Dagens reflektion

mun

Nyligen såg jag på en dressyrtävling en ryttare med ett för mig ganska iögonfallande läppstift vilket fick mig att haja till.

När jag analyserade detta för mig själv i efterhand kom jag fram till att en anledning till att jag liksom reagerade var att det ”i mina kretsar”, dvs både privat och på jobbet är ganska ovanligt att kvinnor har knallrött läppstift på sig.

Att ha det på tävling kändes på något sätt….tja..”fel” eller vad jag ska säga för JAG förknippar ju ridning med att man faktiskt sportar medan just läppstift för mig inte alls har med idrottsutövande att göra.

Givetvis får man göra som man vill men hade ni också hajat till om någon red med läppstift på tävling eller träning eller är det hos er hyfsat vanligt förekommande?

Rider ni själv med en hel del make-up och även läppstift?

29 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Jag hade också reagerat. Något jag också reagerar över är när någon står på tävlingsplats och röker. Hör inte heller ihop med sport.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag hade reagerat på rökning också men tycker faktiskt att det är otroligt ovanligt att man ser det.

      Kanske för att många anläggningar numera är rökfria (om det är så)?

      Vår ridskola blev det för rätt många år sedan.

      Svara
  2. Prick

    Nej, inget smink på mig, eller cigaretter heller för den delen.

    Fast visst är det en del som gör sig lite extra fina på dressyrtävlingar? Några färre på hopptävlingar och knappast någon i fälttävlan.

    Några rökare tycker jag alltid man ser, de brukar ju vara förpassade till en rökruta lite i skymundan. Helt rätt tycker jag, rökning hör varken till idrott eller stall.

    Svara
    • Birgitta

      Att göra sig ”extra fin” på (dressyr)tävlingar tycker jag inte är konstigt men det beror väl på vad ”extra fin” innefattar. Att sätta upp håret snyggt tex tycker jag är vanligt och inget man reagerar på, läppstift däremot ser jag nästan aldrig och tycker som sagt inte passar heller.

      Svara
  3. Dressyrtant

    När jag var yngre och drömmen var att få rida med hatt så vet jag att jag också drömde om att ha läppstift när jag red in på medellinjen i min första medelsvår. Nu är hatten borttagen (bra) och jag skulle antagligen se ut som Jokern om jag la på läppstift. Jag har lite rouge på kinderna för att se lite levande ut. Det är allt.

    Svara
    • CeciliaL

      Haha, vad sott! Jag hade en drom nar jag var ung: skulle rida i full karriar pa stranden, med mitt langa har flygande bakom mig i vinden! Sen fick jag gora det och det kandes sa FEL att rida utan hjalm, att det inte var nage’ kul och jag gjorde aldrig mera det! 😀

      Svara
    • Birgitta

      Jokern 🙂 !!!! Ha ha ha…den var bra!

      I ärlighetens namn såg faktiskt den ryttare jag skrev om lite ut som en…tja…clown eller nåt, det var liksom för mycket rött i fejset 🙂 !

      Svara
  4. DRESSYRLIV

    Men såklart sminkar jag mig 🙂 knallrött läppstift passar jag inte i (och skulle nog säga att jag aldrig ridit med läppstift). Däremot smink självklart! Det är det första jag gör när jag kliver upp på morgonen och har jag tid bättras det på före start. Inte alltid tid finns 😉 men rök är däremot totalt uteslutet! Har knappt ens hållit i en giftpinne någon gång!

    Svara
      • CeciliaL

        Sminkar mig varje dag (om jag inte bara ska vara hemma/aka och trana), anvander lappstift/lipgloss , parfym etc. Men inte nar jag ska tavla. 🙂

        Svara
  5. CeciliaL

    Tycker det ser valdigt konstigt ut med lappstift eller ogonskugga nar man tavlar – men litet diskret foundation, rouge och mascara kan man val unna sig om man kanner sig blek. Jag reagerar pa att dressyrryttare ar sa fixade faktiskt – orhangen tycker jag ser HELT fel ut nar man rider. Som distansryttare bryr jag mig inte om att sminka mig, dels for att man ofta ska ivag oerhort tidigt och dels for att man kommer bli svettig/snorig/smutsig nog att sminket ar overflodigt, nar man ska rida over stock & sten i timtal. Vore bara pinsamt att ha ’panda eyes’ med mascara nedfor kinderna i regnet, typ.
    Men tycker det ser bast ut om man inte har nagot synligt smink eller annat krimskrams – ser som du ridning som en sport, fast a andra sidan sminkar sig ju konstakare och konstsimmare rejalt och de ar ju DEFINITIVT atleter. Men visst ser det tontigt ut med hardspacklat ansikte nar man ska simma/sporta!

