Go with the flow- om flytsulor

Ja, igår fick Vicke alltså dessa ”hästarnas Louboutin” till sulor under skorna och det ska bli väldigt intressant att se om jag märker någon skillnad vad gäller sulömhet framöver.

Enligt min hovslagare har sulorna funnits i säkert 10 år men eftersom priset är vad det är (min skoning kostade 2400 kronor med sulorna samt mina aluminiumskor)  så är det inte så vanligt att de används.

Dessutom vill inte alla hovslagare sko med sulorna eftersom det är lite mer mickel med detta.

Jag hade läst att sulorna inte håller i mer än ca 6 veckor men min hovslagare påstår att sulorna håller så länge skorna sitter på och de kan inte lossna annat än om själva skon trampas av.

För mig spelar det ingen direkt roll eftersom jag ändå skor Vicke med maximalt 6 veckors intervall.

Om ni undrar hur en skoning men flytsulor går till så kan ni följa bilderna nedan:

image

Först klipps ett ”armeringsnät” ut som ska läggas direkt över hästens egen sula.

image

Skon läggs över nätet och spikas fast.

image

Hoven sätts på en frigolit-aktig och självhäftande fyrkant.

image

Medlet som sulan görs av ska nu sprutas in. Enligt min hovslagare är detta märke (Equi-Pak) dyrast men också mest hållbart.

image

Här ser ni hur Equi-Paken sprutas in och hur ”frigolit-fyrkanten” gör så att medlet inte rinner ut.

image

Så här ser Equi-Pak ut när det har stelnat (lite rann ut på stallgolvet och det är den biten jag drog loss när den hade stelnat vilket går mycket snabbt).

image

Så här ser sulan ut när den har stelnat och frigolit-skivan har dragits av.

image

Färdigskodd häst som man kan rida på direkt om man vill- så pass snabbt stelnar sulan!

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annelie Magnuson

    Ja såna där sulor kommer jag ihåg sen kanske. …15 år tillbaka!

    Svara
    • Birgitta

      Själv har jag hört talas om dom men aldrig sett dom IRL förrän igår.

      När Heron fick problem med sina hovleder fick han sulor under vilka det sprutades in silikon men det är ju något annat.

      Svara
      • Anna

        Med tanke på material + jobb tycker inte jag att 2400 är speciellt dyrt. Fungerar det så är det ju utan tvekan väl investerade pengar.

        Svara
        • Birgitta

          Håller absolut med om att det är välinvesterade pengar om det fungerar men onekligen tär det hårt på en hästägarplånbok då hovslagarkostnaden fördubblas från 1200 till 2400 kronor var 6:e vecka.

          Men som tidigare nämnt så är det för mig ingen diskussion utan det är bara att prova.

          Svara
  2. CeciliaL

    Intressant, kande inte till dessa sulor och jag kan se hur de inte borde oka risken for att hasten ska trampa av skon – gissningsvis ar armeringen valdigt tunn och sjalva sulan sitter ju inte fast mellan sko och hov som med traditionella sulor. Hoppas det funkar bra!

    Svara
  3. Annelie

    Måste ha funnits i mer än 10 år. Hade det ett tag på min sulömma häst med strålbenshälta. Men på honom funkade PG-skor bättre.

    Svara
  4. malin

    Vi har dessa på flertalet av hästarna. Någon av Vets. Rekommendation då den behandlats i strålbensbursan, andra då dem visar sig sulömma när utebanan gick att rida på igen. (Något stumt och grusigt underlag) Funkar super! Passa dig för stålröta om det blir lerigt igen bara. Andra typer av sulor kan man ju lägga tjärdrev under.. 🙂

    Svara
  5. Trasselkvast

    Trycker även dessa flytsulor/nät på undersidan av hoven så man får mer kontakt/blodgenomströmning i sula och stråle?

    Svara
  6. Sanna

    Hej! Hur funkade flytsulorna och hur länge satt dem? Jag har bara provat detta när jag skodde av min häst – speciellt för att ha i sulorna vid barfota – och det satt bara i 2 veckor. Men jag kan tänka mig att det sitter betydligt bättre när man har tillsammans med sko och nät 🙂 Måste ju vara toppen att ha på en sulöm häst istället för vanliga sulor då de ofta bidrar till skotapp och så finns det ju med kopparsulfat ifall man har problem med strålröta under blöta perioder. Jag tänkte köpa grejerna själv, låta hovis sätta fast nätet men spruta i sulan själv för att få ner kostnaden rejält 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>