Tillbakablickar: Heron får en sko i hoven

Gårdagens diskussion på bloggen som handlade om huruvida man uppskattar om andra, o-ombedda gör olika saker med ens häst fick mig att minnas en händelse som inträffade på den tiden jag ägde Heron.

Jag hade då i några år en ”hästskötare”, en tonårstjej som i mån av tid och lust hjälpte mig med Heron.

Hon följde med på träningar och tävlingar, borstade och ryktade vissa dagar i veckan och fick även rida ut då och då.

Det var efter ett av dessa ridtillfällen som det jag tänker berätta om inträffade: när jag kom till stallet efter jobbet hade jag en skadad häst som knappt kunde gå!

Min hästskötare hade av någon anledning fått för sig att spola Herons ben (något jag själv nästan aldrig gjorde då jag ansåg både då och än idag att detta görs på tok för ofta medan det många gånger räcker att borsta av lite leriga ben när de har torkat) och i samband med detta råkade han trampa av sig en sko som han därpå trampade PÅ så att det började blöda under hoven!

Otroligt nog befann sig en hovslagare på ridskolan just då detta inträffade (bara det….) och han tog  hand om hoven genom att gipsa den.

När jag sedan kom till stallet och konstaterade att Heron knappt kunde gå så ringde jag helt förtvivlad till denne man som lugnade mig orden ”det är klart att han knappt kan gå…tänk dig själv om du hade fått en spik i hoven”.

Hovslagaren tröstade mig med att Heron skulle bli återställd på några dagar och så blev det också.

Dessutom sa han att Heron hade haft tur som inte hade trampat på någon av de uppstickande sömmarna så att de hade gått in i strålen för då hade det tydligen kunnat gå riktigt illa- nu satt spiktrampet i hornet i stället.

Jag minns och SKÄMS över hur dåligt jag tog hand om min stackars hästskötare som så klart var helt förtvivlad och kände sig skyldig till det inträffade- jag var skam till sägandes så uppfylld av min egen ledsnad att jag inte orkade ta hand om henne också och en del av mig tänkte väl också att detta aldrig hade hänt om hon inte hade spolat Herons ben som jag ju aldrig hade bett henne att göra.

Så för att återknyta till gårdagens diskussioner tycker jag tveklöst att man ska kolla av med en hästs ägare vad som är ok att göra och inte- att tex duscha en unghäst som i gårdagens exempel HADE kunnat rendera en skadad häst helt i onödan och hur skulle man ursäkta det i efterhand?

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>