När ska man rida efter köp?

Diskuterade frågan med en god vän som nyligen köpt häst och då hon hade mötts av lite förvåning från omgivningen eftersom hon inte red hästen första dagen den kom till hennes stall.

Jag tyckte inte att det var det minsta konstigt; en häst man köpt kan väl få ”landa” i sin nya miljö innan man svingar sig upp för ett ridpass, eller?

Sedan tycker jag inte att man ska låta det gå flera dagar innan man rider, hästen kan gott vara lite ”spak” och inte ha hunnit få en massa överskottsenergi innan man rider men där tänker jag att man får göra en individuell bedömning utifrån hästens ålder, kondition, resvana osv.

Är det en häst i full tävlingskondition kanske man kan rida lite mer ”normalt” ganska omgående medan tex en unghäst kanske behöver mer tid på sig att bli lugn och bekväm i sin nya miljö.

Men hur resonerar ni?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Rie

    Eftersom min häst pållan åkte nästan 100 mil och var trött efter resan så fick hon vila lite.
    Jag red ut en liten skogssväng dag 2 -och lyckades träffa på 2 älgar – men hon var ju en rutinerad tävlingshäst så hon var van att hamna i nya miljöer.

    Svara
  2. Prick

    Tror det är individuellt hur man som person tänker. Tror faktiskt inte hästarna tänker så mycket på att behöva landa och smälta nya intryck. Men om man som ryttare är lite lugnare efter några dagar, varför inte liksom?
    Har hästen transporterats långt kanske den inte behöver ridas exakt efter den lastats ut, å andra sidan mår den säkert bra att få röra sig lite. Är det en unghäst man hämtat kanske man ska hålla sig med sällskap om man rider ut på första turen.

    Ser inget konstigt i att rida dagen efter ankomst, snarare att det är att föredra.

    Svara
  3. Cristel

    Jag tänker att det helt beror på hästen. Hur den verkar ta flytten och om den vill röra sig. Jag har mer och mer börjat tänka att det är bra att få igång rutiner på en gång.

    Svara
  4. CeciliaL

    Har mest kopt unghastar, och da ar det ju mera miljotraning som galler forsta dagarna, kanske skritta ut till hands och allmant vanja sig vid allting vid stallet. Sa har inte tankt sa mkt pa det, men som de andra sager beror det ju pa hur langt hasten akt ocksa, och hur stressad den verkar osv.

    For ovrigt tankte jag precis pa hur lang tid det egentligen tar innan man verkligen kanner att man har klickat med en ny hast – nu nar jag (motvilligt) gar i hastkopningstankar. Tycker nog det ofta tar ett helt AR innan man verkligen ar ett team med en ny hast och kanner den ordentligt. Vad tycker ni?

    Svara
    • Prick

      Ju mer erfaren man är desto fortare går det att ”hitta knapparna” på en ny häst.
      Haha – duktiga ryttare hittar ju rätt efter några minuter medan andra aldrig hittar nåt… 🙂

      Svara
      • CeciliaL

        Jag menar inte hitta knapparna – rida kan jag! Jag menar tills man kanner sig HELT hemma och riktigt inboad med en hast, sa att man kanner den utan och innan. Det ar inte samma sak, tycker jag! (nu fick du mig att lata som en total amator, haha!)

        Svara
        • Minstral

          För mig har det nog tagit ett år att känna mig ”hemma” med Diego, så det är nog en rätt rimlig tidsrymd om man är amatör och bara rider en till två hästar. Proffsen och de som rider många hästar om dagen är det ju såklart en annan sak med.

          Svara
  5. Bea

    skulle också säga att det beror på hästen. När jag köpte min häst, äldre lugn herre, så gick jag en runda runt anläggningen redan när han lastades ut eftersom han stått still i en transport ganska länge. Dagen efter tog vi en skrittrunda i skogen med tryggt sällskap. Efter en vecka red jag min första träning. Sen har det rullat på. När vi bytte stall för ett par års sedan tänkte jag först låta honom ta det lugnt ett par dagar, men han stirrade väldigt mycket, och därför slopade jag den planen och red ganska hårda pass istället och det hjälpte honom att få ur sig fysisk energi.

    Hade jag köpt en unghäst hade jag säkert tagit det lugnare, men jag tror inte på att låta en häst som är van att gå sex dagar i veckan helt plötsligt stå still, det kan nog skapa problem.

    Svara
  6. Jennifer

    Skulle säga att det beror helt på individen. Ser inget fel i varken att rida första dagen eller låta den vila nån vecka till och med om det behövs. Beror på så många olika faktorer att jag inte tycker man kan säga vad som är rätt eller fel…

    Svara
  7. Birgitta

    Som jag redan har varit inne på så tycker jag nog att man kan låta hästen vara sadellös den första dagen den anländer- så himla ivrig på att rida behöver man inte vara.

    Har hästen rest långt kan man visst gå ut och leda den eller longera lite men varför man just skulle rida ser jag ingen vits med alls faktiskt.

    Och att rida ut ensam skulle jag direkt avråda ifrån.

    Dagen efter ankomst tycker jag inte att det är konstigt om man rider men om man vill rida ut tycker jag att det ska ske med sällskap.

    Som flera varit inne på, och jag också i inlägget, så får man så klart göra en individuell bedömning vilken inte bara inkluderar hästen utan också en själv.

    Ju osäkrare man själv är desto mer försiktig ska man nog vara, eller se till att man har hjälp men att låta hästen stå i många dagar behöver inte alltid innebära att det kommer att gå bättre/ lättare, tvärtom kanske om hästen har tendenser att bli busig av överskottsenergi.

    Vicke red jag för övrigt dagen efter ankomst, i ridhuset.

    Han hade rest i 2 dagar med övernattning emellan och faktiskt tappat en del vikt.

    Att jag skulle sadla på och rida på kvällen när han kom föresvävade mig inte för en sekund.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>