Pris kontra innehåll- bryr ni er?

Läser en artikel om olika proteintillskott i senaste numret av Ridsport.

Artikeln jämför på ett bra sätt olika proteintillskott (exempelvis soja, foderjäst och potatisprotein) MEN; jag saknade en viktig komponent: en prisjämförelse.

För jag vet att det skiljer MASSOR på vad tex Kraffts olika proteinfoder kostar mot tex sojan som är outstanding billigast (15 kilo för 135:– är nog svårslaget).

Nu finns det måhända annat att invända mot just soja men jag undrar idag:

Hur resonerar ni när ni köper foder?

Köper ni det som är billigast i förhållande till det ni söker (mer energi, protein, whatever) eller är det annat som avgör och vad i så fall?

Om ni tex ska köpa vitaminer; läser ni på innehållsförteckningen och jämför olika märken mot varandra?  För om man GÖR det kan man ju ganska snabbt konstatera att det ibland finns lite väl lite verkningsfull substans i flaskan eller att det i alla fall skiljer en del från produkt till produkt (samma sak gäller olika ledtillskott tex).

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. DRESSYRLIV

    Kollar SJÄLVKLART innehåll. Pris bryr jag mig däremot inte så mycket om. Jag kan stå och jämföra innehåll i en halv evighet. Detsamma gäller mat föt humansidan. Är något för billigt drar jag direkt öronen åt mig och anar direkt ugglor i mossen. Köper i princip aldrig varor som är FÖR billiga då min uppfattrning är att dessa produkter nästan bara består av en massa utfyllnads-skit, för mycket tillsatser mm.mm.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag har tidigare skrivit just en sån artikel, med jämförpriser på Smrp. I det här fallet handlade det som svenskodlade proteingrödor, som i många fall inte finns att köpa ”rakt av” utan används i färdigfoder, därav ingen prisjämförelse.
    Men jag håller med dig i sak – jag räknar absolut ut priset på det jag är ute efter i fodret och jämför. Handlar det om protein så är det både pris per smrp och proteinets sammansättning jag tittar på. Vitaminer kan också skilja jättemycket, och ffa B-vitamin kan ha väldigt olika sammansättning – så även där är det bra att veta vad man verkligen vill ha och se till att det är det man får.

    Svara
  3. Prick

    Just proteintillskott är jag lite fundersam till. Proteiner är lite som B-vitamin, det finns en massa olika sorter och de har olika uppgifter att fylla. En del är livsnödvändiga och måste tillföras. Andra fixar kroppen själv genom att ombyggnad. En del är mer tillgängliga än andra för kroppen att ta upp.

    Jag försöker därför hålla mig till grovfoder hö/silage/lucern i största möjligaste mån. Ev toppa med lite havre, fast helst inte. Ger ganska stora mängder stråfoder och har aldrig upplevt att hästarna blivit bukiga av det. Tror det är en skröna, men motbevisa mig gärna.

    Vitaminer brukar ibland följa med ev mineraltillskott, beroende på sort. Fast jag skulle inte komma på tanken att köpa vitaminer separat. Helt krasst är många lurade av reklam om tillskott som är helt onödiga. Å andra sidan, mår man bra av att köpa en vitaminburk till sin häst, varför inte? Det skadar ju knappast.

    Svara
  4. Katja

    Tycker generellt att det är viktigt att kolla innehållet i allt foder. Mycket kattmat innehåller exempelvis havre….något som en katt inte alls kan tillgodose. Många verkar också handla på sig massa tillskott i onödan utan att ha gjort en ordentligt analys av grovfodret……heeeelt vansinnigt. Vet man inte vilka värde som finns i grovfodret blir allt en enda gissning. Att gå på att ”hästen ser fin ut” är nog den mest ogenomtänkta kommentar någonsin och känns väldigt förlegat. Mitt grovfoder innebär tex att jag absolut inte ska ge något spannmål men måste tillsätta vitamin e. Helt omöjligt att veta utan analys

    Svara
  5. Miranda Kedbäck

    Säger som vissa här har skrivit tidigare – jag jämför innehåll till förbannelse men bryr mig inte jättemycket om priset. Är det något som jag anser att mina hästar behöver så köper jag det, punkt slut. Only the best is good enough! Sedan behöver man ju inte vara korkad, så jag köper naturligtvis storpack och dylikt för att få ner priset. Dessutom slipper man då åka och köpa hästmat jämt. Men jag skulle aldrig tumma på innehållet för att få ner priset.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Fast jag ser det inte som någon motsättning. Med fyra hästar har man inte råd att ge dem vad som helst, och genom att ha koll på innehållet, dvs vad man betalar för, kan man hitta det som är mest prisvärt för hästarnas behov. Så genom att vara prismedveten och se vad man betalar t ex per MJ eller per g smrp kan man välja det som passar bäst och är mest ekonomiskt. Vi köper t ex ett relativt dyrt grovfoder, men räknar man priset per MJ och g smrp så blir det mer prisvärt än ett billigare grovfoder. Detta förutsätter förstås att hästarna behöver så mycket energi och protein, annars är det ju onödigt.

      Svara
      • Birgitta

        Instämmer helt.

        Har man 1-2 hästar kan man kosta på sig att betala mer än man behöver om man nu skulle vara lagd åt det hållet men en ridskola med säg 40 hästar kan spara massor på en foderanalys.

        Räkna på hur mycket man tjänar på att tex kunna dra ner på 1 kilo stråfoder/ häst:

        40 hästar som äter 1 kilo ensilage mindre à 2 kronor kilot x 365 dagar om året = nästan 30.000 på ett år!

        Svara
        • Miranda Kedbäck

          Jag som har två hästar tänker naturligtvis så som jag skrev. Jag upplever ju inte att jag betalar ”i onödan” (då finns det helt klart roligare saker att lägga pengar på) men om jag/min veterinär anser att någon av mina hästar behöver äta något utöver grovfodret kommer jag att köpa det utan att tänka på priset. Känns märkligt att behöva resonera som att jag hade 40 hästar när jag inte har det, inte vill ha det och aldrig kommer att ha det. Sen är ju bra grovfoder absolut prio ett, men det förutsätter jag att de flesta tycker och det var ju inte riktigt det som inlägget handlade om.

          Svara
          • Birgitta

            Min erfarenhet är att det är väldigt vanligt att hästägare köper onödigt foder/ tillskottsfoder till sin häst och då handlar det definitivt inte om att en veterinär eller ens en ”kostrådgivare” har rekommenderat detta utan det är mer av okunnighet, för att man ”vill vara på den säkra sidan” eller helt enkelt har fallit för en massa lögnaktig reklam.

            Kolla hur mycket vitlökspulver det säljs tex! Ren humbug!

            Hade vitlök verkligen hjälpt mot hosta hade nog veterinärer rekommenderat detta….

            Skulle kunna ge tusen olika exempel på tex hästägare som köper svindyrt müslifoder (för det ser ju så gott ut och hästen tävlar ju LC gudbevars…) utan en enda grovfoderanalys och dessutom med minimal grovfodergiva….

          • Miranda Kedbäck

            Haha, det är förvisso sant. Eller all ”muskel-mat” som tydligen ska göra så att hästarna hoppar bättre (i lokal 1m). 😀

          • Birgitta

            Och ledtillskott som ska göra att din häst får gångarter som den aldrig haft i hela sitt liv….

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>