Högt blodtryck?

Vid en rutinkontroll när jag var på blodgivning konstaterades det att jag hade högt blodtryck- något som tydligen är väldigt vanligt bland den vuxna befolkningen.

Det komiska (eller inte) är att man kan sänka blodtrycket genom att tex motionera, inte dricka kaffe, inte snusa, inte salta maten för mycket och gå ner i vikt.

Tja…motionerar gör jag ju, har aldrig druckit ens en kopp kaffe eller snusat, saltar allt jag lagar extremt sparsamt och är smal?!?!?

Jag ska göra någon mer kontroll men det lutar väl åt medicinering vilket känns så där kul eftersom jag känner mig frisk.

Är det någon mer som har högt blodtryck och medicinerar ni och/ eller har ni något att berätta om denna åkomma?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Bodil

    Har haft högt blodtryck tidigare och har det i omgångar fortfarande. Lustigt att din läkare inte pratade om stress, på mig är det den utlösande faktorn…

    Sänkte mitt genom att fundera på vad jag stressar för, hur jag vilar och gjorde andningsövningar. Gick dessutom till en väldigt bra akupunktör som fick ner det med nålar och vitlök, tro det eller ej! 🙂

    Läkare är ibland väldigt snabba på att medicinera!

    Svara
  2. Madeleine

    Välkommen i klubben. Mitt blodtryck är oxå högt(rejält). Upptäcktes i början på året. Fick gå med en blodtrycksmätare ett dygn. Äter medicin nu, som tydligen ska vara ett rävgift. Fick rådet att inte läsa i fass vilka biverkningar den ger. Vilket jag inte heller har gjort, och har inte heller märkt några biverkningar.
    Jag tycker oxå att jag lever ett sunt liv, jag sätter det på stresskontot.
    Men det är inget jag kan påverka, beror på sjukdom i min familj.
    Därför tackar jag Gud att jag har min häst som får mig att slappna av där iaf

    Svara
  3. johanna

    ja, jag bruka få veta det, också och blivit rekommenderad att göra en utredning. Men inte gjort det då jag inte gillar att gå till doktorn. Får typ ångest när jag ska ta blodtrycket också vilket skjuter det i höjden såklart. Har börjat snegla efter alternativa metoder för lägre blodtryck, men inte hittat speciellt mycket. Det ligger också i släkten hos mig så det har också påverkan. Så inget smart bra sätt som jag vet heller. Äta hälsosammare, inte stressa och träna lite mer kondition kanske? Grönt te, ingefära och vitlök 😉

    Svara
  4. Bea

    Det salt man själv saltar på maten står dock bara för cirka 30% av saltintaget. Det övriga saltet finns i maten man äter. Charkprodukter, kött, frukostflingor, bröd, margarin och pålägg innehåller ofta mycket salt.

    Sen är det som med allt annat, gener spelar stor roll.

    Svara
  5. JohannaB

    Att gå med högt blodtryck när det finns mediciner för att sänka det är bara dumt!
    Man mår inte alls dåligt av högt blodtryck i sig, men slitaget på hjärta och kärl är så himla onödigt när vi vill att de ska funka länge och prickfritt för oss på ålderns höst.
    Så ni som inte kollar blodtrycket eller väljer att inte medicinera för det, iväg med er och ta hand om er! 🙂

    Svara
  6. Annelie

    Har också lite ärftligt högt blodtryck som förmodligen utlöstes av ett jobbigt och stressigt år förra året. Jag är ju lång Och ganska smal och röker inte eller har några andra saker jag kan sluta med. ..jag har dock bara lite högre tryck än önskat, och tar ”bara” vätskedrivande medicin som heter Spironolakton. Denna medicin hjälper lustigt nog mot PMS också – så dem är guld för mig som haft en del såna besvär! Dricker också på doktorns order ett par koppar grönt the varje dag. Finns ingen anledning att inte medicinera då högt tryck som Johanna skriver sliter på kroppen I längden. Det undre trycket kan man ibland sänka med ökad kondition medan det övre verkar mer påverkat av stress m m som jag förstått det.

    Svara
  7. johanna

    Jag har bokat undersökning och kontroll av mitt blodtryck idag. Tack för du tog upp det i bloggen och för att läsarna pushade mig i rätt riktning 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>