Vad tjänar hästskötare egentligen?

Hade en diskussion med några personer IRL kring det här med vad man tjänar som hästskötare och vi var eniga om att det givetvis kan variera oerhört- både vad gäller lön och arbetstider/ arbetsuppgifter men att en del faktiskt också glömmer att räkna på vad man DE FACTO tjänar.

Det berättades om en tjej som i lön fick uppstallning för 2 hästar, eget BRA boende, träningar för ”topptränare” en gång i veckan och några tusenlappar (runt 4.000)  i ”reda pengar”.

Om vi ska räkna på 2 stallhyror på toppmodern Skåne-anläggning med ridhus (som det handlar om i detta fallet) så skulle personen i  så fall få betala runt 8.000 för båda hästarna.

Lägg på minst 4.000 för hyra (det är vad det ungefär kostar att hyra en etta i Malmö) och så 500:– per lektion för topptränare för 2 hästar i veckan, 4 gånger i månaden.

Vi är då uppe i 8.000 + 4.000 + 4.000 (lektioner) + 4.000 (lönen i pengar) = 20.000.

Inte sååå pjåkigt tycker jag, i alla fall i detta exemplet.

Sedan VET jag att det finns de som varken får ha med sig 2 hästar eller som får några lektioner osv osv men jag vill ändå belysa att man får se på hela bilden så att säga- inte bara de tusenlappar man får i näven.

Jag förespråkar inte heller att man ska arbeta svart och gå miste om pensionspoäng, sjukförsäkring osv men när man kräver X kronor i lön måste man även beakta diverse förmåner som kan vara värda ganska mycket och som man kanske inte tänker på alla gånger, kanske för att man sedan tidigare varit van vid att någon annan (läs föräldrarna) har betalat.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sofie

    Var hittar man en toppmodern anläggning med ridhus och bara 4000kr i hyra?

    Svara
    • Birgitta

      Ska kanske förtydliga att jag med ”toppmodern” främst avser NYBYGGD anläggning med ridhus och sådana ställen kan man hitta för runt 4.000, i alla fall i Skåne.

      Svara
  2. Trasselkvast

    20 000 efter skatt, som ju detta blir i detta exempel (eftersom allt annars ska betalas med skattade pengar), är väl alldeles utmärkt för vad som oftast är okvalificerat arbete utan krav på läst utbildning.

    Svara
  3. JohannaB

    Fast vore det nu så att värdet av vad hon fick verkligen var 20 000 kr skulle det ju inte vara något problem för den som anställer henne att istället för att erbjuda bostad, box och träning faktiskt ge henne 20 000 kr före skatt…
    ….och det är ju där det blir problem, hade de skrivit en annons på AMS och förklarat jobbet, att det var 40-timmars arbetsvecka med veckovila och med arbetsmiljö som ett normalt jobb och hade betalat 20 000 kr (cirka 14 000 kr efter skatt) så skulle de nog ha fått tag på bra arbetskraft också.
    Men jag tror dels värdet av det du räknar upp inte riktigt stämmer plus att den som anställer ville ha någon boende på anläggningen som kunde rycka in på kort varsel och som inte riktigt hade något schema 😉

    Svara
    • Birgitta

      Jo, i just detta exemplet TROR jag inte att det handlar om 40 timmars arbetsvecka om jag förstod saken rätt men värdet, OM personen skulle betalat för det jag räknade upp motsvarar lätt de summor jag angav eftersom anläggningen är fantastiskt fin (har själv varit där), boendet fint (tillgång till delar av ett hus) och träningen av högsta klass.

      Men eftersom personalen inte stannar så är det ju ändå uppenbarligen något som inte fungerar….

      Svara
  4. Anonym

    Och så ska tjejen skatta på sina förmåner som bostad, träning, kost och uppstallning. O då fanns inga pengar kvar….
    215 kr om dagen för fri kost = 6665 kr i månaden. Eller ett mål mat om dagen= 2666 kr i månaden.
    Bostad i en kommun med mindre än 75 000 invånare (och inte runt storstäderna), på säg 60 kvadrat = 4680 kr.
    Stallhyra går på vad det ligger på i närheten osv, 4000 kr *2 = 8000 kr.

