Dagens (namnskylts)fråga

Från ingenstans slog det mig plötsligt att jag, såvitt jag kan påminna mig, inte har sett en enda namnskylt på vår anläggning sedan jag flyttade dit.

Och med namnskylt menar jag INTE de fodertavlor i plast (ofta tillhandahållna av KRAFFT) där man kan skriva BÅDE hästens namn och foderstat utan ”traditionella” namnskyltar/ tavlor där man anger hästens namn, födelseår och härstamning.

Är det rent av så att det är ”ute” med namnskyltar eller är det snarare en ”stallkultur”-fråga dvs att man i vissa stall har dom till nästan alla/ alla hästar och i andra stall inga alls?

Hur är det i ert stall?

Själv har jag som sagt inte haft en namnskylt på flera år och på den tiden jag hade en så gjorde jag dom själv (laminerade ett A4-papper typ).

image

Edit: och bara för att jag nu skrev som jag gjorde var jag tvungen att tillverka en liten skylt till Vicks, se själva 🙂 !

24 kommentarer Skriv kommentar

 1. Cristel Sörensen

  En i vårt stall har en sån. Jag har alltid önskar mig en i mässing. Det viktiga är att det står Äg. C. Sörensen.

  Svara
 2. Minstral

  Jag har namnskyltar till mina, gillar dock inte egengjorda utan har fina beställda skyltar. Har aldrig med ägare, tycker det är lite töntigt i ett litet stall, kanske fyller någon funktion i ett större stall. Laban har skyltar med bara hästens namn medan jag har födelseår och stam. Tycker det är fint med namnskyltar.

  Svara
  • Anna-Kajsa

   Vi gör som du, namn, härstamning och födelseår men inte ägare – dels är det ju vi som äger alla hästarna i stallet, och dels tycker jag att ägarraden ofta stör symmetrin i skylten. Vi har jättefina skyltar i gjutjärn, likadana till alla men tyvärr har de ännu inte kommit upp i nya stallet. Vi flyttar om hästarna lite och drar oss för att göra hål för skyltar som kanske måste flyttas igen! Men i och med att vi inte har en massa täckeshängare och grejer på boxarna tycker jag att det blir en snygg brytning med likadana skyltar i en färg som bryter av på boxdörrarna.

   Svara
    • Anna-Kajsa

     Jag letar tillräckligt smala skruvar – då borde det gå att skifta dem utan att göra nya hål. Hålen är troligen gjorda för spik, och då blir det inte snyggt att flytta runt dem.

     Svara
     • Anna-Kajsa

      Jag kom förresten att tänka på en episod för sådär 20 år sedan. En kompis hade handmålat en jättefin namnskylt åt min häst. Jag tog ut den i stallet, men hade inte grejer för att sätta upp den. När jag kommer nästa dag strålade stallägaren – han hade varit snäll och satt upp den åt mig – ocentrerat på dörren, med en stor skruv mitt på och han hade dessutom kapat ett hörn på den för att det gick en snedställd regel över dörren…

  • Birgitta

   Bekännelse från Birgitta 12 år:

   Jag var under många år väldigt skrockfull gällande namnskyltar och vägrade att köpa någon.

   Detta bottnade i att jag, när jag köpte min första häst, beställde en namnskylt redan innan hästen kom till mitt stall.

   Denna häst fick jag lämna tillbaka efter mindre än en månad så det var inte länge jag hade nytta av skylten kan man säga.

   De som köpte hästen kort efter mig döpte dessutom om den (från Flash till Felix) så jag kunde inte ens skänka bort skylten i efterhand….

   Sedan dess tänkte jag att det skulle medföra otur om jag köpte namnskyltar…

   Idag har jag nog (?) kommit över detta men å andra sidan betyder inte en namnskylt heller något för mig (dvs inte tillräckligt för att gå och köpa en) .

   Den skylt jag satte upp nyligen är främst om nyfikna besökare undrar vad det är för ett vackert djur som står i sin box hi hi och telefonnumret är ju bra att ha om det skulle hända något (även om vi också har en telefonlista i stallet).

   Svara
 3. Trasselkvast

  Vi har alla fått varsin skylt i samma design, av stallägarna när vi flyttade in. Trevligt initiativ och snyggt i stallet. Och ja, ägaren namn står med *nöjd*

  Svara
  • Birgitta

   Ja, det var verkligen ett trevligt initiativ och i ett inackorderingsstall tycker jag att det är bra att ägarens namn står med och gärna telefonnumret också.

   Svara
 4. jannike

  Har länge funderat men inte kommit till skott, sen så kan ja inte sätta upp den på boxdörren för den är öppen och då kommer min bäver att gnaga på den. Men en dag kanske. Är ingen som har i mitt stall annars.

