Var har ni grimman?

Grimman ja; den använder vi väl alla dagligen gissar jag men dag undrar jag VAR ni använder den förutom när ni har hästen uppbunden?

Har ni grimma på i hagen och i så fall varför/ varför inte?

Har ni grimma på i boxen och i så fall varför/ varför inte?

På vår anläggning har hästarna grimmorna på i hagarna så vida inte någon enskild häst har skav av grimman och det tycker jag känns säkrast.

Dels är hästen lättare att fånga in om den skulle komma lös och dels slipper man stå och ”mickla” med detta vid hagintag då kanske 20-25 hästar är ivriga att komma in.

I boxarna har våra hästar inte grimmor på sig och det tycker jag också känns säkrast; hur det än är så kan hästen fastna i något med grimman.

Jag vet ett stall där det är ett krav att hästarna har grimmor (jag TROR att det beror på att man vill kunna få ut dom snabbt vid tex brand) men det hade jag inte alls gillat.

Dels som sagt pga risken att fastna och dels för att det kan bädda för skav att ha grimman på i princip dygnet runt.

Men hur gör ni och varför?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. LenaB

    Vi har precis som ni, grimma i hagen men inte i boxen. Gissningsvis av samma orsaker. Lektionshästarna som går i ”flockhagar” har inte grimma i hagen.

    Svara
  2. Jeguo

    Grimma 24/7
    Min man är allergisk, om jag ska ha möjlighet att få hjälp av honom så sitter de på.
    Har haft så i 16 år och än så länge har inget hänt.
    Klart de går utan ibland men det är mest då de själva tagit av sig dem. Mina hästar går tillsammans

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    På vintern har vi grimma på i hagarna men inte i boxarna. På sommaren när de går ute dygnet runt går de utan grimmor.
    För att underlätta vid brand så har vi ”brandgrimmor” som hänger på en krok. Det är grimmor där vi tagit bort allt utom sidstycken, nackstycke och övre nosdelen. Istället för undre nosdel sitter ett grimskaft från bortre ringen genom den närmre, så som man fäster en kedja under hakan. De här grimmorna är knallröda, hänger lätttillgängligt på en krok och får aldrig användas till annat.

    Svara
  4. jannike

    Grimma på endast när vi leder hästarna till och från hagarna, ingen i boxen eller i hagen, vissa har i hagarna men det bestämmer man själv.

    Svara
  5. Prick

    Bra m brandgrimmor!

    Jag har grimma i hagen men inte i boxen. Kollar alltid på kvällen innan jag nattar att det sitter fast grimskaft på grimmorna och att de hänger på boxen väl synligt, utifall någon (annan) behöver ta ut hästarna snabbt.

    Svara
  6. Anonym

    Eget stall och på sommaren har hästarna direkt tillgång mellan box/grusplan /minihage /stora hagen så för mig är det mera frågan om att öppna eller stänga beroende på vad jag vill att de har tillgång till,än att leda någonstans. Därför använder jag grimmor bara när jag behöver binda upp dem eller så. Aldrig grimma i hagen eller boxen. Har uteboxar så brandgrimma hade jag aldrig tänkt på, och de skulle väl hänga på samma ställe som de vanliga grimmorna iaf, då jag har ett pyttelitet stall.

    Svara
  7. Sandra

    Ingen grimma i boxen. I hagen (när hon står på box) har hon grimma men på sommarbetet byter jag ut grimman mot en halsrem, annars får hon skav av att ha på sig grimman 24/7. Grimma i hagen känns som en säkerhetsdetalj om de kommer lösa samt att slippa fippla med grimmor på otåliga hästar vid insläpp.

    Svara
  8. Emelie

    Jag har generellt inte grimma i varken hagen eller boxen. Förutom nu när de behöver flyveil. Men Rita’s ligger någonstans i hagen, gud vet vart 😛

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>