    Då ska tjejen förmånsskatta på 15346 kr (med ett mål mat om dagen).

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    Jag har ett par saker att invända mot ditt resonemang. För det första tror jag att det är mycket ovanligt att man har de förmåner som du listar, dvs BRA bostad och två hästar uppstallade inkl träningar. För det andra tror jag Johanna har rätt i det hon skriver om arbetstider – det är nog rätt vanligt att de inte är särskilt reglerade. Sen handlar det ju om det här med skatter och arbetsgivaravgifter. Som ”Anonym” ovan påpekar ska det ju inte bara vara skatter och arbetsavgivaravgifter på lönen, utan förmåner ska ju också beskattas. Därför blir ditt räkneexempel alldeles för förenklat för att fungera. Däremot kan jag hålla med om att OM man har 4000 kr över varje månad efter att boende, mat, uppstallning och träning av två hästar är betalt så är det inte dåligt.
    Sen tycker jag man ska skilja på arbete och utbildning. För arbete ska du ha skäligt betalt. En skicklig hästskötare som kanske ansvarar för hästarna under långa resor (och kör lastbilen!), eller för hästarnas hälsa och välmående hemma på gården ska förstås ha betalt och vettiga arbetsvillkor. På så sätt blir hästskötare ett riktigt yrke, och det är så man ”hittar” kvalificerade och duktiga personer. För utbildning däremot ska man inte ha betalt. Men då ska upplägget vara praktik – dvs det ska finnas tydliga utbildningsmoment och man ska gå med och lära sig, inte ansvara för stora delar själv. Även där ska det finnas en tydlighet i vad som förväntas av båda parter och ett schema.

    Svara
    • Birgitta

      Jo, jag TROR också att det är ovanligt men ville bara belysa att man trots allt måste beakta ”allt” man får hos en arbetsgivare- dvs se till både för och nackdelar.

      Jag har en känsla av att det många gånger bara räknas upp alla nackdelar och de KAN absolut vara många och betungande men om man, precis som du skriver, kan hålla 2 hästar och få skicklig träning av dessa samt dessutom ha eget boende utan transportkostnad till stallet osv så kanske det inte är så illa, framför allt om man inte har någon utbildning eller arbetslivserfarenhet?

      Det handlar ju om vilka val man gör i livet och vad man prioriterar också; jag skulle inte ha råd att ha 2 hästar med träning trots utmärkt lön men det beror ju på att jag har gjort andra val som också kostar.

      Svara
  6. Anna-Kajsa

    Under en period på 90-talet red jag för en dressyrryttare som en dag frågade mig om jag kunde jobba som hästskötare åt hen ett tag – några månader upp till ett halvår. Det var ju lite intressant, eftersom jag insåg att jag då skulle få mycket bra träningsmöjligheter och kunna utvecklas. Jag skulle få kost, logi, uppstallning och lektioner och några hundralappar i månaden som fickpengar. Jag reagerade på den låga summan och sa att den inte skulle täcka ens försäkringskostnaderna jag har på hästen och bilen varje månad. Hen blev då jätteförvånad över att jag behövde betala detta själv – det hade hen aldrig haft någon hästskötare som gjorde. Det innebär alltså att personens företag i princip sponsrades av hästskötarnas föräldrar! Jag fick svara att jag inte hade råd att ta det jobbet…

    Svara
    • Birgitta

      Jag skulle eventuellt ha möjlighet att åka till ett väldigt välrenommerat stall och typ jobba av lektioner på Vicke men har insett att detta endast skulle vara möjligt när jag har semester från mitt ordinarie arbete- att ta typ tjänstledigt skulle jag aldrig klara ekonomiskt. Synd, för det skulle säkert ge massor.

      Svara
  7. Danielle

    Väldigt intressant resonemang och intressanta kommentarer! Jag står och väger lite för närvarande. I slutändan hade jag nog vikit mig om jobbet innebar ett par välstammade och välridna dressyrhästar, haha.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>