Fråga från en läsare om bettskivor

 

bettskivor

En liten fråga som gäller användningen av bettskivor. Diskussion i stallet om varför och hur länge man ska rida med dem.  Jag minner mig ha använt mig av dessa på ett antal unghästar under utbildningen för att skona.

En 6-åring och en 7-åring rids sen inridningen med dessa skivor och jag har frågat varför, men inte fått svar som jag ”köpt”.  Har googlat lite, men inte heller där fått några ordentliga förklaringar.

Ja, vad säger ni kära läsare?

Använder ni bettskivor och varför i så fall?

Idag kan jag knappt minnas när jag senast såg bettskivor användas- när jag började rida för över 30 år sedan var det vanligare, fast främst på lektionshästar i allmänhet och ponnyer i synnerhet om jag minns rätt.

14 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Finns det inte skivor som är lite strutiga som blev populära? Det är väl bra om bettet nyper tex eller om det är lite för stort. Man får kanske lite tryckeffekt á la parerstänger om de är stabila/hårda.

  Använder inte skivor. Bättre med ett bett som passar som det är. Blir ju extra att hålla rent också.

  Svara
 2. Monica

  Bettskivor under inridning och kanske första månaderna därefter, sen behövs de icke mer i mitt tycke

  Svara
 3. Anna-Karin Eng

  Bettskivor kanske på unghäst eller hellre snokremmen från en achengrimma mellan ringarna under hakan för att det ska bli mer stabilt.

  Svara
 4. M

  Jag har ett par mjuka bettskivor till min ena häst. Den behöver det för att den ”tappar kontakten och kastar med bettet i munnen” när hon blir exalterad. Det är en väldigt speciell hopphäst med extremt skarp stam som man får kompromissa med om mycket för att hon ska fungera. Till exempel går den på ett tredelat med en riktig ”ponny-nosgrimma” med väldigt lösa remmar. I gengäld är hon en riktig fighter som kämpar med mig och är väldigt ofta felfri och placerad.
  Bettskivorna tycker jag minskar effekten att hon ska nypa dig själv när hon börjar med sitt beteende.
  Det är inte snyggt, men det fungerar!

  Svara
 5. Jessica

  Det jag minns mest med bettskivor är att förutom att de är fula dessutom var asjobbiga att sätta på. Ponnyerna (vissa av dem) på ridskolan hade sådana och det sades vara för att ungarna inte skulle dra bettet genom munnen på dem!!! Stackars hästar om de fick slita och dra så på lektionerna…

  Svara
  • Prick

   På ponnisarna förr i tiden fanns ju oftast inte nosgrimmor. Då var det väl bra med bettskivor.

   Annars håller jag med, inte så trevligt om man drar igenom bettet MED en nosgrimma.

   Svara
 6. Anna

  Har också det på en av mina hopphästar som inne på banan blir så exalterad och gärna kastar runt bettet. Det håller bettet på plats. Dagens bettskivor är inte svåra att få på, även de har utvecklas genom åren. Finns ju genomskinliga om man tycker det är fult. Själv kör jag på vita 🙂

  Svara
 7. Eva i Lux

  I detta fall (mitt) har dessa två hästar såvitt jag vet inga som helst problem med munnen eller huvudlag. De rids konstant sedan 3-årsåldern med skivorna. Om man nu inte har en ”problemhäst”, eller en som av annan anledning kräver skivorna, ser jag hellre att man förskaffar sig kunskapen om ett korrekt bett. Läste för övrigt en artikel i en tysk hästtidning att det tydligen finns FEMHUNDRA olika typer av bett!!!!! Tur man har ”normala” hästar 🙂

  Svara
 8. CeciliaL

  Jag tycker valdigt manga verkar lagga pa hasten nagot av nagon anledning (eller av ingen speciell anledning – ar forvanad hur manga som uttrycker sig om vad som ar ’snyggt’ eller ’fult’ – visst, jag vill att det ska se ut pa ett visst satt, men funktionen ar anda viktigare an hur snyggt/fult det ar, for mig) och sen rider de pa resten av livet med samma prylar, aven om anledningen for lange sedan forsvunnit (typ hasten ar inte langre 3 ar). Tex. ser jag remontnosgrimma som en kortsiktigare atgard i de flesta fall, men jag vet att min styvfar red vidare i 15 ar till med sin (fula!!) remontnosgrimma – undrar verkligen om hasten fortfarande behovde den? Nar han var ung, kunde han slappa igenom bettet genom munnen, sa han behovde iaf den ett tag (eller om han skulle haft bettskivor, haha).

  Svara
 9. Kusten

  Jag använder bettskivor då jag med min unghäst behöver vara väldigt överdriven i tygeltagen för att visa färdväg o h styra rätt i trixiga situationer och det kan göra av någon anledning att bettet flyttar sig i munnen på denna häst. Jag tycker man ska prova sig fram och man får helt enkelt använda den utrustning som man behöver på just den hästen.
  Hade jag haft nosgrimma som satt åt på ett visst sätt kunde jag skippat bettskivorna men jag har valt att inte ha nosgrimma då jag läst mycket kritiskt om detta. Det sker ju mycket inom forskning och ifrågasättanden av hästens utrustning just nu som jag tycker är intressant.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>