Fråga från en läsare om foderhäst

En bloggläsare står i begrepp att ta en häst på foder och undrar om det är något särskilt hon ska tänka på.

Tja…utan att veta några detaljer om varken häst, ryttare eller ”hyr-period” skulle jag vilja ge dessa allmänna råd:

1. Se till att hästen är veterinärbesiktigad precis innan du får hem den.

Detta för att både du och den du lånar hästen av ska ha en opartisk yrkesmans utlåtande om hästens status och för att minimera diskussioner i efterhand kring skador som eventuellt uppstår osv.

2. Ta kort på hästen/ filma den när den kommer.

Detta är så pass lätt gjort idag när ”alla” telefoner har denna funktion så det kan man gott göra, åter för att undvika diskussioner kring tex hästens hull, muskulatur och rörelsemönster.

3. Försök att vara så ärlig och tydlig som möjligt i kontakterna med den du ska låna hästen av.

Berätta/ visa bilder på stallet där du avser att ha hästen uppstallad, tala om vem du tänker träna för och var ärlig när det gäller dina rid och hästkunskaper.

4. Om lånet är förknippat med någon form av deal à la ”för eventuellt senare köp”: se till att försäljningssumman är överenskommen redan på förhand.

Du riskerar annars att utbilda någon annans häst ”gratis” och när det är dags att ”göra upp” kanske priset har stigit så pass att du inte kan/ vill köpa hästen.

5. Se till att få med hästens pass så att du kan styrka hästens identitet osv. Dessutom är det ett krav att alla hästar ska ha pass och att detta ska följa hästen.

6. Försök om möjligt att göra flytten från hästens invanda miljö till ditt nya stall så smidig som möjligt genom att tex få med dig stråfoder som hästen ätit som du kan blanda med det nya fodret.

Om möjligt är det bra om tex hästens ordinarie sadel medföljer, detta under förutsättning att denna passar både dig och hästen.

Om möjligt så fortsätt också att anlita samma hovslagare.

7. Tänk på att den första tiden i en för hästen ny miljö och med en ny ryttare ökar risken för skador och hältor.

Ge hästen tid att anpassa sig till sin box, hage, ridning inom och utomhus osv.

8. Tänk också på att hästar, när de har ”blivit varma i kläderna” kan börja uppvisa beteenden som de inte alls gjort i början.

Detta kan handla om att hästen ”testar dig”, orkar mer pga ökad kondition eller annat.

Försök att redan i förväg ha en strategi för hur du kan lösa sådana problem, exempelvis genom tränarhjälp.

9. Om möjligt; ta referenser på den du lånar häst av såvida ni inte känner varandra sedan tidigare.

10. Se till att ha ett skriftligt kontrakt där ni tex skriver in hur lång ”uppsägningstid” ni har från respektive håll, tex om hästen blir långvarigt skadad.

11. Se till att hästen har en fullständig veterinärvårdsförsäkring och skriv i kontraktet ovan in vem som ska stå för vilka kostnader om hästen blir sjuk/ skadad.

 

Ja, detta var bara några 🙂  råd jag kom på i all hast, mina läsare har kanske fler?

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Det är väl inte så mycket att tillägga.

  Jag kan bara referera till egna erfarenheter, innan jag köpte min andra häst hade jag funderingar på forderhäst men gav upp den tanken efter att ha tittat på några hästar. Iof inte fel på hästarna, det var några jag gillade men ÄGARNA!!! Som fodervärd är man ju på nåt vis ändå i händerna på ägaren och det kan ju bli så att hen inte vill släppa taget riktigt. Då är det superviktigt att man har samma åsikter om hur hästen ska skötas-fodras-tränas-utevistelse mm mm mm, annars riskerar men bli uthängd som djurplågare…

  Själv gav jag upp och köpte en häst istället. De löpande kostnaderna blir något lite högre (vanligt att ägaren står för försäkringen) och så tillkommer ju inköpspriset förstås.

  Absolut tro jag man hittar ”sin” foderhäst bara man ger det lite tid och är noggrann i urvalet. Utbudet blir förstås större om man vill köpa 😉

  Svara
 2. CeciliaL

  Pfff… blir trott bara av att lasa det. Valdigt uttommande lista, kan inte komma pa nagot mera. Jag tror jag haller mig till att kopa hastar…. :/

  Svara
 3. Malin

  Har bara en sak att tillägga, men det är för att skydda ägaren och inte fodervärden: Se till att förena kontraktsbrott med vite!!! Tänker främst på de fall de senaste åren där fodervärden har sålt hästen eller skickat den till slakt. Då står ägaren där med ett kontraktsbrott men får inte ett ruttet öre för det – möjligen hästens marknadsvärde (som ju ofta är långt under både affektionsvärde och framför allt värdet av att veta var ens häst befinner sig och om den lever) efter att ha dragit saken igenom domstol. I övrigt tycker jag att din lista var förträfflig! 🙂

  Svara
 4. Anna-Kajsa

  Bra lista! Jag skulle försöka få en känsla för hästägaren innan jag bestämde något. Jag skulle aldrig fixa att ha en häst vars ägare vill detaljstyra allt kring hästen. Har de lämnat hästen till mig så får de allt ha förtroende för mitt sätt att sköta, rida och hålla häst också. Jag skulle också vilja veta varför hästen lånas ut och vad hästägaren har för förväntningar.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer helt! Jag har råkat på fler på många olika vis märkliga hästägare än jag kan räkna genom åren och orkar inte befatta mig med en del av dom.

   Och skulle någon vilja detaljstyra mig med sina märkligheter hade jag definitivt inte stått ut.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>