Dagens (lunch)fråga

image

Det har onekligen sina fördelar att arbeta kring Möllevångstorget i Malmö- ett matmecka för den som söker efter annat än den svenska husmanskosten på sin tallrik.

Här finns en uppsjö av små butiker, insprängda här och där, som säljer kryddor, konserver , påsar och burkar med innehåll man aldrig hört talas om.

Även utbudet av lagad mat är enormt och jag undrar om det finns många ställen i Sverige där man kan äta sig lika mätt som på tex 2 falafel  à 15 kronor styck (min senaste besatthet på matfronten)  från Möllan?

Hur ser det ut där ni bor och lunchar?

Köper ni alltid/ aldrig/ oftast/ sällan färdiglagad mat eller går ut och äter eller är det den kära gamla matlådan (läs: en urtvättad GB-Big Pack- burk) som, innehållande gårdagens rester, förser er med dagens  lunch?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. CeciliaL

    Vart kontor ligger i en ’business park’ ute pa landet, ligger mycket vackert vid en flod (dar vi promenerar med hunden efter att ha atit), och utsikt over de boljande grona kullarna. Finns inga affarer eller annat, utan bara en massa olika kontor och ett par verkstader, ca 5km med bil till narmaste stad (som ar mkt liten, bara en huvudgata och ca 11 000 invanare) fast det finns en by med en liten affar (men inte med mat jag vill ha) samt en (trist) bensinmack ett par km bort ocksa. Ingen gar ut och ater pa restaurant har, utan man ater vid sitt skrivbord – kanner absolut inte en enda kotte som gor annat an det, och lunchkuponger/dagens ratt existerar inte i GB. Det gar att bestalla (per email eller telefon) smorgasar och sallader, ibland frittata eller soppa, fran ett litet kafe i stan, som sedan levererar hit ut. Kostar ca £3.30 for en smorgas eller £3.75 for en liten sallad, ratt dyrt tycker jag faktiskt. Nackdelen, forutom priset och att det liksom ar samma urval varje dag (de har en smorgasmeny, men man kanske inte vill ha sallad eller smorgas varenda dag), ar att de levererar pa litet obestamda tider, vanligen nan gang mellan 12:30-13:30.
    Sjalv har jag oftast med mig mat, vanligen en sallad (eller frittata) som jag gor medans jag gor dotterns lunchlada (hon far skollunch 2 dagar i veckan och matlada de andra dagarna), eller ibland soppa som jag varmer upp i koket har och kanske litet houmous med morotsstavar, samt frukt. Bestaller val sallad fran kafeet en gang i veckan vanligen, de ar valdigt goda. Det later som paradiset vad galler mat hos er!!

    Svara
    • Birgitta

      Urvalet är enormt men ändå tar många med sig mat hemifrån- av kostnadsskäl gissar jag.

      ”Dagens” kostar runt 70:– och tar man det gånger 20 arbetsdagar blir det snabbt pengar….typ 3 träningar för X 🙂 .

      Och då väljer jag hellre falafel eller matlåda….

      Svara
      • CeciliaL

        Ok, 70 spann ar ca £5.50, vilket ar betydligt mer an jag ar villig att lagga pa lunch. Da tycker jag helt plotsligt att vara sallader for £3.75 ar hyfsat prisvarda. Men falafel – hur manga behover man for att halla sig matt?! Jag ar en hungrig typ! 😀

        Svara
        • Birgitta

          Det är ju DET som är mitt ”problem”; jag är väldigt stor i maten och blir sällan mätt på normala portioner.

          2 falafel (”bullarna” är inrullade i bröd med olika salladstillbehör och dressing) blir jag bra mätt på och 30:– är ju helt ok pris.

          Svara
          • CeciliaL

            Ja, DET later superbilligt! (ca £2.40) Sakert gott ocksa!

      • Anna-Kajsa

        Jag betraktar 70 kr som extremt billigt för lunch – på de flesta ställen runt om i landet är allt under 85 billigt. Nu sitter jag ju sedan ett halvår tillbaka också nära Möllan i Malmö, och där finns ett stort och billigt utbud, inga problem att t ex hitta en thailunch för 50-55 kr, även om man väljer att sitta på plats.
        Jag går ofta ut och äter lunch, och tycker att det är värt pengarna. Att handla och laga till mat kostar ju det med, och tar dessutom mycket tid. När jag kommer hem på kvällen ska hästarna skötas och ridas, och vi är sällan inne före 21. Då har iaf inte jag lust att ställa mig att laga mat, utan det blir oftast gröt eller något enklare – vilket gör att det inte blir några rester, och lunchen på stan blir dagens lagade måltid.
        På vårt kontor har vi dessutom sopplag – en dag i veckan äter vi en gemensam sopplunch som en person lagar till alla. Det är trevligt och gott!

        Svara
        • CeciliaL

          Mysigt med sopplunch!
          Vi har inget allrum/kafferum har, tyvarr, sa finns liksom ingenstans att sitta, vilket ar en grej jag saknar. Da blir det att man sitter vid sitt skrivbord, snarare an tar en paus.

          Nu har jag ju barn, sa da maste jag laga middag, annars levde jag som du beskriver innan jag blev mamma faktiskt, med superenkla snabba och jattesena middagar. Jag brukar inte ha matrester med till lunch (dem ater vi till middag nasta dag sa man inte behover laga mat VARJE dag) utan gor en sallad eller nagot annat speciellt till lunch, tar inte mycket tid nar jag anda maste gora lunchladan till dottern och sa lagar jag oftast aggrora till frukost at mig sjalv sa ar i koket anda pa morgonen.

          Svara
  2. Bodil

    Jag varierar lite; ute ibland, matlåda ibland och ibland trycker jag något i vår ”automat”. Det finns inga matställen som vi kan promenera till, vi måste köra så det gör att om det ska gå snabbt så får det bli automat eller matlåda! Möllan blir det ibland, men har blivit lite ”arbetsskadad” och kan inte riktigt sluta fundera på vilka villkor de anställda har när lunchen kostar 50:-… Tyvärr tror jag att alla ”billiga” varor/tjänster gör att svartjobbet fortfarande är så utbrett Malmö.

    Svara
  3. Louise

    Jag varierar mellan matlåda (ofta rester från dagen innan) eller äter ute. Blir väl 1-2 luncher ute i veckan och resten matlåda tror jag. Beror lite med årstid också, på sommarhalvåret blir det mer sallad och annan ”kall” mat, och på vinterhalvåret mer varm mat.

    Håller med Bodil här ovan om anställningsvillkor och annat. Jag bor nära Värnhem där lunchen inte heller behöver kosta många kronor, där matställen byter namn allt som oftast och där väldigt mycket tyvärr känns tveksamt kring hantering av kvitto och anställda. Försöker undvika ställen som inte känns okej, det går att äta väldigt billigt i Malmö men det blir ju tyvärr på bekostnad av att man gynnar svartjobb och liknande.

    Svara
    • Birgitta

      Just kvitto erbjuds jag alltid men absolut kan man fundera på hur (dvs om) det kan vara någon lönsamhet i att sälja falafel för 15 kronor eller klippa killar för 50 spänn?

      Fast falafeln gissar jag är lite av en lockvara för övrigt som säljs i samma affär håller mer rimliga priser.

      Svara
  4. Prick

    Det var verkligen billigt!! Här kostar lunchen sällan mindre än 100:-
    Fast jag tycker det är värt tiden, har sällan möjlighet att lägga tid i köket. Och ju mer sällan man lagar mat, desto sämre blir man på det. Tyvärr.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>