Inget meeting för mig….

Ja, som det kan bli…

Jag har i många år varit väldigt sugen på att åka på i vart fall ett eller två sommarmeetings och sett framför mig hur mysigt det säkert kan vara på alla möjliga vis.

Nästan otroligt nog får jag väl säga har jag inte lyckats komma iväg ett enda år och det har berott på att jag antingen haft en för ung häst eller att den häst jag haft varit skadad.

Och efter alla dessa år har jag nu insett att det där med meeting nog inte kommer att bli av framöver heller och då stavas den ”enkla” anledningen PENGAR.

Jag tycker att det numera har blivit så pass dyrt att tävla att jag liksom inte kan försvara att lägga flera tusen på att rida 3-4 klasser en helg, särskilt inte då jag bor i Skåne där det ordnas mängder av tävlingar i princip varje helg.

Hade jag bott någonstans där det var ont om tävlingar på min nivå hade jag måhända fått ta denna kostnad men som läget är idag känns det som sagt inte vettigt.

Har kollat lite för skojs skull och uppstallningskostnaden för en helg verkar i snitt ligga på runt 1200 kronor.

Lägg till ca 250 kronor för en klass, dvs 1000 för 4 så är man redan där uppe i 2200 kronor utan att ens ha räknat in bensin, egen mat och dito boende.

Så nej…det där med meeting får stanna vid en fantasi och så får jag vara glad över tävlingsmöjligheterna i Skåne i stället.

19 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Men då får du ändå starta FLERA klasser! 🙂

    Håller med om att det kostar alldeles galet mycket.
    En internationell ft-start (i Sverige) kostar i enbart anmälan och box ca 3500:-. Tillkommer resa och boende (elplats kostar ca 500:-) och extra strö. Och licensen, inte heller direkt gratis… Ja, det är ju inte konstigt att det inte blir några pengar över till utlandsresor och nya kläder (förutom ridkläder då hahaha).

    Svara
  2. JohannaB

    Jag föredrar som du vet meeting, och visst blir de dyrare men jag tycker att jag får så mycket mer för pengarna!
    Dels att se så många fler bra ekipage, och på så mycket högre nivå än jag själv är på. Det är så inspirerande när man värmer upp tillsammans och ser hur bra de rider. Dessutom får jag bättre domare, ofta är det GP-domare eller StG och uppåt i alla fall eftersom det finns klasser upp till svår klass men de klasserna har sällan på 40 startande så vips får vi i lätt och medelsvår klass rida för våra bästa domare också 🙂
    Dessutom brukar klasserna vara större och konkurrensen bättre, saker som också får mig att vilja och bli bättre.
    Så ja, per klass är det mer pengar och chansen på rosett och premier är också kanske lägre men det ger mig så mycket mer att jag hellre satsar mer pengar på färre meeting än att åka på små tävlingar, med små klasser och sämre konkurrens och ofta ”sämre” domare (mindre utbildad, ibland samma domare i båda klasser = jag får inte lika mycket information).
    Men man får ju tycka olika såklart! 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Utifrån det du skriver Johanna så känns det som att vi så att säga tävlar i skilda världar i Skåne och Norrland.

      Här behöver man definitivt inte åka på meeting för att både SE och TÄVLA MOT svårklassryttare- de kan antingen rida de svårare klasserna på samma tävling där man själv deltar på en lägre nivå eller så tar de ut sina yngre/ mindre rutinerade förmågor i samma klass där man själv rider.

      För 2-3 tävlingar sedan red jag och Jan Brink tillsammans på en av framridningarna till en tävling som inte var ett meeting och det är OFTA jag tävlar mot svårklassryttare.

      Jag har länge hävdat att konkurrensen pga ovan ser helt annorlunda ut i Skåne än i Norrland men har inga bevis för det- det är bara en teori utifrån att det finns många fler svårklassryttare stationerade i Skåne än i Norrland och de måste ju rimligtvis börja tävla innan hästarna är på MSV A-nivå .

