Vilken bra artikel!

Åhhh vad jag nickade instämmande när jag läste denna artikel som jag tycker är sååå ”spot on”.

Nu ska jag inte påstå att jag BRUKAR läsa barns hästbloggar men av de gånger jag gjort detta och framför allt på de UNGDOMS-bloggar jag följt eller följer stämmer det till 100 %.

Det är otroligt mycket prylsnack och prylhets man kan få läsa om och man inser ju snabbt som vuxen att dessa unga (runt 20) människor ibland totalt har tappat sinnet för proportioner och helt verkar sakna verklighetsförankring.

Man tipsar om stövlar för runt 8 papp, hjälmar för liknande summor, jackor och andra kläder med prislappar som jag vet att få vuxna, heltidarbetande människor kan unna sig.

Även hästen ”måste” ha all möjlig enligt mig fullständigt onödig utrustning (vem behöver 20 schabrak och lika många täcken till EN häst) och man kan ju undra hur allt detta finansieras?

Tja, en ungdom försvarade sitt shoppande med att hon minsann betalar för alla saker SJÄLV vilket ter sig otroligt komiskt när hon samtidigt medger att jo….modern betalar ju delar av stallhyra, träningar, försäkring osv.

Kanske vore idé att skippa en del av alla köpen tänker jag och låta moderns plånbok vila helt och hållet? För  i just detta fallet handlar det om en tjej som inte ens bor hemma längre och som har egna inkomster.

Vad gäller utseendehetsen är detta också något jag har reagerat på, dvs hur ungdomsbloggare låter sig fotograferas och vilka selfies de inte drar sig för att publicera på en hästblogg.

Nu låter jag kanske som värsta pryda Birgitta 78 år men alla dessa tunna linnen med upptrycka bröst, nerhasade shorts, läppstiftsplutande munnar osv….hör de verkligen hemma på barns och ungdomars hästbloggar?

Och för er som undrar varför en 48-åring ens LÄSER ungdomsbloggar så tycker jag trots ovan att det ibland också finns HÄST-relaterade vettiga saker som är värda att läsas om, när man har skalat bort ”det andra”.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ann-Lena

    Väldigt läsvärd! På så sann! Blir också alldeles stum när jag tänker på vilka summor som barn och ungdomar konsumerar idag. Vad jag inte för mitt liv kan begripa är hur föräldrarna kan stötta det? Vansinne!!

    Svara
    • Birgitta

      Vad gäller de flickor som har egen häst och där det läggs enorma summor på detta intresse TROR jag föräldrarna generellt sett har det ganska gott ställt och inte fullt ut ser eller rättare sagt KÄNNER AV hur mycket pengar som går iväg.

      De vill kanske också ge sina barn allt som de kan utan att behöva försaka för mycket för egen del och ser inget fel i att strö pengar över barnet.

      Ibland ser jag också att det kan handa om ”indirekt sponsring” som jag undrar om föräldrarna själva alla gånger är medvetna om? För tro f..n att man har råd att köpa ett par stövlar för 8 tusen för egna pengar om man tex fortfarande bor hemma trots att man arbetar heltid.

      Även om föräldrarna (ibland) vill ha en symbolisk summa för boendet så går det liksom inte att jämföra kostnader för eget boende med att bo hos mamsen och pappsen som ofta även tillhandahåller tex bil, bensin, släp osv.

      Svara
  2. Trasselkvast

    Väldigt välskriven, och beklämmande artikel. Dock är jag inte lika pessimistisk och tror inte att rdet är omöjligt att lösa. Problemet är bara att det gått lite för långt innan föräldrarna sett det pga av att stallet i många fall fortfarande är en sluten värld, trots det myckna curlandet. Mina föräldrar hade tex inte en aning om vad som försiggick i stallet när jag var tonåring, och ridlärarenoch anställda har traditionellt inte haft något ”uppfostringsansvar” för flickorna på samma sätt som tex en skollärare har.

    Svara
    • Birgitta

      Ett annat problem tror jag är att det idag går att köpa hur mycket som helst på kredit och avbetalning innan det tar stopp. Och man behöver inte titta på ”Lyxfällan” för att förstå att det är så för många löser sitt konsumtionsbegär.

      Att man sedan får betala dyrt och i åratal för saker som man inte längre ens har i sin ägo tänker ”man” inte på utan handlar som om det inte fanns något morgondag.

      Förvisso inget typiskt för just ungdomar…

      Svara
  3. Emelie

    Ponnymamman Rules! 😀 Jag sållar bort alla bloggar som handlar om märken och utseenden. Jag har själv inget intresse i det, och jag vill läsa om häst, häst, häst och lite mer häst! 😛

    Svara
  4. CeciliaL

    Verkligen bra artikel. Sen foljde jag lanken till den dar Tyras blogg och hon hade skrivit manga spaltmeter dar hon spydde galla over Ponnymamman, ojojoj, mycket svordomar och personliga pahopp. Hon skulle nog sovit pa saken innan hon publicerade sitt blogginlagg! Fast jag fattade inte riktigt; Tyra skriver att hon ar vuxen, men hennes profilbild pa bloggen ar en bild dar hon star ikladd en fluffig vit prinsessklanning?! Valdigt vuxet.

