Bästa hästgodiset?

Jag funderar över vad som kan vara lämpligt att ha hemma som lite godis till hästen?

Nu tillhör jag VERKLIGEN inte dom som har detta i fickorna och liksom sticker åt hästen en godbit titt som tätt- tvärtom, det inträffar faktiskt aldrig, om inte annat för att jag inte vill gegga ner jackfickorna med söndersmulade sockerbitar eller skrumpnade morots-diton.

Men jag lägger gärna något i krubban efter ett ridpass tex, eller när jag ska gå för dagen och i dagsläget är det morötter som jag köper i 20-kilos säckar som levereras till anläggningen en gång var 14:e dag.

Dock upphör morotsavlämningen någon gång under våren för att återupptas under hösten (morötterna brukar inte hålla så bra i slutet av säsongen) och jag funderar alltså på alternativ.

Det jag tror att det kommer att bli är VETEKLI; av flera olika anledningar.

1. Det är gott

2. Det är extremt billigt (75 kronor för 20 kilo)

3. Det kan lagras i en plasttunna i stallet ”hur länge som helst”

4. I liten mängd påverkar det knappast hästens övriga foderstat

Vad tror ni om det?

Kli uppblött i lite varmvatten kan nog bli en hit gissar jag 🙂 .

Så klart kan jag ju köpa äpplen, päron, ”riktigt” hästgodis eller något annat också men då måste jag göra det oftare och tänka på att ha det i stallet- en säck kli kan jag ha i flera månader tänker jag.

Vad är er inställning till godis? Ger ni eller ej? Varför och vad?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. M

    Vi ger godis efter ”prestation”, dvs det första de får efter en runda på bana är godisbitar. Vid stallet/lastbilen ger vi Mash sen som de älskar att äta.

    Hemma är det morötter och någon godisbit efter ridning. Så jag tillhör dem som ger mina hästar godis, hehe

    Svara
  2. Miranda Kedbäck

    Om jag ger min häst godis beror helt på hur hästen beter sig runt godis. Är det en riktig ”glupsk” häst som blir nafsig direkt och sen bara letar godis hade jag bara gett godis i krubban. Min dam är dock väldigt kräsen och dessutom ”ladylike” – hon sniffar försynt på godisbiten, funderar lite, och sen (eventuellt) äter hon upp den. Då kan hästen allt få godis, tycker jag. Bäst är ju förstås morötter eller äpplen, men hon äääälskar hästgodiset med hallonsmak från Granngården så det får hon också. Inget annat duger. Jag köpte en låda plockgodis från PS of Sweden under GHS, men inte en enda godis dög. Så jag får helt enkelt hålla mig till de två godisar hon tycker om – morötter och ”hallongodis”.

    Svara
    • Birgitta

      Usch nej, hästar som tigger, skrapar och/ eller nafsar efter godis är det värsta jag vet.

      Har aldrig haft djur som tiggt på detta vis och har andra gett mina hästar sockerbitar har faktiskt samtliga spottat ut det för de vet liksom inte vad det är (jag ger aldrig socker).

      Jag skulle bli tokig om min häst började tigga så fort den såg mig, sådant finner jag som sagt extremt irriterande.

      Svara
      • Miranda Kedbäck

        Nej, det gillar jag verkligen inte. Och jag gillar inte heller när andra människor ger mina hästar godis, haha. Jag gav min unghäst EN godis EN gång och hon blev helt tokig. Så henne är det absolut no no på att handmata.

        Svara
  3. CeciliaL

    Jag håller inte på med ”godis” till mina hästar. Tänker inte så, och vill inte ha nafsiga hästar.

    Svara
  4. DRESSYRLIV

    Ger en Spillers efter avslutad ritt och mängder av morötter i samband med fodringarna. Och så kan det nog slinka in en Spillers till då och då under tiden jag är tillsammans med mina små fyrbenta vänner 🙂

    Svara
  5. Minstral

    Kli och morötter ger jag i fodret och sen har vi hittat ett hästgodis i pelletsform som våra hästar gillar som de brukar få. Diego får dock aldrig ur handen, de som hade honom innan lärde honom att ”tigga”, dvs om man säger – kan du tigga? så viftar han med frambenet i luften. Dessutom blir han bufflig, så det vill jag inte uppmuntra. Diva kan man ge på gången, hon äter sin godisbit och är nöjd med det. Sen har vi ”slickburk” också, extremt uppskattat och den använder vi när vi verkar föl, klipper, gör vid sår för att ta några exempel. Den tigger inte Diego efter så den kan han få av på gången.

    Svara
    • Birgitta

      Men vilket bra (NOT!!!!) trick fd ägarna lärde Diego. Kan ju inte alls bli farligt med en häst som vevar med frambenen. Förstår att du inte vill uppmuntra detta.

      Svara
  6. Linda

    Jag ger mina hästar godis så länge som dom inte tigger, då blir det inget.
    Oftast bara som belöning eller vid stretch inte ”bara för att”.

    Svara
  7. Louise

    Köper ibland Polo (mintgodis) om jag kommer över det. Annars blir det aldrig godis regelbundet utan överblivna morötter eller äpplen då och då.

    Svara
  8. Emelie

    Jag har alltid haft som policy att inte ge godis, och definitivt inte ur handen. Men jag har fått resignera med min nya ponny. Vägen till hans hjärta går genom magen.

    Har några små pelletsar som han får när han kommer i hagen, samt efter betsling. Tyvärr har han blivit lite tiggig (hatar det) men det går rätt bra ändå. Tigger han får han inget godis. Försöker successivt dra ner på det så hoppas vi kan slippa så småningom.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>