häst fungerar inte alls på någon annan, hästars hovar är olika känsliga osv.

   Jag har ju själv haft hästar med ”granit-hovar” tidigare men en mycket känsligare häst nu och då går det inte att låta vilken tomte som helst banka på dom.

   Svara
 15. CeciliaL

  Jag kommer inte ihåg vad han tar för varje häst, men jag betalar £104 för framskor +bakhovsverkning på ponnyn plus rundskoning av P. Tror det är £65 för hästen, det är ett normalt pris häromkring. Då lägger han ofta om skorna, ser inget problem med det om de inte är slitna (rider nästan aldrig på asfalt). Skoning med nya skor kostar inte så himla mycket mer att jag tänker speciellt på det. Resa ingår och kvitto får jag. Någon kvinnlig hovslagare har jag aldrig träffat på.

  Svara
  • Anna-Kajsa

   Kvinnliga hovslagare har blivit ganska vanligt i Sverige, på hovslagarskolan i Skara är det ca 50-50 nu. Bra hovslagare är extremt viktigt, och vi ser det som en av nackdelarna med vår flytt – det var inte lätt att hitta någon som vi tyckte var bra. Vi hade en riktigt bra hovslagare tidigare, visserligen från travet, men en av de absolut bästa där – och har varit medaljör på hovslagar-VM (och har ett antal SM-titlar). Han har skott Sveriges bästa travhästar under30 år, och innan det var han i USA och skodde ett antal år. Han skodde snabbt, snyggt, hållbart och billigt – och han åkte till Skåne och skodde åt oss två gånger efter att vi flyttat (80 mil tur och retur). Han fick ordning på en hästs dåliga hovar på två skoningar, och på över 10 år och för det mesta 3-4 hästar i stallet tror jag inte vi har haft mer en ett par-tre tappskor. Han var mycket pragmatisk – behövde det skos ofta gjorde han det, tyckte han att en häst kunde gå 10 veckor fick den göra det. Tyckte han att skorna kunde läggas om, så lade han om dem, men vi såg alltid till att ha skor hemma så det fanns gott om nya. (vi köpte alltid skor själv, han bara skodde) Han hade också bra känsla för att hästarna ska prestera – och värdesatte våra tävlingar lika högt som ett travlopp.
   Nu har vi en ung tjej, som är bra att ha att göra med, lyssnar på oss och skoningen blir bra – men vi får tappskor. Vi har antagligen varit rätt bortskämda innan.

   Svara
   • Birgitta

    Ja, det där med tappskor vete sjutton om det inte både beror på hästen och hovslagaren.

    Jag har ju haft samma hovslagare i 26 år och det kunde i princip gå ÅR mellan tappskorna med vissa hästar medan Vicke har tappat skor några gånger. Hans hovkvalité har då varit kass och en gång sprang han ganska häftigt i vått gräs och trampade då av skon. När jag har ridit kan jag knappt minnas när jag hade en tappsko- har kanske hänt 2 gånger på dessa 26 år.

    Svara
   • Anonym

    A-K glömde säga att han var _extremt_ snabb. Det var inte ovanligt att han verkade och skodde tre hästar under 100 minuter när han hade bråttom till nästa kund. Det är lite skillnad i timpenning mot om man tar tre timmar på sig (180 minuter).
    Jag försökte lista ut varför han var så snabb, men det verkade var många småsaker: Han behövde aldrig dra ut en söm för att slå om den, han behövde aldrig måtta skon mer än en gång mot hoven när han skulle rikta den på städet, han verkade hoven tillräckligt bra på första försöket så han behövde aldrig lyfta upp hoven igen när han väl släppt ner den.

    Svara
  • Birgitta

   Ett tips till er som kommenterar ofta:

   Lägg gärna in er e-mailadress för då publiceras kommentaren utan att jag behöver godkänna den först.

   Gäller tex Minstral, Johanna B och Prick som jag kan komma på på rak arm.

   Svara
   • Prick

    Var lägger man in den? Kör m gammal explorer.
    Det är två rader överst (jag skriver Prick i den vänstra), sedan en lång rad. Sedan kommer själva kommentatorsfältet.

    Svara
 16. Prick

  Ohh! Intressant! Jag ser att det nu står ”Din kommentar inväntar grnskning”. Som förr i tiden. Fast min kommentar är inte publicerad? Testar igen….

  Svara
  • Birgitta

   Nästa gång du kommenterar med samma e-mail kommer det säkert att funka. Har jag godkänt adressen en gång publiceras din kommentar automatiskt nästa gång.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>