Betesbegränsare eller grushage

tortyr

Tortyr?

Ja, som rubriken lyder- om ni fick välja: vilket hade ni valt till en häst som ni av någon anledningen inte ville/ vågade låta beta gräs okontrollerat- en gräshage och betesreducerare på hästen eller en grushage?

Det är mycket möjligt att jag överför mänskliga känslor på hästar men FÖR MIG hade det varit mindre…ja, ursäkta uttrycket…plågsamt att se min häst stå i en grushage än ha en munkorg på sig och inte kunna äta av gräset under fötterna.

Sedan kanske (högst troligt?) som sagt hästen själv hellre hade ätit pyttelite gräs än inget alls men JAG hade haft otroligt svårt för det där med ”se men inte röra”.

Hur resonerar ni? Är jag barnsligare än en 6-åring?

16 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Min häst får äta så mycket gräs den orkar 🙂 !

      Jag menar mer generellt: finns ju hästar vars ägare vill begränsa gräsintaget pga fetma eller tidigare fång tex.

      Svara
  1. Anna-Kajsa

    Det finns ju andra faktorer som spelar in också. Om du stod på ett annat ställe, där alternativen var att hästen skulle stå ensam långt från de andra i en vinterhage med grus/ogräs eller ihop med sina kompisar i flocken fast med begränsare, vad hade du valt då? Betesbegränsaren är ju inte ”se men inte röra” utan ”ät men moffla inte i dig munnen full hela tiden”. Så ja, jag hade kunnat tänka mig begränsare, även om jag ser många nackdelar med den och helst undviker den så långt det går.
    Tack och lov så har vi hästar som klarar gräset bra och inte blir feta, möjligtvis med ett undantag – och henne får jag helt enkelt rida lite mer då!

    Svara
  2. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Hade hellre klippt hagen kort än detta tortyrredskap!

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Att klippa hagen kort är direkt kontraproduktivt. Kort gräs är mer näringsrikt än längre, och klipper du det kommer solen åt bättre och et växer mer. Bättre då att låta hagen bli förvuxen och gräset går i ax – men då blir det ju å andra sidan mer volym.

      Svara
  3. M

    En av våra Hagar är 1,5 hektar stor och har ett riktigt frodigt betesgräs. Min ena häst vägrar gå i någon annan hage än den (hoppar över alla hagar vi bytte till, även en konvelescent med gräs) trots att vi har bara gräshagar.

    Hästen går så himla lätt upp i vikt och det kvittar hur ofta vi klipper hagen, som sker oftast minst 2-3 gånger i månaden som tar ca 5 h att göra. Därför får den inför en tävling bara vara ute 3 h om dagen och så fort det är två veckor kvar til tävling eller om det Är en vilodag får den vara ute 6-7 h. Jag vet att detta kanske ses som djurplågeri och skapar väl ramaskri – men jag har hellre en häst som inte har ont i kroppen pga gräsövervikt. Tävlar i 135-klasser så det krävs en god fysik.

    På vår/höst/vinter när gräset inte är lika frodigt har alla hästar ”fri tid” i hagen och de bestämmer själv när de vill in.

    Svara
    • LenaLu

      Jag läste någonstans att en häst kan på väldigt kort tid hetsäta så den ändå får i sig lika mkt som en häst som går många timmar mer.

      Svara
      • M

        Har oxå hört det. Tyvärr vet jag inte riktigt vad jag ska göra för att hålla vikten i schack samtidigt kunna låta hästen vara häst. Känns som ett moment 22

        Svara
  4. Cristel

    Jag har ingen möjlighet där jag står nu att välja gräs eller grus. Antingen i beteshagar eller ensam dygnet runt i en liten sjukhage.
    Min häst får inte äta av gräs hur som helst. Hon samlar glykogen i musklerna och får korsförlamning när det blir för mycket. Alltså får hon gå med betesbegränsare. Trist men enda praktiska lösningen för vår del.

    Svara
  5. Linda

    Har lättfödda islandshästar och just nu kan de bara gå på magert bete fyra timmar om dagen, annars går de i en hage som är i stort sett nedbetad. Skönt att slippa betesreducerare, men det hade vi fått använda annars, alternativt rida 3-4 timmar om dagen för att förbränna allt, men det är svårt att hinna…

    Svara
  6. Ann-Lena

    Tycker nog att det finns betydligt värre saker än att låta hästen ha betesreducerare men en negativ sak med den är att de hindrar social kontakt. Går ju inte att klia en annan häst med det. Själv blir jag mest deprimerad vid tanken av alla hästar som går ensamma i små rutor, tragiskt och verkligen inget trevligt hästtänk.

    Svara
  7. Cristel

    Jag har en helt annan skala på när det är synd om min häst. Förra sommaren fick hon korsförlamning och höll på att stryka med. På riktigt, det var det värsta jag sett i hela mitt liv. Hästen låg medvetslös i boxen och krampade. Vet. trodde inte att L skulle överleva. Korsförlamningingen kom av att hon samlar glykogen i musklerna och alltså inte får äta för mycket mat, eller för mycket socker.
    Efter det har jag ändrat mig radikalt vad gäller betesreducerare. Min häst ska självklar ha det på sig i sommar. Hon får inte bli tjock men hon mår bra av att vara ute med sin flock. Jag har inte alternativet att ha henne i gräshage så såhär blir det.

    Svara
  8. Minstral

    Fast helt ärligt ni som säger tortyr, har ni verkligen sett den på en häst? Ni vet att en häst får i sig ganska mycket gräs med denna på även hö, hösilage och vatten. Jag har den på min shettis, går han i grushagen så vandrar han och skriker hela tiden, med denna på går han med min stora i gräshagen och äter gräs hela dagen utan att få fång.

    Att ha hästar i hagar med kortklippt gräs är korkat, mycket mer näring i det än gräs som växt lite högre. För mig är det sju resor värre med hästar i små rutor utan gräs. Och angående betesreducerare hade det ju varit trevligt om man vet vad man pratar om innan man häver ur sig saker. Denna tingest möjliggör bete för hästar som annars alltid fått gå i grushage, grushage går fetbort för mig och jag avlivar hellre.

    Svara
  9. LenaLu

    Jag har aldrig reagerat negativt om jag sett en häst med betesreducerare, de verkar beta som alla andra hästarna men får i sig mkt mindre. hellre det än grus hage, det kommer jag aldrig mer ställa mina hästar i.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>