Hiss eller diss mot skav?

sporr

Vad säger ni om detta skydd mot sporrskav?

Ska man rida en häst med sporrar som är så känslig att den behöver detta skydd?

Är det bra att man kan skydda hästen?

Jag är verkligen inte felfri utan har råkat göra X antal sporrskav på mina hästar under de mer än 20 år jag haft häst.

De har läkt mycket snabbt och under tiden har jag inte ridit med sporrar.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ann-Lena

    Nja…är tveksam. Får hästen så lätt skav, nej då får nog sporrarna ligga på hyllan. Kanske har det med att göra att man klipper hästen? själv har jag inte fått skav på mina hästar och undrar lite om det är för att rider med ponnysporrar. Tycker det verkar som man får sporra på ganska rejält för att få skav, eller så har det med klippning att göra.

    Svara
  2. Lina

    Det var vare sig med klippning eller sporrar att göra om hästen får skav eller inte. Hästar har olika päls och är olika känsliga. Nu har jag sällan skav på mina hästar, men de få gånger jag haft det har det uppkommit med runda ponnysporrar och inte de skarpare. Avskavd päls får mina bara om jag inte klipper

    Däremot har jag ridit en häst under våren med detta skydd men orginalet och det behövdes, han får skav av allt, schabraket, remmen från ländtäcket och sporrskyddet på mina shortchaps. Trodde inte riktigt på ägaren och struntade i det och jag kan säga att jag inte gjorde om det…

    Svara
    • Malin

      Oj vad arg jag hade blivit som ägare om medryttaren (för det låter det som om du är?) hade struntat i mina instruktioner och orsakat skav på min häst..! 🙂 Men för att hålla mig till ämnet så anser jag att sporrar över lag är ett otyg och hästen ska inte behövs skyddas från dessa genom ett sporrskavskydd utan genom avsaknad av sporrar.

      Svara
      • Minstral

        Fast det blir ju mer skav tycker jag av enbart skänkel än en liten lätt dutt med sporren, eller hur använder du sporrar????

        Svara
        • Malin

          Håller med om att skav generellt uppkommer av skänkel snarare än sporre och då får man hitta ett sätt att lösa problemet, men jag har samtidigt sett tillräckligt många sporrskav på hästar som normalt inte har känslig päls för att veta att det uppenbarligen är ett fenomen.

          Svara
  3. Frida

    Har haft ett sådant. Min häst fick en cysta eller tumör i sidan precis vid skänkelläget som opererades bort och ville vara på den säkra sidan. Den uppstod inte i samband med ridning, hästen hade vilat 2 veckor när den dök upp men skänkeln lär ju ha irriterat och påverkat. Under fällning var hon dessutom så känslig att hon fick skav oavsett om jag hade sporrar eller inte. Och ja jag har orsakat sporrskav vid några tillfällen på olika hästar. Det är lätt hänt och betyder inte att man sparkar som en tok, olika hästar är olika känsliga helt enkelt. Jag tycker nog att man ska utvärdera sin ridning om man ofta får skav på sin häst(ar) och överväga att rida utan sporrar men jag tycker inte att det är en dum uppfinning. Men precis som mkt annat i hästvärlden så tycker inte jag att ska man använda den för att ”täcka över” dålig ridning utan se det som ett sista alternativ.

    Svara
  4. Madeleine

    Jag har orsakat sporrskav en gång, och det gjorde lika ont i mitt hjärta som hästens sida.
    Enligt min uppfattning rider man fel om det blir sporrskav. Då svarar inte hästen på hjälpen som den ska.
    Ett pet med sporren , sen direkt respons.

    Svara
    • Minstral

      Jamen precis, jag upplever att det är mildare med sporrar på en häst som är skavkänslig, ett dutt med sporren ist för malande med skänkel. Det jag blir mest mörkrädd över är hur vissa tror att sporren ska användas eftersom de ser den som ett ”tortyrredskap”, då blir jag ännu mer mörkrädd när jag tänker på hur de använder skänkeln! Huvva!

      Svara
  5. Anonym

    Hiss! Har man häst som får skav av täcken, tyglar, chabrakets kant etc så får den också skav av skänker/sporrar. Bra att kunna undvika det de perioder som är värst.

    Svara
  6. Emelie

    Jag skulle kunna tänka mig den som skydd mot draglinorna. Vi har haft problem senaste två vårarna med skav mitt på magen, misstänker att det är något i samband med pälsbytet då det sammanfallit, och vi inte har några problem andra tider på året.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>