Fler än Sickan som har en plan?

jag3

Ja, Sickan i Jönssonligan hade många planer men idag undrar jag hur det står till för er del och mera specifikt när det gäller ridningen:

Har ni alltid en plan för dagens ridpass innan ni hoppar upp i sadeln?

Tänker ni redan en stund innan eller till och med dagar innan på vad ni ska träna på under ett specifikt pass?

Och hur är det vad gäller ”veckoplanering”; har ni en sådan, dvs vet ni flera dagar i förväg var ni ska rida de olika dagarna?

Ni som känner mig blir väl föga förvånade om jag berättar att jag ”alltid” har en plan och det ska otroligt mycket till för att denna ska ändras.

Om hästen blir sjuk eller tappar en sko blir det ”givetvis” en ändring men själv tillåter jag inte att tex egen sjukdom (typ förkylning) eller oplanerat dåligt väder ska styra över mig vilket jag annars tycker är ganska vanliga ”ursäkter” .

Jag brukar planera ungefär en vecka framåt och försöka få till en bra mix mellan tuffare pass och sådana där jag tex bara rider ut eller till och med endast skrittar ut.

Jag beaktar vilken dag jag ska träna för X och eventuell tävling till helgen- jag brukar tex inte rida morgonen efter en träning hos X eftersom dessa alltid sker på kvällstid och jag tycker att det blir för få timmar mellan passen utan då får det bli ridning efter jobbet i stället.

Inte heller skulle jag boka en träning dagen efter tävling.

Vad gäller att planera VAD jag ska träna på ett visst pass så planerar jag också detta i förväg men kanske inte en hel vecka innan utan dagen innan kanske och/ eller utifrån hur tidigare pass den veckan har utvecklat sig.

HUR GÖR NI?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag har en grovplan över lite längre tid och en detaljplan för närtiden. Jag vet alltid vad jag ska fokusera på under ett pass, och jag har någon typ av mål för passet. Men jag har också en flexibiliet och kan anpassa planen efter rådande förhållanden – inklusive ställa in om det regnar på tvären då det sällan blir särskilt konstruktiv träning under sådana förhållanden. Det är ju rätt så lätt att se ner på det som en ”ursäkt” när man själv kan välja att gå in i ridhuset. Kan man inte det är vädret en realitet man får ta med i beräkningen. Det är ju dessutom ytterst sällan det är så dåligt väder flera dagar i rad. Dessutom vet jag ju att mina hästar funkar helt olika i dåligt väder – jag vet vad jag kan begära av den ena eller den andra och vad som bara blir pannkaka. Sjukdom kan också förändra planen förstås, jag avstår inte ridningen för att jag snorar lite, men det ska mycket till för att jag ska sätta mig på hästen om jag spytt hela natten t ex. Till det kommer andra saker som jobb på annan ort. Det vet jag ju för det mesta om i hyfsat god tid i förväg och kan lägga in i planeringen. Trots denna flexibilitet tycker jag inte att det är så svårt att få ihop mina åtta-tio dressyrpass i veckan + uteritter osv. Och skulle det bli något pass mindre med någon av hästarna någon vecka är det ingen katastrof i min värld.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag är givetvis mer lyckligt lottad (läs: har gjort ett medvetet val att det är så här jag vill ha det) med tillgång till ridhus- då är man absolut inte lika beroende av vädret.

      Men visst kan vädret ändra även mina planer även om det ska väldigt mycket till för att jag inte ska genomföra en planerad uteritt.

      Skulle regnet vräka ner eller det stormar rejält så utsätter jag varken mig själv eller hästen för detta och framför allt hård blåst kan rent av bli farlig att rida i.

      Men har jag tex ridit i ridhuset 3 dagar i rad så vill jag till varje pris undvika en 4:e dag där (och egentligen vill jag bara rida där 2 dagar i rad för att det ska kännas optimalt) så då kanske jag rider ut även om vädret inte är så ”roligt”.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Rida ut brukar alltid funka. Få till konstruktiv träning funkar däremot sämre, i piskande regn, särskilt på ena hästen. Regn rakt uppifrån är lättare att leva med. Men jag kan inte på något sätt säga att vädret förstör min träning – så illa är det mycket sällan. Och jag är ju lyckligt lottad (har gjort ett medvetet val) att kunna ha fler hästar istället – vilket i min värld väger upp något enstaka inställt träningspass. Vi är båda lyckligt lottade som kan välja.

        Svara
        • Birgitta

          Visst är vi lyckligt lottade även om det i mitt fall ibland är ”mycket vill ha mer”, läs: just en häst till.

          Nu hade jag inte haft råd att hålla en häst till även om jag avstod ridhuset, så mycket billigare stallhyra hade jag inte fått vare sig utan ridhus eller med eget stall.

          Svara
  2. JohannaB

    Jag har en plan, men inte alls på samma sätt som dig 🙂
    Jag vet var slutmålet är och vad detta års mål är och vad jag ska göra för att komma dit och alla aktiviteter är inlagda för just dessa, men vad som görs på dagens pass går till sist på känslan.
    Jag börjar kolla av hästen enligt den framridningsplan jag har, och ibland kommer vi bara till första steget och ibland kommer vi längre än planerat liksom 🙂
    Planerar veckorna hyfsat, vet ridhuspass, träningar och tävlingar men kan ändra dagarna däremellan återigen på känsla och intuition (och efter externa faktorer, väder och jobb t ex).

    Svara
  3. Prick

    Jag har en övergripande plan för året, nedbruten till halvårsplaner, månad och veckor.
    Planerar tävlingar grovt i början på året och lämnar några veckor öppet för att kunna sticka emellan med antingen hopp eller dressyr beroende på vad som kan behövas. Självklart är jag flexibel och det vet alla som håller på med denna fantastiska sport att vad som helst kan hända under resans gång. Skador, sjukdomar osv sätter käppar i hjulen. Då får man vara flexibel, planera om och justera målen.

    Tycker det är perfekt med alla pay and jump som finns lite varstans och som man inte behöver ha så lång framförhållning till som till tävling. Här i området är dessa p&j bra byggda och tävlingslikt arrangerat.

    Stämmer regelbundet av med tränare vad som behöver filas på och lägger upp träningspassen med hänsyn till ev kommande tävling. Eller om man inte ska tävla, då kan det bli annat fokus på träningen.

    I år har jag redan fått lägga om planen ett par gånger, det gäller att alltid ha en reservplan. Och en reserv till reserven 🙂

    Svara
  4. Emelie

    Hos mig planeras det i kors och tvärs! Har ett färgkodat schema för att se till att jag får med alla delar i träningen (dressyr, teknik, kondition och återhämtning) .

    Inför varje dressyrpass så vet jag ju vad jag träna efter att uppnå, hur/vad jag gör beror lite på dagsformen på hästen. Känns han stel så jobbar vi på lösgjordheten, känns han mjuk och go så blir det övergångar. Det är huvudmålen med dressyrträningarna just nu.

    Konditionspass planeras också ofta in i detalj då jag förbereder med olika workouts i Runkeepern.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>