Fråga från en läsare om blodprov

En läsare står i begrepp att köpa häst och funderar på att kräva att blodprov tas i samband med detta.

Är detta något någon av er har gjort?

Tankar kring detta?

Även om jag själv aldrig har gjort det så är det kanske ingen dum idé?

Nu har jag ju köpt de 2 senaste hästarna ”på kontakter” och Kreon stod dessutom i min tränares stall i säkert 2 månader innan jag köpte honom (och de förgående hästarna var så unga, 3 och 4 år så att det knappast hade funnits anledning att dopa dom) men kanske är det idé om man tex köper en importerad häst (mina fördomar?) eller av andra anledningar?

Och hur mycket skulle kostnaden avgöra?

Om det kostade 1000 eller 3000 kronor?

Vad säger ni?

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Hedwiginnan

  Beror på vem jag skulle köpa av o hur gammal hästen är. En 2-3 åring direkt av uppfödaren skulle jag inte bry mig om att ta blodprov. En vuxen tävlingshäst, absolut.

  Svara
 2. M

  Tog blodprov när vi köpte en häst från utlandet – trots att det var via kontakter. De andra jag har köpt i Sverige har jag inte gjort det på då vi känt till hästarna och ägarna/ryttarna länge innan köp.

  Svara
 3. Johanna

  Utlandshäst – ja! Men det beror också på pris på hästen. Vet hur det gick till på Irland på 90-talet…. hoppas det blivit bättre nu.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>