    Pa en av ritterna jag organiserade i ar var det ett tvillingpar, unga tjejer, som var de enda jag sag hela dagen som var (synligt) sminkade – de var HARDSPACKLADE med massor med BRUN bas (matchade inte huden) och ogonsmink osv. Sag inte klokt ut och man undrade HUR fafanga de maste vara som orkade stiga upp tidigare och kladda pa sig allt det dar…!

    Svara
    • Birgitta

      Jodå, visst har man bevittnat en del panda-ögon genom åren och det ser ju bara sååå skrattretande ut, liksom typ orange foundation som inte harmonierar med hyn för fem öre. I de fallen hade personen sett tusen gånger bättre ut utan något smink öht men det tror jag inte att de själva tror på.

      Svara
  6. Sofia

    Om personen PASSAR i just det läppstiftet oavsett om det är inom sport eller privat/fest så visst varför inte??

    I så fall skulle man väl inte måsta ha smycken på sig heller?! Den klassiska pärlörhänget ser man ju på var o varannan ryttare inom dressyren.

    Det kanske gäller att sticka ut liiiiite iaf. Vilken ryttare kommer DU ihåg, den som ser ut som alla andra eller den som sticker ut? 🙂

    Är det snyggt och personen passar i det go for it……ingen minns en fegis 😉

    Svara
    • Birgitta

      Nja…jag håller inte riktigt med.

      För man kan ju passa i att ha knallrött läppstift till en viss klädsel (kanske en svart klänning) men det kan enligt mig ÄNDÅ se ”fel” ut på en hästtävling.

      Frågan kring vilken ryttare jag kommer ihåg: jo, klart att man minns någon som sticker ut men det behöver inte alltid vara positivt. Jag kan komma ihåg någon lika väl för att den red illa som att den hade en snygg häst eller vad tusan som helst.

      Svara
  7. Sara

    Jag har gärna rött läppstift, men inte när jag rider. Det blir liksom så påträngande med en röd mun under svamp-hjälmen. Annars har jag också en diskret make up med mascara och foundation. Hästens bling-pannband matchas även med ett par örhängen! Jag har precis börjat tävla dressyr och tycker det är så roligt att det får vara lite fint och glittrigt.

    Svara
  8. Hedwiginnan

    Jag har aldrig rött läppstift vare sig till vardags, fest eller när jag rider. Ser inte klok ut i det. Men om någon vill ha de när det tävlar eller annars också för den delen så bryr jag mig inte ett skvatt om det.
    Min last är bling. Misstänker att jag är nära besläktad med en skata eftersom jag faller i lätt trans så fort jag ser att det glittrar. Pannbandet glittrar, mina örhängen glittrar o gärna ett armband som glittrar. ..:-D Stirrar ofta avundsjukt på schabrak med glitterbård.. någon gång ska jag också ha ett.
    Jag vet att det är lite patetiskt men jag blir liksom lite lycklig när det glittrar..:-))

    Svara
  9. Minstral

    Något jag alltid reagerar på är att rökningen alltid kommer upp oavsett vad man pratar om. Ungefär som man skulle skriva, något som jag inte gillar är det bensodiazepinmissbruk man ser ibland på tävlingsplatser. Fan, nu pratade vi om SMINK, dra inte in det lidande och helvete vi rökare dras med och den kamp vi för för att försöka bli kvitt detta helvete. Att dra det i samma mening som SMINK gör mig jäkligt upprörd. Ungefär som jag skulle sagt att jag tycker det är opassande med överviktiga och anorektiker på en idrotts/tävlingsplats. Jämför inte det helvetesmissbruk som rökning är med SMINK. Jag som kämpar, lider och genomgår helvetets alla kval vill slippa den bagatellisering ni gör av detta beroende. TACK

    Svara
    • Birgitta

      Det känns som att det är mycket mer ”tillåtet” att klaga på rökning än tex fetma även om det sistnämnda också ofta är ”självförvållat”?

      Svara
      • Minstral

        Men eller hur. Hur många gånger hör man att man tycker det är opassande med feta människor i idrottssammanhang? Det är ju inget som hör ihop med idrott.

        Svara
        • Birgitta

          Det där med tjocka ryttare är otroligt tabubelagt känns det som.

          Sedan är det ju ett faktum att man som tjock kan tävla i både hoppning och dressyr medan man med samma övervikt inte hade klarat av massor av andra sporter.

          En svår fråga då det dessutom kan vara svårt att dra gränser- det finns tjocka ryttare som sitter bättre i sadeln än en del smala osv.

          Och när räknas man som (för) tjock?

          Jag tycker hur som helst att jag ser en hel del klart för tjocka ryttare på dressyrbanorna där vikten klart påverkar negativt.

          Men som sagt; väldigt känsligt….

