Mer om aluminiumskor

ALU

I senaste numret av Ridsport kan man läsa lite om aluminiumskor och jag dristar mig till att ana varifrån artikelförfattaren har fått i alla fall liiiite inspiration om ämnet.

Vara hur det vill med den saken men för egen del är jag verkligen helsåld på konceptet- vare sig man har en häst som min som behöver extra hjälp med sina plattfötter eller man ”bara” vill att hästen ska bära så lite vikt som möjligt på sina hovar.

Jag kommer utan tvekan att kolla om vilken häst jag än kommer att äga i framtiden kan gå med aluminiumskor i stället för de traditionella järnskorna för jag antar att det finns en del som inte kan ha dessa skor?

Men tex de som idag har en massa mickel med kilsulor skulle jag verkligen rekommendera att prova de kilskor som Vicke har sedan snart 1 år tillbaka- fungerar det så är det ju ypperligt att slippa stänga in hoven med en sula som dessutom ökar risken för tappskor.

Vad gäller det slitage som nämns i artikeln har jag för egen del inte märkt av detta alls men då ska man betänka att min häst skos var 5-6 vecka och att han inte går (rör sig) särskilt mycket i hagen. Inte heller rider jag ut mer än ca 2 dagar i veckan (men då kan det bli en hel del på asfalt).

Att alu-skorna är avsevärt dyrare (vad kostar järnskor egentligen?) tycker jag är fullständigt ointressant i sammanhanget så länge vi talar om någon som äger en eller ett fåtal hästar, som ridskoleägare med 40 hästar kanske några kronor hit eller dit spelar roll men att oja sig över skor som kostar som i Vickes fall runt 250 kronor paret är…ursäkta mig…bara pinsamt.

Har man inte råd med detta var 6-8 vecka (och järnskorna är som sagt inte GRATIS) då tycker jag att man ska fråga sig om man ens ska ha häst- faktiskt. Det är ju en så mikroskopisk del av vad allt kring ett hästägande kostar.

Sedan är det kanske mycket möjligt att inte alla hästar bör gå med alu-skor av olika anledningar men JAG kommer i alla fall att kolla alla hästar jag ska rida i framtiden.

I vårt egna stall har vi för övrigt 2 hästar förutom Vicks som har alu-skor, en dressyrhäst som tränar på MSV-nivå och en hopphäst som tränar på dito nivå i sin gren och båda har haft denna typ av skor i flera år.

EDIT: kollade för skojs skull vad skor kostar på nätet. Nu var detta bara på ett ställe men där kostade järnskor runt 30 kronor styck och alu-skor med dubbla.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. silverbjälke

    Inte helt fel för vissa hästar, Personligen tycker jag de är på tok för tjocka. Men beroende på hov, led, sena, stråle så är det självklart ett bra alternativ många gånger. Avhängt för aluskon är att strålen måste vara riktigt bra och låg med ordentlig markkontakt annars orsakar höjden på aluskon en jättestor negativ vinkel där hästen inte får ner strålen i backen och därför får lätt att bli lite bakom sig med bakbenen och få svårare att samla sig + att det påfrestar böjsenan då den trampar genom lättare. om skor kostar 30 eller 300 är ointressant, man har inte ett djur som kostar tusenlappar i månaden, en heltidstjänst i nedlagd tid och utgör ett livsstilsval utan att prioritera att djuret har det så bra det bara går.

    Svara
  2. Miranda Kedbäck

    Jag har aldrig ens hört talas om detta tidigare. Mycket man missar uppenbarligen! Min förra häst fick slutligen tas bort pga hovproblem, så nu är jag bara glad över att ha en ”normal” häst som kan skos med ”normala” skor, haha.

    Svara
      • Miranda Kedbäck

        Vad var det inte, snarare. Tunn sula, tunna hovväggar, lindrig hovbensförsänkning (kan ha varit medfödd) och sköra fullblodsfötter som sprack åt alla håll och kanter. Detta på en stor och bastant angloarab på 172 (!). Vi gissar att hon helt enkelt blev för stor och tung för sina känsliga hovar. Efter att ha åkt in och ut på klinik i ett år, haft henne stående på box två månader och att landets experter hade undersökt henne fanns det inte mycket mer att göra när sulömheten kom tillbaka gång på gång. Hon blev bara 8 år, verkligen tragiskt. 🙁

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>