  Svara
 5. CeciliaL

  Na, jag fattar inte det dar med namnskyltarna i svenska stall – vem bryr sig om vilken harstamning och fodelsear en privathast har? Jag menar, om man ar intresserad sa fragar man agaren och sen nar man vet det sa behovs informationen inte igen liksom. Tycker det ar 12-ars-stuk pa det hela! Har har man bara namnskyltar med namnet pa, om ens det – de dar namnskyltarna med extra info ser man val mest pa stuterier eller liknande, dar informationen ar av intresse och det ar manga utomstaende som besoker och behover den informationen, och pa en ridskola behover ju folk veta vad hastarna heter (men harstamning etc kan ju kvitta, och star inte med pa ridskolor har). Kan kanske tanka mig att folk pa absolut elitniva skulle ha flotta namnskyltar i sina stall, men vanliga hobby(tavlings)ryttare, naaa… Har man hastar hemma i eget stall ar det ovanligt att ha skyltar alls – jag vet vad mina hastar heter! 🙂

  Svara
  • Anna-Kajsa

   Jag tycker det är jätteintressant att se stammen på främmande hästar :-D. Sen är det praktiskt att ha boxen ”namnad” om man behöver hjälp med ett insläpp någon gång. Och jag ser skyltarna lite som en inredningsdetalj också, naturligtvis har vi valt färg som harmonierar med stallinredningen! Hästar som inte längre finns kvar hedras med namnskylten i sadelkammaren.

   Svara
   • CeciliaL

    Det later fint, A-K! Jag har en ’blue plaque’ till Archie, som togs bort forra sommaren, och det ar en tradition jag tanker fortsatta med. Tittar ofta pa den nar jag passerar, och minns den alskade hasten. (du kanske sag den pa FB)

    Svara
 6. LenaB

  Har en egentillverkad där det står namn, härstamning, födelseår, mina telefonnummer, samt vilken service hästen har (in-/utsläpp, täckesbyten etc). Står i ett stort stall med en hel del olika personal så jag tycker det är viktigt att de som är där vet hur de får tag på mig samt vad som ska göras med min häst.
  Tycker för övrigt att det är snyggt och kul med skyltar på boxarna! Jag är nog max 12 i det avseendet;-) har alltid haft skyltar till mina hästar, antingen proffsiga eller hemmagjorda…

  Svara
  • CeciliaL

   Det dar later som en bra skylt – telefonnummer och service ar ju jattebra att ha pa boxdorren i ett stort stall.

   Svara
 7. Titti

  Har aldrig haft en tillverkad namnskylt till någon häst i hela mitt liv!! Ibland piffar jag till det lite med egenhändigt tillverkade skyltar, utskrivna fint på dator och laminerade;!

  Svara
 8. Rie

  Sedan kan det ju vara bra med namnskylt om någon främmande person behöver göra något med hästen. Så att de tar rätt häst…
  För många år sedan så hyste en hästhandlare in en häst i ett stall, då hans eget var fullt.
  Någon/några dagar senare skickade han personal för att hämta hästen som skulle iväg någonstans.
  På anläggningen fanns en annan häst inhyst, efter samma hingst och rätt så lik saluhästen.
  Ni förstår va?
  Ägaren till den inhysta hästen kom lyckligtvis till stallet efter ca en timme och hittade inte sin häst i boxen eller någon annanstans.
  När hon fick höra att en hästtransport varit till stallet anade hon oråd.
  Så småningom fick hon tag i hästhandlaren (eller om det var de som lastat hästen, kommer inte ihåg). Inte helt lätt då det på den tiden inte fanns mobiltelefoner.
  Transporten fick vända och återlämna hennes häst och hämta den rätta.
  Hästägarens häst hade också skadat sig under transporten.
  Detta renderade i en tidningsartikel, möjligen att jag har den kvar fortfarande.
  Jag känner både hästhandlare och hästägare.

  Svara
  • Birgitta

   Vi hade också 2 ”Kelly” på ridskolan- en lektionshäst och en privathäst.

   Har för mig att båda hade skyltar men en gång observerade jag ändå en lektionsryttare som var på väg att ta ut ”privat-Kelly” för en lektion 🙂 .

   Svara
 9. Louise

  I stallet jag står i har alla whiteboards på sina boxar. Där skriver man namn på hästen och vad den kallas. Vad den ska ha på i hagen, ägare och telefonnummer. Några har skrivit dit stam också. Är det nåt speciellt så skriver man dit det typ ”ej utsläpp imorgon, hovslagaren kommer”. Tycker jag är superpraktiskt 😀

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>