Flygfän eller ej?

Vi har sedan mer än en vecka tillbaka några hästar (bla Messy)  ute dygnet runt och för det mesta så strålar solen och gräset spirar för fullt.

Än så länge lyser dock alla insekter med sin frånvaro och det är det ingen som klagar på- så klart!

Vi är för det mesta mycket lyckligt förskonade från irriterande flygfän kring anläggningen men ibland när man rider ut kan man drabbas av en irriterande svärm som stör ridturen.

Ibland är det ”bara” flugor, ibland mygg och/ eller broms men det blir i alla fall aldrig outhärdligt.

Hur ser det ut hos er nu?

Har ni hunnit utsättas för insekterna? Hur skyddar ni era hästar?

Jag äger både flugmössor och insektstäcken men använder dom långt ifrån dagligen sommartid och det är rätt så skönt tycker jag.

Det känns ju som att hästarna har täcken på sig tillräckligt vintertid så kan man slippa dom på sommaren så klagar inte jag i alla fall.

Jag har också några olika insektsmedel med olika effekt men dom använder jag främst när jag åker på tävling och ibland vid uteritter.

Hur gör ni och vad tycker ni är effektivt och bra?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. CeciliaL

    Fullt med knott här sen i mars, men inga flugor eller bromsar att tala om. Fast just nu i dagarna har det varit kyligt så då är det färre knott. Använder flughuva mars-nov, typ. Flugtäcke 6 mån om året fast inte nödvändigt varenda dag.

    Svara
  2. Sara P

    Av en slump hittade jag detta på nätet http://www.beckolja.se/
    Förr (när det inte fanns annat insektsmedel till häst) använde vi alltid beckolja. Vill minnas att det funkade väldigt bra mot de norrländska knotten. Nackdelen var att hästarna blev väldigt kladdiga i pälsen. Då fanns förstås oljan bara i ren oljeform så kanske det kan vara värt att testa nu när det finns även i sprayform? Hur det funkar på Skånska flygfän låter jag vara osagt 🙂

    Svara
  3. DRESSYRLIV

    En sommar gjorde jag ett rejält storkok hemma på egentillverkad flugmedelssoppa, men den var väl sådär skulle jag tillstå. I mitt eget stall, på somrarna, har jag alltid tagit in hästarna de värsta timmarna på dagen – dels för hettan men också för knotten. Inne i det kalla stallet kan de då få lunch och sova middag och istället vara ute till tolv på natten. Det märkets att hästarna verkligen uppskattade detta till 110 %. Men har man inte eget stall är det förstås inte helt lätt att lösa … Ultrashield har annars hittills varit det mest effektiva tycker jag och flugmössa samt flugtäcke …

    Svara
    • CeciliaL

      Tycker ocksa det ar det basta, inne pa dagen och ute pa natten, med huva/tacke om det behovs. Har gjort diverse hopkok sjalv, men inget funkar sa bra som riktiga kemikalier, haha…

      Svara
    • Birgitta

      Nej, har man inackorderingsstall är man nog inte så intresserad av att ”vända på dygnet” för hästarna sommartid och jag vet inte hur många hästägare som hade varit intresserade heller.

      Är mycket tacksam över att vår anläggning är så pass insektsfri som den är och tycker så synd om dom som inte kan ha hästarna ute eller knappt rida utomhus dagtid på den bästa tiden på året (enligt mig).

      Svara
  4. Prick

    Hjorthornsolja, finns det fortfarande? Luktar vedervärdigt men det tyckte insekterna också.

    Tycker bäst att ta in om det fungerar. Insektstäcken när bromsarna är som värst.

    Svara
    • Birgitta

      Om jag har förstått saken rätt har det varit förbjudet i många år.

      Stank tjära (?) och om jag inte minns helt galet fanns det i sprayform.

      Svara
      • Prick

        Jag minns att man på slutet fick köpa max en eller två sprayburkar på apoteket. Tyckte det var konstigt, man kunde ju gå ut och komma tillbaka in och köpa igen. Och igen.
        Tjära luktar ju gott!! Nä, det luktade verkligen illa. Som döden. Efter att apoteket slutade (tror det var cancerframkallande) kunde man köpa dunkvis om man hade kontakter. Tror poppis i norr, bland knott och mygg.

        Sedan kom ”snällare” grejor som ultra shield, fast jag undrar om det är så mycket snällare egentligen. Man behövde ju inte använda så mycket av hjorthornsoljan.

        Svara
  5. Emelie

    Jag satte på mina hästar huva/flyveil härrom dagen för det var så ruskigt mycket flugor. Men åskan låg i luften och det var sådär kvavt, då brukar det vara mycket mer flugor. Knott hade vi massor om kvällarna förra våren, i år är det fortfarande för kallt för dem.

    Tidigare har jag använt Switch på mina hästar. Går väl inte att få tag på längre, men har en slurk kvar ännu. Dock behöver jag hitta något karensfritt, det känns svårt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>