      Dessutom tror jag att det är ovanligt att svårklassryttare från andra delar av Sverige åker till Norrland för att tävla medan det är tämligen vanligt att de åker till Skåne/Halland på olika stor-tävlingar.

      Så mina möjligheter att inspireras av skickligare ryttare begränsas definitivt inte om jag väljer bort meeting.

      Samma sak gäller för övrig domare, som du också tar upp.

      Jag blev så sent som för 2-3 tävlingar sedan dömd av en domare som även dömer svår klass, själv red jag en LA.

      Förresten: har ni som bor i Norrland fortfarande möjlighet att få bidrag när ni åker på tävlingar/ meeting?

      Vet att en vän berättade om detta för flera år sedan och då gällde det även lätta klasser.

      Svara
      • JohannaB

        Fast nej jag håller inte med dig, den tävlingen du referar till VAR ett MEETING. Att du valde tävla över dagen ändrar inte tävlingens beteckning. Och anledningen till att klasserna blir höga, ryttarna duktigare och domarna mer välutbildade är 99% av gångerna just att de arrangeras som meeting.
        Har du hittat någon endagstävling med svår klass?

        Svara
        • Birgitta

          Meeting för mig är där det finns uppstallning på plats och detta fanns EJ i Dagstorp.

          Kanske begreppsförvirring från min sida?

          Svara
        • Birgitta

          Förtydligande:

          När jag (och alla jag känner) säger att vi åker på meeting menar vi MED UPPSTALLNING. Annars ”åker man och TÄVLAR”.

          Och som skåning ”behöver” man inte åka och tävla med uppstallning för att möta tuffare konkurrens och bli bedömd av kunnigare domare.

          Vi behöver inte heller åka med uppstallning för att kunna tävla både lördag och söndag samma helg och det var också den skillnaden jag menar föreligger mellan Skåne och Norrland (om man ska hård-dra det).

          Norrlänningar är ju mer ”tvingade” att åka med uppstallning pga avstånden och det behöver vi inte alls bry oss om här i Skåne.

          Om en skåning åker någonstans för att övernatta med sin häst är det för att man tar det som en liten ”mini-semester” och/ eller så åker man till andra delar av Sverige för att möta annan (förhoppningsvis klenare ha ha ha) konkurrens.

          SÅ vi har helt andra valmöjligheter än tex norrlänningar och det var därför jag skrev att jag personligen inte kommer att åka med övernattning (det JAG benämner meeting) eftersom det kostar för mycket sett till att det i mitt fall inte behövs.

          Svara
          • Birgitta

            Tilläggas ska att det jag anser är ”långt” till en tävling är allt över 10 mil 🙂 . Och så långt behöver jag egentligen aldrig köra.

            Jag räknade en gång ut att det finns mer än 20 (!!!) tävlingsplatser inom en radie på 5 mil från mitt stall och flera av dom ordnar tävlingar flera gånger om året.

          • JohannaB

            Fast alltså det är ju inte så att jag bor i Sibiren direkt 😀
            Det går utmärkt åka emellan hem och tävlingsplatser över dagen för oss också faktiskt 😀 Tro det eller ej 🙂
            Visst har jag ofta mer än fem mil till tävlingarna men det är ju inte som att jag har så långt att jag måste åka dagen innan heller 🙂
            Så fortfarande hur du än försöker övertyga mig är jag säker på att jag åker på meeting för att jag gillar det och inte för att det är omöjligt för mig att tävla på något annat sätt 😉 med min förra häst gjorde jag ju precis tvärtom, red alltid tävlingar över dagen.

          • Birgitta

            Norrland är stort 🙂 ! Så även om DU har ”nära” till vissa tävlingsplatser så är det långt fler norrlänningar som har väldigt långt till mer än en handfull ställen dit de kan åka och tävla.

