Tisdag- inte mer att göra….

…idag i alla fall !

Ja, så kan man sammanfatta dagens veterinärbesök från vilket jag åkte i alla fall NÅGOT lättad.

För att ta det från början så blev/ kändes Vicke halt i onsdags kväll. Hältan var extremt liten men jag tyckte att den syntes mycket mer morgonen därpå när jag longerade på mitt ”kontrollställe”, en hårdgjord yta framför vårt ridhus.

Jag har tidigare noterat att Vicke kan se rengående ut i tex ridhuset men om ”det är något” så syns det på denna hårda yta.

I fredags gjorde jag inte någon koll utan skrittade bara ut men när jag gjorde en ny check på lördagen såg jag inte tillstymmelse till hälta.

Jag valde att rida ett näst intill ”normalt” pass och samma sak upprepades på söndagen. Vicke gick jättefint och kändes inte det minsta halt.

Igår valde jag att tömköra på vår utebana som inte har ett lika optimalt underlag som ridhusets men jag ville verkligen ”provocera” benen vilket man väl kan säga att jag inte lyckades med eftersom Vicke dansade omkring som en mästare utan att ta ett enda ”felsteg”.

Här kunde jag ha valt att avboka dagens veterinärbesök men jag kände verkligen att jag ville ha en veterinärs åsikt och dessutom få gjort böjprov.

Så idag var det dags för Vicke att åter dansa i lina och på löpargången, både före och efter böjprov runt om. Klockren!

Inte heller veterinären kunde notera varken puls, svullnader eller annat så vi fick enas om att det inte finns mer att göra i dagsläget utan att vi får se om hältan återkommer.

Veterinärens teori är att Vicke ”helt enkelt” är väldigt sulöm i perioder och det ÄR han, det har även min hovslagare konstaterat redan när Vicke blev halt förra våren.

Varför han har börjat oja sig mer nu vet jag dock inte men även jag har noterat en ovilja hos honom att gå på väldigt steniga underlag (får Vicke själv välja söker han sig direkt till gräskanter om man rider på sådana vägar) och denna ovilja har jag sett i säkert 1 månad av och till.

Samma sak var det på den senaste tävlingen där det var väldigt fruset i marken utanför ridhuset- Vicke nästan stapplade fram i några steg men gick sedan helt obehindrat på framridningen och inne på banan.

Vad som är planen nu är att prova att sko Vicke med sulor och se om detta hjälper.

Jag väntar ”as we speak” på att min hovslagare ska höra av sig så att vi får diskutera upplägget.

Så nu är det annars bara att ”vänta och se”….återkommer hältan eller ej?

Veterinären tyckte liksom jag att det knappast kan vara en ledinflammation i detta läget- den går inte över på 2 dagar och vi såg verkligen absolut ingenting som ens kunde likna en hälta när vi kollade på min finis.

Det känns i alla fall skönt att ha fått träffa en yrkesman och få bekräftat att jag inte är blind eller inbillar mig saker- jag var själv så säker på att Vicke har varit ohalt i flera dagar nu men ett böjprov HADE ju kunnat säga något annat.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hedwiginnan

    Men gud vad skönt ändå!
    Hur är det med de där sulorna som Silverbjälke har skrivit om? Fast det kanske inte är just det som är Vickes bekymmer. Många hästar behöver ju sulor och blir bra hjälpta av det.

    Du ska se att det kommer ordna sig nu och ni kommer ha en fin tävlingssäsong. 🙂

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Skönt att det gått så bra för både My och dig, nu är det bara mitt veterinärbesök kvar den här veckan – jag hoppas att det följer ert mönster!

    Svara
  3. Linda Ferne

    Du skrämdes lite med din rubrik där! Skönt att läsa tvärtom.. Hoppas det hjälper med sulor!

    Svara
  4. My

    Visst är det skönt när man kan slappna av lite efter att hästen blivit kollad ordentligt!? Jag upplevde samma igår 🙂

    Nu när du skriver det kanske jag fick förklaringen till varför Luz också söker sig till gräskanter så fort vi rider ut – jag har ju varit rädd att han haft ont i leder eller något och blev därför lättad över att ha en ohalt häst vid klinikbesöket. Din teori känns faktiskt väldigt tillämpbar på Luz i alla fall! Dessutom har han dåliga strålar och det kanske hänger ihop.

    Svara
  5. Madeleine

    Det verkar som att många hästar har blivit sulömma och halta denna vintern. Och tappar skor!
    Kan ju bero på att hagarna i Skåne varit extremt blöta i månader.

    Svara
    • Birgitta

      Våra hagar var lerigare och blötare ännu längre förra året men helt klart kan även ”årets gegga” ha bidragit till en uppmjukad hov som därmed blivit känsligare.

      Svara
  6. Emelie

    Härligt! Jag har något svagt i bakhuvudet om att hovarna anpassar sig efter årstiderna, vilket skulle kunna påverka att han blir sulöm i vissa perioder. Kan vara värt att titta in i, jag har det inte färskt i huvudet…

    Svara
    • Birgitta

      Jo, jag tycker nog att hovarnas kvalité åter har blivit liiite sämre nu efter att ha varit mkt bra i ett halvår. Förra våren blev de ännu sämre och tog några månader på sig att återhämta sig så det verkar faktiskt finnas ett samband.

      Svara
  7. Prick

    Så bra det inte var allvarligare! Lite ömma sulor finns det ju lösningar på och du har väl en bra hovslagare!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>