Dagens reflektion

ko

Igår, när jag var och tankade bilen noterade jag en enorm folksamling på håll.

Insåg att de alla stod och glodde på en ko på ett enormt bete och funderade på om detta var ett av de numera så populära kosläppen som tydligen lockar massor av publik.

Själv har jag väldigt svårt att förstå grejen med denna form av ”attraktion” men ni som eventuellt har deltagit kanske kan förklara grejen?

Är det så kul att se några kor springa omkring lite?

Är dagens människor så urbaniserade att man tycker att det liksom ”är något” att åka och titta på kor i en hage?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Johanna

    Haha vi gjorde det när vi var små och bodde på landet. Det hände väl inte så mycket annat spännande. Vi åkte också och tittade på hingstsläpp med Nordsvenska hingstar. Maffigt!! Kul att se glada djur 🙂 Nu som vuxen så skulle jag inte köra bil för att se det…men om det var runt knuten så kanske…

    Svara
  2. Titti

    Jag kan förstå det! Kor sprider en så enorm glädje när dom släpps. Dom förmedlar en lycka vid betesläpp som inte ens hästar kan göra! Glada kor är nog det gladaste man kan titta på;)!! Jag är själv uppväxt med kor och har varit med om otaliga släpp. Tyvärr är det få förunnat i vårt nu så urbaniserade samhälle, att det blivit en attraktion i stället för något som var rätt så naturligt för människor förr. I dag har ju barn som bor i stan och mindre samhälle ju knappt sett en ko på nära håll.

    Svara
  3. Katja

    Tycker det är tragiskt! Anledningen till kossornas glädje är ju att de hålla instängda en stor del av året. Tro f-n att de blir alldeles saliga när de får lite frihet. Nä usch! För industrin kring djur

    Svara
  4. Görel

    Att kor hålls inne delar av året har inte bara något med ”Industrin” runt djur att göra. De hölls inne förr också, mycket för att vintrarna inte tillät dem att vara ute, det fanns inget foder och möjligheten att köra ut foder till mjölkkorna ute i naturen var begränsade, liksom att hitta foder till dem. I ladugårdarna hade de ju samlat ihop hö m.m. Dessutom var det förmodligen för kallt att gå ut och handmjölka dem i kylan.
    När jag var liten jobbade pappa i en liten fabrik precis vid en gård och han brukade berätta hur korna skuttade och rusade runt när de skulle till hagarna första gången på våren och hur de lite stela (och säkert med träningsverk) gick tillbaka till ladugården för att bli mjölkade på kvällen.

    Kosläppen har nog blivit populära för att det inte syns så mycket kor i naturen, de finns på färre platser vilket medför att färre har sett kor. Antalet mjölkbönder är dessutom mycket mindre, men de har större antal. Mjölkkor måste (enligt lag om jag minns rätt) få gå ute vissa delar av året och då passar bönderna på att ha kosläpp för att uppmärksamma sin verksamhet. För tjurar är det andra regler av någon anledning.

    Måste säga att jag älskar att se kossor ute i hagarna. Där hemma finns det inte längre mjölkkor, men väl ammkor med sina kalvar. Har inte sett när de släpper ut dem för året. De hålls i lösdrift inomhus på vintern och till kalvarna är födda.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>