    Svara
    • Bodil

      Har aldrig hört talas om Tyra men kollade in hennes sida… Det var inte så där väldigt imponerande! Filmer som ska vara roliga, men som istället bara är plumpa. Lite taskiga kommentarer när hon instruerar, inte speciellt imponerande!

      Kollade hennes ålder, hon verkar vara 30 år.

      Svara
      • Birgitta

        Nej, Tyras storhet (?) har även gått mig förbi.

        Jag är nog för mycket ord och språkpolis för att klara av så grova stavfel osv och i den mängd som bara det senaste inlägget där stoltserade med.

        Svara
  5. idegumman

    Hej! Här är en femtiplusmamma som hittat din blogg att kolla upp då och då. Måste ju erkänna att jag mest fnissar åt de små bilderna, youtubeklippen och andra skojigheter du lägger upp mellan dina egna inlägg. Jag gillar att titta in då och då även om jag inte läser alla inlägg, rider bara på ridskola så många av dina inlägg som mer berör folk med egen häst fastnar inte i mitt minne. (Men fick lite roligt häromdan när ridskoleläraren plockade fram pottor och bommar, aha! – pott-träningen! :)…)
    Jag har också en annan blogg som jag kollar in då och då för att läsa, fnissa, gapflabba åt, och med tårar i ögonen ta del av funderingar, och det är en viss NellieB:s blogg (!). Hennes värld är långt från min, både till ålder och till innehåll, och det är fler än en gång jag suckat för mig själv över bilderna eller skriverierna (och det gör jag med ålderns rätt, men för mig själv…), men hennes tankar är ibland bara så otroligt beskrivande av de ungas situation, så jag kan inte annat än tacka för att hon delar med sig så jag har en chans att försöka förstå lite av de ungas värld utanför mina ramar. Via hennes blogg har jag också kollat lite av Tyras funderingar, sett de helknasiga filmerna. Jo, jag vet inte vad jag ska tycka, men både humor och allvar finns det där nånstans, jag får anstränga mig att läsa av guldkornen (!) mellan raderna eftersom jag inte gillar hennes språk alls :). Och språkfel finns det nuförtiden hur mycket som helst även i dagstidningar så en språkpolis som jag får vänja mig om jag ska få reda på nåt nytt… :)!
    Vad jag ville säga med den här kommentaren: Jo, jag läste Ulrikas debattartikel, och jo, visst, nästan … bra skrivet?… men nej, jag har läst alltför mycket bra tankar och uppmuntrande ord i N:s blogg, där kan jag ibland verkligen helhjärtat kommentera ”bra skrivet!”. Dessutom ska inte vi vuxna racka ner på de unga bloggarna, vi ska försöka förstå och påverka deras situation på annat sätt än att smutskasta dem offentligt.
    Vad gäller de ungas selfies, jag blir lika sur när jag kollar in modekataloger eller vanliga reklambilder i våra vanligaste klädbutiker… jag tror inte att det var de unga som var värst i början, fast vad vet jag, jag är ju bara en vanlig gammal gnällig häst-tje… -tant. 🙂 Nu skulle det sitta bra med en koncentrerad skänkelvikning eller en förvänd sluta på volten så jag får nåt annat att tänka på :)! Ha det bra!

    Svara
    • Birgitta

      Tack för din första (?) men förhoppningsvis inte sista kommentar på bloggen.

      Jag förstår både din och Ponnymammans point- inget är svart eller vitt.

      Själv skulle jag vilja flytta fokus från barnen till deras föräldrar för det är inte bara så att de förser ungarna med cash utan det får ju inte glömmas att det är med mors eller fars goda minne som ”småungar” bloggar.

      Det är här man kan välja att ”lägga sig i” eller inte som förälder.

      För några år sedan hittade jag en blogg som drevs av en ung (runt 13 år) tjej som jag kände. Innehållet tyckte JAG av olika anledningar var ”olämpligt” och då jag påtalade detta för föräldrarna visade det sig att de inte hade kännedom om bloggen som de faktiskt tvingade flickan att stänga ner.

      Rätt eller fel men jag tycker att man TYVÄRR måste vara lite (eller mycket) försiktig med vad man publicerar på nätet.

      Hur mogna barn än tycker att de är i sina egna ögon så vet vi vuxna att deras naivitet kan vara både charmig OCH farlig.

      Det har vid flera tillfällen de senaste åren framkommit att skrupellösa män förmått mängder av unga tjejer att göra både det ena och det andra via nätet- bara för att nämna ett exempel.

      I den bästa av världar ska givetvis både barn och vuxna få vara ofredade på nätet men som jag brukar hävda: vi lever inte där.

      Lika mycket som man kan tycka att man som tjej ska kunna gå var som helst, klädd hur som helst, hur sent på natten som helst borde naivitet på nätet vara ofarligt men ÄR det så? Inte enligt mig.

      Så; föräldrar borde enligt MIG ta ett mycket större ansvar för vilka bilder tex deras barn publicerar på nätet för precis som Ponnymamman ser jag tveklöst risker.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>