          • JohannaB

            Nej det är sant, södra Norrland har faktiskt väldigt bra med tävlingar och nära till både Uppland och Västmanland också 🙂
            Riktigt så lyxigt har vi det inte men det finns absolut tillräckligt med tävlingstillfällen för ryttare upp till MsvA inom helt rimligt avstånd. Det blir värre för dem som tävlar svår klass (Intermediare och uppåt) men de verkar garvade och åker långt och tävlar mycket ändå 🙂

  3. AU

    Definitionen på meeting är att det arrangeras tävlingar flera dagar i följd, har inget med uppstallning att göra.

    Svara
      • AU

        Däremot är det ju skillnad på statusen när det gäller meeting. Väsentlig skillnad om det är en tvådagarstävling på lokal/regional nivå jämfört med regional/nationell om man ska se till de fördelarna kopplade till meeting som Johanna B skrev om (och som jag håller med om till punkt och pricka).

        Vi har ju väldigt många meeting här i Skåne som är på den lägre nivån – lokal/regional alternativt enbart regional – men när det gäller högre status så tror jag inte det är någon jättestor skillnad mot om man jämför med t ex västkusten (typ Halland, Göteborg, västra delen av Västra Götaland).

        Svara
  4. Emelie

    Nästan alla körtävlingar är ju meetings så för min del är det inte så mycket val. Men vi är också väldigt primitiva, det ställs inga höga krav på boende etc.

    Vad det gäller boxhyra så måste man ju inte välja en box på anläggningen. Framförallt i Skåne tycker jag det finns många som annonserar om boxplatser nära tävlingsplatser. Men det är klart, för din del kanske det är lika lätt att åka hem istället 🙂

    Svara
  5. Hedwiginnan

    Jag hade anmält till meetingent i Dyltabruk eftersom ett helt gäng från mitt stall ska dit. Men när jag hade räknat ihop uppstallning, startavgifter, boende för mig var jag uppe i nästan 5000:- Sen tillkommer ju resan dit också. Så jag tog tillbaka min anmälan. Hade varit superkul, verkligen, men kan inte motivera att lägga den summan på en tävlingshelg. Jag anmälde till Mariefred istället den helgen. Blir ca 4000:- billigare som jag kan lägga på nya tapeter och golv i huset. 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jag förstår dig!

      Kanske man även resonerar annorlunda om man är hyfsat säker på att få med sig lite prispengar?

      Men 5000:-?!?? Det är en veckas restresa eller 10 träningar för X…

      Svara
      • JohannaB

        Oj det var dyrt, men vad jag förstår är det en bra tävling som många vill rida så de kan säkert ta betalt och ändå få startande?
        Så dyrt meeting har jag aldrig åkt på, ofta hamnar det kring 2500-3000 kr för fyra starter i lätt klass, box och enklare boende (vandrarhem eller övernattningsrum på anläggningen). Det innebär ju ändå 600-750 kr per start så visst blir det mer pengar men på något vis räknar jag av en resa (fyra starter på en och samma resa istället för två blir ju 50% billigare resa då ;)) och så tycker jag då att jag får bättre konkurrens, mer intressant ridning att se på (svårare klasser) och bättre domare så jag har bestämt att jag är värd det 😀
        Istället rider jag ju inte lika många tävlingar per år, planen i år var tre meeting på våren och fyra till hösten men den blev ju reviderad.

        Svara
        • Jeanette

          Oj, råkade skicka för tidigt. Bra uppstallning, kan bero på att vi alltid stått i det ”stationära” stallet, varierande klasser, fantastiska funktionärer, bra mat, bra priser osv. alltid många trevliga människor att umgås med och en mysig tävlingsplatsen. Eftersom hästen nu har gått till avel är det första gången på många år vi inte ska dit, vi har dock pratat om att åka dit ändå (ca 15 mil) bara för att vi trivs så himla bra där Om du ngn gång funderar på meetingstallet igen kan det rekommenderas att välja Dyltas

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>