          Svara
          • JohannaB

            En känd bloggerska konstaterade att för att satsa på dressyr kunde man ju inte ha byxstorlek 42 😉
            Suck och dubbelsuck ungefär, det får vara någon måtta med att kalla det vi gör för en ”satsning”. Okej att det är en idrott, men ingen av oss gör trots att vi lägger massvis av tid, engagemang och pengar på detta en elitsatsning direkt.
            Så ja, självklart är det inte nyttigt med övervikt men man måste inse att för att rida på vår nivå behöver man inte göra en elitsatsning och då lär man kunna rida med ett antal kilos övervikt också 😉
            Jag tillhör också dem som vill försvara ridningen som en IDROTT men ibland undrar jag om vi ryttare kanske höjer vår hobby/fritidsaktivitet/livsstil till något den faktiskt inte är med hur vi envisas med att vara idrottsmän/kvinnor och hålla på med en satsande sport? Är det så fel om ridningen faktiskt är en hobby/fritidsaktivitet/livsstil? Det innebär ju inte i sin tur att vi inte lägger mängder med energi, vilja och aktivitet på den liksom?

          • Minstral

            Ja men precis, det är ju skillnad på vad man har för mål med ridningen. Jag är överviktig men jag kan ju ändå rida och tävla dressyr på den nivån jag gör. Men visst märker jag av att det hade funkat bättre i ridningen utan mina 10 extrakilon och utan cigaretterna.
            Jag jobbar på båda grejerna och det ska nog f-n gå 🙂
            Skickligheten i ridningen sitter ju inte vikten, men det är ju ofta så att man inte har den orken eller fysiken som krävs alltid då. Men har man bara en häst att rida så tror jag nog inte det har så stor betydelse, ska man rida 5-6 hästar om dagen så hade det blivit tufft, men då hade man å andra sidan kanske inte varit överviktig. Underviktig kan ju också bli ett problem då man kanske inte heller har ork eller muskler alltid för att rida ordentligt. För att ta ett exempel så kan man titta på Charlotte Dujardin, menar inte att hon är överviktig, men hon är ju inte trådsmal och hon rider ju ganska hyfsat 😉

  10. CeciliaL

    Minstral, jag hade faktiskt inte reflekterat över rökarens problem, trodde det var hyfsat lätt att sluta med hjälp av nikotinplåster och såna grejor faktiskt! Och om man nu tror som jag gjort, så är det ju ett enkelt steg till att bara tänka att rökarna borde ta sig i kragen och sluta, typ. Absolut ingen personlig kritik av någon rökare, men jag har inga rökare i min vänkrets eller familj så har aldrig erfarit eller ens diskuterat huruvida det är tufft att sluta! Däremot vet jag (av egen o andras erfarenhet) hur skitsvårt det är att gå ner i vikt och att lägga om sin livsstil o matvanor för att bibehålla en ny vikt. Trist att du ska behöva sitta fast i rökningen och inte kunna ta dig ur det. För det låter helt klart som något du vill slippa ifrån.
    Vad gäller övervikt så påverkar inte någon annans övervikt mig ett enda dyft (till skillnad från någon annans rökning) och som sagt vet jag hur det känns att inte vara nöjd med sin vikt och inte kunna gå ner. Att man inte får vara större än stl 42 för att kunna rida bra/”satsa” är ju löjligt. Skrivet av nån liten spetig 20åring som lägger hysteriska summor på chia frön och diverse andra lyxingredienser medans mamsen & pappsen sponsrar de fina dressyrtalangerna, eller? (nä, jag är inte ”bitter”!)

    Svara
  11. Ulla

    Jag håller med dig Minstral att rökningen på nåt sätt alltid kommer upp i olika sammanhang. Men på dig så låter det som att det är ett helvete att röka!! Det är inget helvete! (Då hade man ju inte rökt:-)! Men att sluta kan vara ett helvete. Jag är själv rökare sen 40 år tillbaka och jag lider inte av min rökning. Jag försökt att sluta ett par gånger och det lyckats hålla upp i typ ett halvår. Jag tyckte inte det var ett helvete det heller, lite småjobbigt men det svåra är att inte börja igen! Jag har ridit, elitidrottat och nu återupptagit min ridning igen men tycker inte min rökning hindrar mig på något sätt, (mer än ekonomiskt då), så att påstå att rökning är ett helvete är fel! Då röker man inte!!

    Svara
  12. Madeleine

    Jag tycker det ser illa ut med rökning tillsammans med hästar.
    Slutade röka för ca 8 år sedan, otroligt svårt men det gick med nikotinersättning.
    Skulle det komma nya studier på att rökning inte är farligt hage jag börjat direkt igen. Saknar det fortfarande.
    Men jag vill helt enkelt inte kvävas till döds.

    Svara
  13. Madeleine

    För övrigt skulle jag aldrig använda rött läppstift, om jag har make up brukar den vara ganska diskret. Däremot älskar jag mina pärlor i örsnibbarna.
    Men, smaken är ju olik.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>