Gamla hästar

heron

Hade Heron levt hade han fyllt 30 år igår (på Hitlers födelsedag….).

Nu är det ju ganska ovanligt att halvblod som tränas och tävlas blir så gamla men jag undrar om ni har haft någon gammal häst i er ägo någon gång?

Hur gammal blev/ är hästen och vad gjorde/ gör ni med den?

Själv har jag aldrig haft en gammal häst och just Heron är den häst som jag både haft längst (nästan 10 år) och som blev äldst (bara 13 år). Han blev således inte alls gammal men ni har säkert andra erfarenheter?

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jeguo

    Inget halvblod men varmblod/ travare
    Reds av mig till 17-18 årsåldern LA och hoppning 1m, därefter riden av mina barn till 25 år
    Fick somna in förra våren 28 år gammal men hade kunnat leva ett par år till.
    Var för pigg och arg för sitt eget bästa, orkade inte hålla hullet. Stallets dyraste häst på matkontot.
    Arg på boxgrannarna, kunde stå och sparka bakut i väggen och skrek så det hördes lång väg…det drar energi.

    Svara
  2. Johanna

    Vi var fodervärdar åt en arab som min mamma sen var medryttare på. Utdömd minst två gånger i sitt liv men kom tillbaka och fungerade fint i ridning tills den blev strax under 30 år. Tror också den tappade hull och ork till sist. Så vacker och fin häst.

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Jag har inte haft någon exceptionellt gammal häst, Axeline blev 24, nästan 25, vilket väl är ganska normalt. Hon fick för övrigt sitt sista föl, Hugo, när hon var 22. Men jag har varit med och firat grannens ponnys 40-årsdag! En fantastisk ponny som lärt generationer av barn att rida.

    Svara
  4. Prick

    Har heller aldrig haft någon riktigt gammal häst. Tagit bort flera som unga på grund av skada eller sålt för att de inte passat mig riktigt (eller helt ärligt inte räckt till). Tror det är svårare att behålla hästar tills de blir gamla och måste trappa ner om man vill träna och tävla och inte har bra (ekonomiskt) plats ”över”. Det kostar ju ungefär lika mycket att hålla en häst som inte används liksom. Fast jag skulle gärna ha en hel hög ”gamlingar” som pensionerats från arbetet. I mitt nästa liv som extremt rik och generös och omtänksam mot alla djur…

    Svara
  5. Bea

    Har ett halvblod som är 24 iår. Köpte honom som läromästare när han var 18. Hösten 2013 debuterade vi 1,10, och om några veckor, om allt går som planerat, så debuterar vi MSV dressyr. Tävlar inte så mycket i hoppning längre, och hemma hoppar vi inte så högt för att spara på honom, men gnistan finns fortfarande kvar och han tar sig utan problem runt en bana på 1,10 fortfarande, och i dressyren är han rörligare än vad han var för något år sedan. Han verkar trivas och så länge han gör det så får han gå fullt ut, även om jag börjar få kommentarer där folk undrar när jag ska sluta tävla honom 😉

    Svara
  6. mandastillnert.se

    32 blev vår äldsta. Sista året skrotade han bara innan de reds han iaf 3 dagar i veckan! Pigg och glad in i de sista. Korsning arabisk fullblod / New forest. Han var stor häst men som en ponny i huvudet 😉

    Svara
  7. Annelie

    Min Action blev 24 år och jag hade honom i 17 år. Blev utdömd som 10 åring men levde vidare som promenadhäst (triangelmärkt) 16 år efter det alltså. Hade iof en lättare rörelsestörning men kollades regelbundet av veterinär och inget han led av. Reds relativt mycket för en triangelmärkt häst och det gick utmärkt. Man fick vara noga bara med underlag, hur många dagar per veckan man red (jag red varannan, funkade toppen). Sista 3 åren levde han hos sin livstidsfodervärd då jag bodde utomlands.

    Svara
  8. CeciliaL

    Archie blev 23, men var pensionerad och reds inte de sista 5 aren. Han rackte aldrig riktigt till sa jag kopte en till battre hast nar han var ratt ung, men var sa fast vid honom att han fick stanna hos mig som husdjur livet ut. Skulle ha svart att salja en hast bara for att den blev gammal.

    Mamma och jag har delat hastar ratt mycket under aren och hennes Henry blev 26 ar, och de har nu tva som ar 23 ar och en som ar 15. Gammelponnyn, en Exmoor, blev 32 ar.

    Svara
  9. DRESSYRLIV

    Rigoletto är 21 och precis lika tokig som när han var 5 år 🙂 Rids 4 dagar i veckan och går som läromästare uppe i småländska skogarna samtidigt som han lever ett njutbart liv för en pensionär 🙂

    Svara
  10. Emelie

    Min sällskapsponny fyller 21 iår.

    Själv har jag inte haft någon gammal häst, men jag kommer att tänka på Boyd Exells häst som pensionerades efter världscupfinalen i år, vid 25-års ålder. En fantastisk häst som har tagit 6 st världscuptitlar, senaste nu i år! Fantastiskt att hålla den nivån vid den åldern!

    Svara
  11. Anne

    I vårt stall stod ett halvblodsto som blev 32 år, ägarinnan var då 72 år. Hon reds regelbundet ända till slutet av sin ägare. Då hade de kamperat ihop i 26 år.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>